Να “επανεξετάσει” το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε ο Γιούνκερ από τον Ερντογάν

Μετά τις εργασίες της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα

Μήνυμα στήριξης σε Ελλάδα για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, αλλά και στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις έρευνες στην ΑΟΖ έστειλε απ’ τη Βάρνα ο επικεφαλής της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, και ταυτόχρονα επέκρινε την Τουρκία για τις ενέργειες της στο Αιγαίο και γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, όπως είχε δεσμευτεί η Σύνοδος της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευχαρίστησε θερμά την Τουρκία για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων και σημείωσε ότι κατά τις εργασίες της συνόδου «επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία».

«Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να τηρεί το μέγιστο βαθμό δημοκρατίας», είπε ο κ. Τουσκ και συνέχισε: «κατανοούμε ότι έχει την ανάγκη να υπερασπίζεται το εσωτερικό της ωστόσο κάποια απ’ τα μέσα που χρησιμοποιεί υπονομεύουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου».

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο αλλά ταυτόχρονα διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας για τις τρέχουσες ενέργειες στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την κράτηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο επικεφαλής της ΕΕ πρόσθεσε ακόμη ότι «συζητήσαμε απόψε πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», όμως σημείωσε ότι εκφράσαμε «ανησυχίες για τη δραστηριότητα στη Συρία και ειδικότερα την κατάσταση στην Αφρίν».

Οι σχέσεις μας περνάνε από δύσκολους καιρούς, ωστόσο κρατάμε ανοιχτούς διαύλους και σε ό,τι συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά», υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

Ερντογάν: Αφήσαμε τις κακές σχέσεις με την ΕΕ πίσω μας
Ως σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρειάζεται την υποστήριξή της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και πολέμιος της τρομοκρατίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει μια παγκόσμια δύναμη δεν θα πρέπει να παραβλέψει την Τουρκία γιατί στην γεωγραφική θέση έχει μεγάλη δυναμική και Ιστορία. Με τα σημερινά δεδομένα έχει ενδιαφέρον στην ενέργεια και στο εμπόριο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ επανέφερε το θέμα της Visa για τους Τούρκους πολίτες, ζητώντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η ελεύθερη διακίνησή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Αφρίν και την τρομοκρατία, ο Ερντογάν είπε: «Σημαντικό θέμα για εμάς είναι το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων και δίνει αγώνας εντός και εκτός των συνόρων τους. Έχουμε εκτελέσει τρομοκράτες σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό δεν το κάνουμε μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Τουρκία να μην επικρίνεται. Δείχνουμε τη δέουσα προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον άμαχο πληθυσμό.»

Υπενθυμίζεται ότι η πολιορκία και κατάκτηση της συριακής πόλης Αφρίν έγινε με αιχμή το ότι η Τουρκία τη θεωρεί «κυψέλη» Κούρδων τρομοκρατών.

Πηγή: news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.