Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Επιρρεπής η Ελλάδα σε δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ίσως «πληρώσει» η χώρα, την επιτυχία της στη διαχείριση του πρώτου κύματος!

Η επανεκκίνηση της καθημερινότητας είναι προ των πυλών, ταυτόχρονα όμως με την ύπαρξη του κορωνοϊού. Φυσικά και δεν θα τρέξουμε να …προλάβουμε την επόμενη μέρα, χωρίς μέτρα, όμως όλο αυτό που ζούμε, είναι άγνωστο για τους περισσότερους και μια δύσκολη εξίσωση που περιλαμβάνει την υγεία, την οικονομία, τον κορωνοϊό, μέτρα προφύλαξης, αλλά και την ίδια τη ζωή.
Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, ο καρδιολόγος και ερευνητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, για την επόμενη ημέρα επεσήμανε πως προφανώς και δεν θα ξεπεραστεί το θέμα του κορωνοϊού, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα του ιού, ενώ η Ελλάδα μπορεί να «πληρώσει» το τίμημα της επιτυχημένης διαχείρισης του πρώτου κύματος, καθώς ελάχιστοι στον πληθυσμό έχουν ανοσία.

Το πρώτο κύμα του κορωνοϊού δεν ήταν το τέλος του ιού

«Θεωρώ ότι δεν το ξεπερνούμε καθόλου ως θέμα τον κορωνοϊό, όχι μόνο εμείς, αλλά οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο. Πολύ δε περισσότερο εμείς, γιατί ήταν πράγματι μια πάρα πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της επιδημίας, αλλά οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι ήταν το πρώτο κύμα δεν ήταν το τέλος. Η άρση των μέτρων, ανεξαρτήτου έκβασης του πρώτου κύματος πρέπει να προκύψει, γιατί δεν αντέχει η χώρα. Χώρες όπως η Ιταλία, η Αγγλία με μεγάλο πρόβλημα και το σκέφτονται, γιατί είναι αδύνατον οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον η Ελλάδα, που δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση να μπορέσει να αντέξει το κλείσιμο παρατεταμένα», ανέφερε για την επιβεβλημένη πλέον άρση του γενικού lockdown. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ιού είναι ένας πολύμηνος αποκλεισμός, όπως ανέφερε ο ερευνητής, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Όμως αυτή η πρακτική είναι ανεφάρμοστη.

Απαραίτητα τα διαγωνιστικά τεστ

Ο ερευνητής, μίλησε όμως και για τα απαραίτητα διαγωνιστικά τεστ, που πρέπει να γίνουν, καθώς ο ίδιος πιστεύει πως είναι απίθανο να σταματήσει ο ιός και είναι το ίδιο απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα μετά την άρση των μέτρων.
«Το ζήτημα είναι, τι άλλα εργαλεία έχεις ως χώρα για να ελέγξεις την κατάσταση, όχι να την εξαλείψεις και αναφέρομαι στα διαγνωστικά τεστ, τα οποία πρέπει να γίνονται πλέον σε οποιονδήποτε εμφανίζει το παραμικρό σύμπτωμα λοίμωξης του αναπνευστικού κι όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Γιατί ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσεις και να το ελέγχεις , χωρίς να κλειδώνεις τη χώρα μόνιμα μέσα, είναι να μπορείς να βρεις αμέσως το κρούσμα και τις επαφές του, να μπορέσεις να τους απομονώσεις, εφόσον τους έχεις διαγνώσει. Χωρίς διάγνωση δεν μπορεί να απομονωθεί κανείς για 14 μέρες, χωρίς να του έχεις πει ότι έχει νοσήσει από τον κορωνοϊο», υπογράμμισε.

Το τίμημα της επιτυχίας της Ελλάδας

Ωστόσο ο κ. Φαρσαλινός έκανε λόγο και για το τίμημα που πιθανώς να πληρώσει η χώρα, εξαιτίας της επιτυχίας στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. «Η Ελλάδα λόγω της επιτυχίας στο πρώτο κύμα, έχει το τίμημα αυτής της επιτυχίας, δηλαδή είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ένα δεύτερο κύμα, για τον απλούστατο λόγο ότι σήμερα έχουμε ελάχιστους που έχουν ανοσία», υπογράμμισε ο ίδιος, λέγοντας ως το 1-2% των πολιτών, δηλαδή το πολύ 200.000 να έχουν ανοσία αυτή τη στιγμή στη χώρα, την ώρα που για να πετύχει μία γενική ανοσία χρειάζεται το 70% του πληθυσμού.
Μάλιστα, ανέφερε πως θα υπάρξει δεύτερο, αλλά ίσως και τρίτο κύμα της νόσου και η στρατηγική τελικά που ακολούθησε η Ελλάδα από τη μία, αλλά και η εντελώς αντίθετη που ακολούθησαν χώρες όπως η Σουηδία, θα φανεί στο χρόνο.
«Όταν βγει το εμβόλιο θα δούμε πως πέτυχαν τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.