Επικίνδυνη η μελέτη των Ολλανδών για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία!

«Άνθρακας ο θησαυρός», τόνισε στο Ράδιο Ένα, ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής δράσεων της WWF

Άνθρακας αποδείχτηκε ο «θησαυρός» των Ολλανδών ειδικών που κλήθηκαν για να δώσουν λύση για αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία και ετοίμασαν έκθεση, την οποία οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν επικίνδυνη και οπισθοδρόμηση. Όπως αναφέρουν οι προτάσεις που γίνονται είναι παρωχημένες, βασίζονται σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις κατασκευής επιπλέον έργων, μεγάλων φραγμάτων, τα οποία δεν εξηγούν τι επιπτώσεις θα έχουν στη υδρομορφολογία της περιοχής καθώς σε άλλες περιοχές που δημιουργήθηκαν τέτοια φράγματα έχει παρατηρηθεί μείωση της παράκτιας ζώνης με διάβρωση και χάσιμο εδαφών.΄

«Η μελέτη είναι ένας Δούρειος Ίππος της προσπάθειας να ιδιωτικοποιηθεί το νερό»

Οι οργανώσεις προτείνουν να βασιστούμε στη φύση, να δώσουμε χώρο στα ποτάμια, να μετακινήσουμε ενδεχομένως τα αναχώματα πιο μακριά, να προκρίνουμε την ανάπτυξη παρόχθιων δασών για να προστατευτούμε από τη διάβρωση, ενώ τονίζουν ότι προφανώς χρειάζονται και κατασκευαστικά έργα, αλλά όχι στην έκταση που προτείνουν οι Ολλανδοί.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής δράσεων για λύσεις από τη φύση της WWF, ο οποίος ανέφερε ότι βγήκε στη δημόσια διαβούλευση πριν από δύο εβδομάδες μια μελέτη 400 σελίδων της ολλανδικής εταιρίας, για την οποία προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα.

Η μελέτη αγνοεί μια σειρά από νομοθεσίες
Σύμφωνα με τον συντονιστή δράσεων για λύσεις από τη φύση, η μελέτη, σε θεσμικό επίπεδο και σε σχέση με τις διαδικασίες που επιλέχτηκε η εταιρία, αγνοεί μια σειρά από νομοθεσίες της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας για τις αναθέσεις μελετών, ενώ αποτελεί προσβολή και για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, με δεδομένο ότι η διαβούλευση αυτή έγινε στην αγγλική γλώσσα, δεν είναι προσβάσιμη για όλους τους κατοίκους και όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα και βέβαια για τους αγρότες, που ενδιαφέρεται περισσότερο γι’ αυτό.
«Η μελέτη αυτή είναι ένας Δούρειος Ίππος της προσπάθειας να ιδιωτικοποιηθεί το νερό, κάνει μια αναφορά ση δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης νερών στη Θεσσαλία, που θα ονομάζεται ΟΑΔΥ, ο οποίος εν γένει δεν είναι κακή πρόταση, το προβλέπει άλλωστε και η οδηγία για τα νερά, ωστόσο, προτείνει να λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, καθώς θα είναι οργανισμός που θα ελέγχει, θα διαχειρίζεται το νερό, θα κατασκευάζει έργα, αλλά θα επιβάλει και πρόστιμα… Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για τη δημιουργία τέτοιων φορέων με αυτό το σκεπτικό σε όλη τη Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης.
Ο ίδιος τόνισε, ότι εάν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με τα έργα που προτείνονται στη Θεσσαλία, την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων που θα υπάρχουν διαχειριστές των φραγμάτων αυτών, το νερό, για να φτάσει στους καταναλωτές – και ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κάμπο είναι οι αγρότες – θα πρέπει να τιμολογείται και το κόστος αυτό θα πέσει στους καταναλωτές.

Παρωχημένες προτάσεις

Το στέλεχος της WWF τόνισε ότι οι προτάσεις που γίνονται από τους Ολλανδούς είναι παρωχημένες, βασίζονται σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις κατασκευής επιπλέον έργων, μεγάλων φραγμάτων, τα οποία δεν εξηγούν τι επιπτώσεις θα έχουν στη υδρομορφολογία της περιοχής ή ακόμη και στην εκβολή του Πηνειού, καθώς σε άλλες περιοχές που δημιουργήθηκαν τέτοια φράγματα έχει παρατηρηθεί μείωση της παράκτιας ζώνης με διάβρωση και χάσιμο εδαφών.
Ακόμη είπε, ότι προτείνουν την κατασκευή πάνω από 140-150 χλμ. νέων αναχωμάτων, με κοστολόγηση 5 εκ. €/χλμ. που θα περικυκλώνουν τα χωριά – εν είδη μεσαιωνικών κάστρων – ενώ δαιμονοποιώντας τα δένδρα και τους θάμνους, προτείνουν να κοπούν όλα όσα βρίσκονται πολύ κοντά στους ποταμούς, καθώς και εκβαθύνσεις, που δείχνουν, σύμφωνα με την εμπειρία, ότι αυξάνοντας την ταχύτητα του νερού, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερων πλημμυρικών φαινομένων.
Επίσης ανέφερε ότι η έκθεση των ολλανδών επαναφέρει στο τραπέζι την εκτροπή του Αχελώου, θέμα στο οποίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι αρνητικές, όπως και το ΣτΕ με τις αποφάσεις που έχει πάρει.

«Λύση δεν είναι τα αναχώματα»
Ο συντονιστής δράσεων για λύσεις από τη φύση, τόνισε ότι οι Ολλανδοί κάνουν έργα για να αναστρέψουν την υποβάθμιση για τις ανθρώπινες ενέργειες που έγιναν εδώ και χρόνια και αναφορά της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2023 έκανε λόγο για χώρο στα ποτάμια.
Ο εκπρόσωπος της WWF τόνισε ότι λύση δεν είναι τα αναχώματα, γιατί θα έρθει άλλη μια πλημμύρα που θα τα καταστρέψει, ενώ στις πλημμύρες του Ιανού και του Daniel οι άνθρωποι τα κατέστρεφαν οι ίδιοι για να αποσυμφορηθούν τα νερά της πλημμύρας συγκεκριμένων περιοχών.

«Η λύση είναι να βασιστούμε στη φύση, να δώσουμε χώρο στα ποτάμια, να μετακινήσουμε ενδεχομένως τα αναχώματα πιο μακριά, να προκρίνουμε την ανάπτυξη παρόχθιων δασών για να προστατευτούμε από τη διάβρωση, προφανώς χρειάζονται και κατασκευαστικά έργα, αλλά όχι στην έκταση που προτείνουν οι ολλανδοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.