Διονύσης Τεμπονέρας στο Ράδιο ΕΝΑ: Δώρα 11μήνου με τόκο 6% σε όλους τους συνταξιούχους!

Δικαστική απόφαση «ράπισμα» για την κυβέρνηση

Μια απόφαση «σταθμό» εξέδωσε το Ανώτατο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που δικαιώνει τους προσφεύγοντες συνταξιούχους (υπ’αριθ. 1372/2022) απόφαση καθώς διατάσσει τον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ να καταβάλλει με τόκο 6%, τα Δώρα του 11μήνου 2015-2016.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο που χειρίστηκε την απόφαση κ. Διονύση Τεμπονέρα, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ,η απόφαση αυτή αποτελεί και ένα «ράπισμα» για την Κυβέρνηση, που πρέπει να δώσει στους συνταξιούχους όσα τους οφείλει.
Όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας μια ομάδα συνταξιούχων εκτελωνιστών, που εκπροσώπευε, είχαν προσφύγει τον Ιούλιο του 2016 προκειμένου να διεκδικήσουν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές, τις οποίες είχαν υποστεί, στα πρώην επιδόματα εορτών, αδείας, και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

«Δεν δόθηκε από την κυβέρνηση το ποσό που αφορούσε στα δώρα και τις επικουρικές»
Αρχικά, σύμφωνα με τον εργατολόγο, βγήκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία επιδίκασε για το περίφημο 11μηνο , από τον Ιούνιο του 2015 δηλαδή έως τον Μάιο του 2016, τις περικοπές ως παράνομες για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις κι ακολούθησε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που με τον νόμο 4714 δόθηκε η δυνατότητα να καταβληθούν στους συνταξιούχους μόνο τα αναδρομικά του 11μηνου, που αφορούσαν στις κύριες συντάξεις και δεν δόθηκε από πλευράς κυβέρνησης το ποσό που αφορούσε τα δώρα και τις επικουρικές.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Δικαιωθήκαμε και κερδίσαμε για αυτό το 11μηνο την αναλογία που είχε μείνει στα δώρα, δηλαδή τα 800αρια όπως τα ξέραμε παλαιότερα με τα οποία επιδικάζει στους συνταξιούχους εκτελωνιστές τα ποσά αυτά. Επιπλέον αυτού και για τα χρήματα του 11μηνου κερδήθηκε τόκος 6% αναδρομικά από την επίδοση της αγωγής , με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά κονδύλια και σημαντικά ποσά για τα οποία δικαιώνονται οι συνταξιούχοι. Άρα αυτή η απόφαση αποτελεί και ένα σημαντικό γεγονός υπό την έννοια ότι δίνει ένα ράπισμα προς την κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο επέστρεψε αναδρομικά 11μηνου χωρίς τόκο που τώρα επιδικάζεται και τόκος, αλλά είναι ένα πρόκριμα υπό την έννοια ότι είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας που βγάζει τη θετική απόφαση με την οποία επιδικάζεται και ποσό δώρο για το 11μηνο, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει τα χρήματα αυτά μονάχα για τις κύριες συντάξεις», ανέλυσε χαρακτηριστικά ο κ.Τεμπονέρας.

Ο ΕΦΚΑ εάν δεν εφεσιβάλλει την απόφαση, θα πρέπει να καταβάλει τα χρήματα στους συνταξιούχους
Ο ΕΦΚΑ εάν δεν εφεσιβάλλει την απόφαση, σύμφωνα με τον εργατολόγο, που δεν έχει λόγο να το κάνει, μιας και υπάρχουν ήδη δεσμευτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα, θα πρέπει να καταβάλει τα χρήματα προς τους συνταξιούχους. Μάλιστα, η απόφαση αυτή αφορά και τα 2.500.000 των συνταξιούχων ή τους κληρονόμους τους, όπως ενημερώνει και η ΕΝΥΠΕΚΚ, η οποία και συγχαίρει τον εργατολόγο για τον επιτυχημένο χειρισμό της υπόθεσης.

«Δικαιώνονται εκείνοι που είχαν ασκήσει αγωγές την προηγούμενη περίοδο, κυρίως δικαιώνονται αυτοί που είχαν ασκήσει αγωγές πριν το 2016 αλλά και μετά το 2016. Ακόμη και σήμερα εάν θέλει κάποιος, μπορεί να κινηθεί δικαστικά, γιατί βρισκόμαστε εντός χρόνου και να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και να δικαιωθούν για τις περικοπές αυτές στα αντίστοιχα ποσά», τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμπέρασμα αυτής της απόφασης είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις ιδίως όταν αυτές προέρχονται από την Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και η εν λόγω απόφαση αποτελεί έναν πιλότο, έναν οδηγό προς την κυβέρνηση να συμμορφωθεί πλήρως και να καταβάλλει και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και την αναλογία των δώρων.
«Είναι η πρώτη απόφαση μέσα στο 2022 που επαναβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως και να καταβάλει όλες τις περικοπές για το 11μηνο προς όλους τους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο εργατολόγος, σημειώνοντας πως βρίσκονται σε εκκρεμότητα για το 2022 πολλές αγωγές από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που διεκδικούν χρήματα που τους έχουν περικοπεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.