Δωροθέα Κολυνδρίνη: Η εταιρία που κάνει τις μετρήσεις πληρώνεται από την ΑΓΕΤ

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 την ανάγκη εξωγενούς ελεγκτικού μηχανισμού

Το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ, βάσει υποχρέωσής της από την ΑΕΠΟ, είναι υποχρεωμένη να κάνει ελέγχους διοξινών και ρύπων, που γίνονται από εταιρία που πληρώνει η ίδια, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο «Ράδιο Ένα».
Η ίδια είπε ότι ΑΕΠΟ του 2014 που είχε εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε δύο τιμές, τον Ολικό Οργανικό Άνθρακα με ανώτατο επιτρεπτό όριο στο 20 και το Άζωτο του Θείου στο 50. Οι τιμές αυτές ανέβηκαν στα 40 και στα 200 με τροποποίηση της ΑΕΠΟ το 2016, που έκανε το υπουργείο, χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη κανενός.
Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έθεσε υπόψη των νομικών του Συνηγόρου του Πολίτη χθες, το γεγονός ότι οι ελεγκτές του υπουργείου, που είναι οι πλέον αρμόδιοι, δεν έρχονται να κάνουν ελέγχους, όπως δεν ήταν και στη συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη, με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης που απουσίαζαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των on line μετρήσεων των αέριων ρύπων, που πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα, οι ρύποι είναι πολύ κάτω των ορίων του 2014.
«Ο κόσμος δεν έχει ανησυχία σε σχέση με τον αν γίνονται έλεγχοι ή αν είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, αλλά εάν αυτοί οι ρύποι που ανιχνεύονται, μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης.
Για το λόγο αυτό είπε ότι ζήτησε να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με γιατρούς ανθρώπους του Πανεπιστημίου, που έχουν τις γνώσεις να εξηγήσουν το παραπάνω στον κόσμο.

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι οξύμωρο η ΑΕΠΟ που εγκρίνει ο κ. Φάμελλος, να βάζει το εργοστάσιο κάθε εξάμηνο, με συμβεβλημένη από το ίδιο εργοστάσιο εταιρία, να ελέγξει τα επίπεδα διοξινών και πρόσθεσε ότι η εταιρία πληρώνεται από την ΑΓΕΤ, όπως και οι μετρήσεις ρύπων που είναι υποχρεωμένη να κάνει η τσιμεντοβιομηχανία.
Η κ. Κολυδρίνη είπε ότι δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της μέτρησης, διότι κάνει και η Περιφερειακή Ενότητα μετρήσεις και συσχετίζονται τα στοιχεία, όπως αν κάποιος πηγαίνει και δημιουργεί μια ΑΕΠΟ, όποιος κι αν είναι αυτός, σκέφτεται ότι το πιο αντικειμενικό είναι να υπάρχουν εξωγενείς ελεγκτικοί μηχανικοί που δεν μπορούν να επηρεαστούν ηθικά, συναισθηματικά και οικονομικά για τις μετρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.