ΕΚΒ: Και με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα υπάρχει παραβατικότητα…

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Ένα, ο Θανάσης Παπαδημόπουλος που ζήτησε ελέγχους

Το γεγονός ότι και με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα υπάρχει παραβατικότητα στο ωράριο των εργαζομένων, όπως συμβαίνει και σήμερα, εκτίμησε ο Θανάσης Παπαδημόπουλος πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και ζήτησε να γίνουν έλεγχοι ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο και να σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα που οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν 20% παραπάνω χωρίς πληρωμή.
Όπως είπε, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, υπάρχει ήδη σε εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή, εδώ και πολύ καιρό. Ως μέτρο είναι ένα καλό στοιχείο, αλλά το θέμα είναι να την ενημερώνει ο εργαζόμενος όταν πηγαίνει για δουλειά και φεύγοντας να τη «χτυπήσει» ξανά.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ ανέφερε ότι υπάρχουν φαινόμενα που οι κάρτες είναι εκεί και μπορεί να τις χτυπήσει ο… καθένας, όπως επίσης και ένας εργαζόμενος μπορεί όταν σχολάει να παραμείνει στην εργασία του…

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός
δεν είναι επανδρωμένος»

Ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι επανδρωμένος για να ελέγξει αν ο εργαζόμενος μετά το πέρας της εργασίας του βρίσκεται στη δουλειά του και πρόσθεσε ότι είναι αυτό που πολλές φορές έχουμε δει στις τράπεζες, που εργαζόμενοι πέραν του οκτάωρου παρέμεναν και εργαζόταν.
«Αν δεν υπάρξει παρέμβαση, μια επιχείρηση δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ποτέ, έστω κι αν γράφουν οι κάρτες 8 και 9 ώρες εργασίας, αν δεν υπάρχει έλεγχος από κάπου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ.
Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα είναι πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα βρουν αυτή την παραβατικότητα, που πρέπει να τιμωρείται, διότι δεν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουμε την παιδεία και την Ευρωπαϊκή συνείδηση, που ο εργαζόμενος «χτυπάει» την κάρτα και πραγματικά φεύγει από το χώρο εργασίας.
Περισσότερη εργασία χωρίς πληρωμή
Ο κ. Παπαδημόπουλος ανέφερε ότι έχει αποδειχτεί ότι εάν ο εργαζόμενος μειώσει το ωράριο εργασίας του, αποδίδει καλύτερα, αλλά εδώ δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο για τις ώρες που δηλώνονται, ο εργαζόμενος πρέπει να δουλεύει 20% παραπάνω για ώρες που δεν δηλώνονται και δεν πληρώνονται.
Σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του ΕΚΒ τόνισε ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια καταγγελίες για καταστρατήγηση ωραρίου και συνεχίζονται και σήμερα. Όπως ανέφερε και τεκμηριωμένα από την Επιθεώρηση Εργασίας, η παραβατικότητα ευημερεί, όσο υπάρχει ανεργία και οι συνθήκες γαλέρας στους χώρους εργασίας και όσο δεν υπάρχουν συμβάσεις εργασίας, η παραβατικότητα θα ανεβαίνει και τέτοια φαινόμενα θα βλέπουμε καθημερινά.
Ο κ. Παπαδημόπουλος εξήγησε ότι η παραβατικότητα των εργοδοτών δεν έχει χώρο και ειδικά στον τουρισμό, επειδή πρόκειται για κυρίως πολύ μικρές επιχειρήσεις με πολύ λίγους εργαζόμενους, δεν μπορεί να ελεγχθεί και πολύ δύσκολα μπορεί να επέμβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, διότι όταν αρχίσει ο έλεγχος, οι επιχειρήσεις ενημερώνουν τις άλλες, διώχνουν το περισσότερο προσωπικό και δουλεύουν μόνο όσοι είναι δηλωμένοι.
Αναφορικά με «απαίτηση» εργαζομένων να δουλεύουν «μαύρα» στα εποχικά επαγγέλματα για να μη χάσουν επιδόματα, ο κ. Παπαδημόπουλος τόνισε ότι έχει ακούσει παλιότερα ότι συνέβαινε, δεν το υιοθετεί και σημείωσε ότι η εργασία πρέπει να αμείβεται όπως πρέπει και τα επιδόματα πρέπει να δίνονται όταν κάποιος δεν μπορεί να βρει εργασία.
Για την κατάσταση στα τουριστικά επαγγέλματα ο πρόεδρος του ΕΚΒ ανέφερε ότι δεν μπορεί ο τουρισμός να ανεβαίνει και ο μισθός να συρρικνώνεται και συμπλήρωσε ότι ενώ είναι υποχρεωτική η σύμβαση εργασίας στην εστίαση, δεν τηρείται πουθενά, ότι έδιναν πριν δίνουν και τώρα, δεν άλλαξε το παραμικρό και ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να κάνει ελέγχους.
Το Εργατικό Κέντρο Βόλου ζητά οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σύμφωνα με ότι ορίζει ο νόμος, πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινούνται οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.
Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια φέρνουν επιβαρύνσεις
Με αφορμή τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια που έχουν αποτέλεσμα βιομηχανίες σε Ευρωπαϊκές χώρες να σκέφτονται αναστολή λειτουργίας για κάποιες ώρες της ημέρας, ο κ. Παπαδημόπουλος, εκτίμησε ότι όλα είναι πιθανά και στη χώρα μας και τόνισε ότι από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, που ο ίδιος δεν θέλει να πιστεύει ότι θα τις φορτωθούν οι εργαζόμενοι.
Ο ίδιος είπε ότι εκ περιτροπής εργασίας είχε γίνει σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά τώρα αυτό τελείωσε, οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και ότι είναι να έρθει θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή. Όπως είπε, μια επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει το κόστος ενέργειας μειώνοντας τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ κατώτεροι του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού.
Ο πρόεδρος του ΕΚΒ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών σε διψήφιο ποσοστό, με τέτοια αύξηση του πληθωρισμού, όχι μόνο το 3% που ανακοίνωση η κυβέρνηση για το 2023.
Και αυτό διότι ο εργαζόμενος πρέπει να έχει έναν μισθό που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξήσεις ενέργειας, προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.