ΕΑΣ Βόλου: Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για τους αγρότες

Θα συμμετέχει ο κάθε αγρότης με 3000 ευρώ

Στη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή και αιολικών πάρκων αποφάσισε να προχωρήσει η ΕΑΣ Βόλου προκειμένου να ενισχύσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού σε συνέντευξη Τύπου κ. Νικήτας Πρίντζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες της περιοχής περνούν πολύ δύσκολα οικονομικά και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε να παραμείνουν στον τόπο και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Για το λόγο αυτό ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου αποφάσισε, όπως σημείωσε ο κ. Πρίντζος, να ασχοληθεί ενεργά προς όφελος του αγροτικού κόσμου με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Θα δημιουργήσει φωτοβολταϊκά ή και αιολικά πάρκα σε εκτάσεις δυτικά της πόλης του Βόλου. Η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, αφορά 500 αγρότες και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, μια επένδυση της τάξεως των 20-22 εκ. ευρώ.
Στη δεύτερη φάση της επένδυσης υπολογίζεται να ενταχθούν άλλοι 500 αγρότες, ενώ στόχος σε βάθος τετραετίας είναι να φτάσει η επένδυση να αφορά 2000 αγρότες.

3000€ συμμετοχή του κάθε αγρότη
Όπως ανέφερε ο κ. Πρίντζος, πρόκειται για μία επένδυση που αφορά μόνο αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι εταιρείες, καθώς σκοπός είναι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Για να ενταχθεί κάποιος αγρότης στην ενεργειακή κοινότητα, που θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να συμμετέχει με 3000 ευρώ. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα συνδράμει με άλλα 5-6 εκ. ευρώ.
“Η ΕΑΣ θα συνδράμει με 5 ίσως και 6 εκ. ευρώ, ζεστό, δικό μας χρήμα, για να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο. Μετά από 3 χρόνια, ο αγρότης θα κερδίζει 4000 ευρώ ετησίως και μετά από 7 χρόνια 8000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τον αγρότη για να μπορέσει να επιβιώσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Οι δυσκολίες και η διεκδίκηση
Στο μεταξύ, ο κ. Πρίντζος μίλησε και για τις δυσκολίες που θα υπάρξουν, οι οποίες είναι εν γνώση του. “Θα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και το ξέρουμε. Είτε νομικές είτε τεχνικές, είτε διάφορα προβλήματα. Όμως η νέα κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ενδιαφέρεται για επενδύσεις και είναι και πρωταρχικός στόχος του νέου πρωθυπουργού. Θα συμβάλλουμε ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και να γίνει η επένδυση. Το μάξιμουμ αυτής σε βάθος τετραετίας θα φτάσει τα 100εκ. ευρώ”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Άμεσα οι επαφές
Ο ίδιος ανέφερε πως η προσπάθεια θα ξεκινήσει άμεσα και πως θα γίνει ενημέρωση στον Περιφερειάρχη, την Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές του νομού, τους Δημάρχους, τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ αν χρειαστεί και αν είναι εφικτό, θα προσπαθήσει ο πρόεδρος να συναντηθεί ακόμη και με τον Πρωθυπουργό.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μελών της ΕΑΣ
Το σύνολο της επένδυσης ίσως φτάσει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΑΣ, τα 2000 στρέμματα. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα ανήκει σε μία ενεργειακή κοινότητα και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μέλη του Συνεταιρισμού. Φυσικά σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν να συμμετάσχουν και αγρότες που δεν είναι μέλη του Συνεταιρισμού.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης των αγροτών
Η πρωτοβουλία αυτή της ΕΑΣ έρχεται μετά από πολλές κινήσεις που έχει πράξει για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο οι οικονομικές δυνατότητες του Συνεταιρισμού είναι καλές και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες στήριξης των αγροτών. Ο ίδιος σημείωσε ότι αγόρασε προς 21.5 ευρώ το σιτάρι που είναι μια πολύ καλή τιμή και οι αγρότες ήδη πληρώθηκαν, ενώ και η τιμές του γάλατος είναι οι καλύτερες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα, είχαν γίνει προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και την είσοδο των αρωματικών φυτών, των οσπρίων και ξηρών καρπών στις τοπικές καλλιέργειες, για την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, όμως οι κινήσεις αυτές δεν…περπάτησαν.

Να σημειωθεί πως σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσκληση ενδιαφέροντος των αγροτών, ενώ ήδη η νομική υπηρεσία της ΕΑΣ προχωρά το θέμα της υλοποίηση των δύο ενεργειακών κοινοτήτων, που θα σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Στόχος είναι η χρησιμοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ ο κ. Πρίντζος δεν απέκλεισε και την ένταξη της επένδυσης σε κάποιο πρόγραμμα. Ωστόσο αυτό θα είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα, εφόσον ξεκινήσει το ενδιαφέρον των αγροτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.