Διονύσης Τεμπονέρας στο Ράδιο ΕΝΑ: Οι ωφελημένοι απ΄τον κατώτατο μισθό, μόλις 585.000 εργαζόμενοι

Τι ανέφερε ο εργατολόγος και τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ

Μόλις 585.000 εργαζόμενοι, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων του ιδιωτικού τομέα, θα είναι οι ωφελούμενοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εκείνοι που αμείβονται με 800, 850 και 900 € μικτά δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος στις αποδοχές τους.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Διονύσης Τεμπονέρας δικηγόρος – εργατολόγος και τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, κατ’ αρχήν έρχεται πολύ καθυστερημένα, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021.
Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, με βάση τις μελέτες της ΓΣΕΕ, όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 750 € έχουν απώλεια αγοραστικής δύναμης, λόγω του πληθωρισμού, κοντά στο 40%, άρα η αύξηση που δόθηκε και είναι 9,4% και υπολείπεται του πληθωρισμού, ο οποίος το 2022 έκλεισε στο 9,6%, είναι μια αύξηση ανεπαρκής.

«Δεν υπάρχουν πλέον κλαδικές
συλλογικές συμβάσεις»

Ο δικηγόρος – εργατολόγος τόνισε ακόμη, ότι η αύξηση αυτή αφορά λίγους, καθώς μόλις 585.000 είναι οι ωφελούμενοι, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κάτι που συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν πλέον κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«Θα δουν μια μικρή αύξηση της τάξης των 53€ καθαρά, αυτοί που αμείβονται με 713 € μικτά, αλλά εκείνοι που αμείβονται με 800, 850 και 900 € μικτά δεν θα έχουν κανένα απολύτως όφελος στις αποδοχές τους», ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας.

«Οι τριετίες παραμένουν παγωμένες»

Ο ίδιος είπε ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι τριετίες παραμένουν παγωμένες από το 2012, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%, στην αγορά εργασίας αυτός ο κατώτατος μισθός παραβιάζεται συστηματικά, διότι ουσιαστικά απουσιάζουν οι έλεγχοι από την αγορά εργασίας, υπάρχουν χιλιάδες περιστατικά ανθρώπων που δηλώνονται ως τετράωρα (μερική απασχόληση, αλλά δουλεύουν ως οκτάωρο) με μισθούς των 300 και 350 €, δηλαδή πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και στην περίπτωση αυτή θα έχομε μόνο ένα μικρό όφελος.

«Θα πάμε σε περαιτέρω
συρρίκνωση του εισοδήματος»

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι μια πρόσκαιρη αύξηση, η οποία γίνεται μέσω του νόμου και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ενώ θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό το 2023 και το 2024, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και νέα αύξηση, άρα θα πάμε σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της κρίσης πολύ πιο έντονα, σε σχέση με τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια», ανέφερε ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση λέει ότι έφερε τον κατώτατο μισθό, λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου και εδώ παρατηρείται το παράδοξο: Την ώρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση των κατώτατο μισθό, για να βοηθήσει δήθεν τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και στον τουρισμό, στις 7 Μαρτίου υπέγραψε απόφαση που θα φέρει 80.000 ανθρώπους από το Πακιστάν την Ασία και το Μπαγκλαντές, για να στελεχώσουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Τεμπονέρας. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια έμμεση παραβίαση και υποσκάπτεται με τον τρόπο αυτό, ο ίδιος ο κατώτατος μισθός, γιατί δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και οι τριετίες ώστε να μπορέσουν να ανέβουν οι αποδοχές.

Να αλλάξουμε λογική

Ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι πρέπει να πάμε σε μια τελείως διαφορετική λογική, να γυρίσουμε στο παλιό σύστημα που ίσχυε πριν το 2012, όπου οι κοινωνικοί ανταγωνιστές – εταίροι (εργοδότες, εργαζόμενοι) ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογική Σύμβασης τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων ( η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας), θα πρέπει πλέον να πάμε σε μια άρση της ποινικοποίησης της απεργίας αι σε μια λογική τήρησης των κανόνων, ώστε να υπάρχει η Επιθεώρηση Εργασίας και να μην είναι κάτι διακοσμητικό, για να μπορούν να γίνονται έλεγχοι και να μπορεί να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια οι εργαζόμενοι.

Για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό
πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, ο κ. Τεμπονέρας είπε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως και οι τρεις πυλώνες που το καθορίζουν.
Όπως ανέφερε η οικονομία αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό έλλειμμα και κατακόρυφη αύξηση του δημοσίου χρέους, δεύτερος παράγοντας είναι η αγορά εργασίας, όπου υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τρίτος παράγοντας το δημογραφικό που είναι γνωστό και διαχρονικό πρόβλημα, που δεν προμηνύει κάτι καλό τα επόμενα χρόνια για την κοινωνική ασφάλιση.
«Αν δεν κάνουμε στροφή 180 μοιρών, αν δεν πάμε σε λογική δίκαιης διανομής και πρόσβασης στον παραγόμενο πλούτο, σε επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και αν δεν κάνουμε πολιτικές στήριξης και αντιμετώπισης του δημογραφικού με πραγματική διεύθυνση και ουσιαστική υποστήριξη του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, φοβάμαι ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται στο διηνεκές, χωρίς πράγματα να υπάρχει λύση», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.