Ένα παραλιακό θαύμα της φύσης στο Πήλιο

Ένα «πρέπει« για οποιονδήποτε παραθεριστή στο βουνό των Κενταύρων

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Η παραλία που παρουσιάζεται στο κείμενο δεν είναι κάποιο φοβερό μυστικό για τους regulars επισκέπτες του Πηλίου, ειδικά γι’ αυτούς του νότιου Πηλίου. Και ο λόγος για αυτό είναι η εκπληκτική ομορφιά της.

Τα Ποτιστικά είναι μία από τις νοτιοανατολικές ακτές της Μαγνησίας που βρέχονται από το Αιγαίο, σε απόσταση περίπου 70 λεπτών από την πόλη του Βόλου ή 15-20 λεπτών από το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου, την Αργαλαστή. Στην παραλία θα φτάσετε ακολουθώντας τον δρόμο από το χωριό Ξινόβρυση και θα παρκάρετε με σχετική ευκολία.

Ξεμπερδέψαμε γρήγορα με τις γεωγραφικές λεπτομέρειες ώστε να ασχοληθούμε με το «ψητό», δηλαδή την ίδια την παραλία. Πλησιάζοντας προς την ακτή θα εντυπωσιαστείτε από το φυσικό τοπίο. Μία αμμουδιά με μήκος που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο με τους μεγάλους βράχους μέσα στη θάλασσα στη μέση να οριοθετούν τον χώρο, π.χ. αν ψάχνετε ένα σημείο συνάντησης με την παρέα σας. Οι βράχοι αποτελούν και τον καλύτερο καμβά για ωραίες φωτογραφικές στιγμές ή βατήρας για βουτιές για τους τολμηρότερους.

Η παραλία έχει οργανωμένο κομμάτι αλλά και τόσο μεγάλη αμμουδιά που πρέπει να γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο για να μην μπορέσετε να απλώσετε με άνεση την πετσέτα σας και να στήσετε την ομπρέλα σας. Ένας λόγος που η παραλία είναι αγαπητή σε καλούς κολυμβητές είναι πως τα πεντακάθαρα νερά της βαθαίνουν απότομα.

Εδώ είναι σημαντικό να ειπωθεί πως -όπως οι περισσότερες παραλίες του Πηλίου που βρέχονται από το Αιγαίο και όχι τον Παγασητικό- τα Ποτιστικά επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα καιρικά φαινόμενα. Τον Αύγουστο οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν μεγάλα κύματα αρκετά συχνά. Η παραλία έχει άμμο ανακατεμένη με ψιλό χαλίκι που όσο υπέροχη αίσθηση και να δίνουν τις μέρες άπνοιας, τόσο ίσως άβολη γίνεται τις μέρες με δυνατό άνεμο. Τα κύματα από την άλλη είναι ένας λόγος να έρθουν εδώ όσοι αγαπούν το παιχνίδι μαζί τους.

 

Extra tips

Αν σας αρέσει η φωτογραφία αξίζει να ξυπνήσετε πολύ νωρίς κάποιο πρωί ώστε να έχετε σαν πρώτη ύλη για τον φακό σας μία από τις ομορφότερες εικόνες ανατολής στην Ελλάδα.

Ακολουθώντας το νότιο μονοπάτι θα φτάσετε στην δίδυμη παραλία των Ποτιστικών την εξίσου γοητευτική παραλία της Μελανής. Η Μελανή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους ελεύθερους κατασκηνωτές. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αν αποφασίσετε να την επιλέξετε πρέπει να έρθετε με προμήθειες τουλάχιστον σε νερό.

Αν το κατάλυμά σας βρίσκεται στην Αργαλαστή πιθανότατα θα επισκεφθείτε τα Ποτιστικά πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Αξίζει σίγουρα να συνδυάσετε το μπάνιο σας με επίσκεψη στην Ξινόβρυση και την πλατεία της. Δροσερή ακόμα και τις μέρες του χειρότερου καύσωνα καθώς εδώ βρίσκονται μερικά από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πλατάνια του Πηλίου. Θα καθίσετε στον ίσκιο τους και θα πιείτε τον καφέ σας ή θα απολαύσετε παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής στα καλύτερά της.

Αν διαμένετε σε κάποια άλλη περιοχή του Πηλίου ξέρετε πως η επίσκεψη στην Αργαλαστή, ένα από τα ωραιότερα χωριά του βουνού των Κενταύρων είναι από τα must των διακοπών σας. Η Αργαλαστή συνδυάζει τα ομορφότερα στοιχεία της Πηλιορείτικη  αρχιτεκτονικής με την καταπράσινη φύση και τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως ελιές, σύκα, σταφύλια και ροδάκινα. Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τους αμπελώνες της περιοχής μέσω των ξεναγήσεων που οργανώνουν τα επισκέψιμα οινοποιεία.

 

 

Πηγή: Γιώργος Πουλιόπουλος, https://www.travel.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.