Επιπτώσεις και στη διατροφή έφερε η επισιτιστική κρίση…

Τόνισε η Αντωνία Καραγιάννη λέκτορας του Π.Θ., διαιτολόγος- διατροφολόγος

Επιπτώσεις και στη διατροφή μας έφερε η επισιτιστική κρίση και ανασφάλεια που ζούμε εδώ και χρόνια, που έχει αποτέλεσμα να έχουν επηρεαστεί και οι διατροφικές μας συνήθειες, ειδικά στους άνω των 50, στο 75%, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, η Αντωνία Καραγιάννη λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, είναι πρώτη ανάμεσα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία και αν δεν αλλάξει η κατάσταση, συνεπάγεται μελλοντικά πάρα πολλές νοσογόνους καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά, που θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τη λέκτορα του Π.Θ. η μεταοικονομική κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει αυξήσει την επισιτιστική μας ανασφάλεια στο 40% περίπου, με αποτέλεσμα αυτό να έχει επηρεάσει και τις διατροφικές μας συνήθειες και ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 50 ετών, περίπου που στο 75%.
Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, περίπου 41% των ατόμων που ρωτήθηκαν και ήταν πάνω από 1000, δήλωσε ότι κατανάλωνε λιγότερη ποσότητα υγιεινών τροφών σε σχέση με έξι μήνες πριν.
«Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος αγοράζει λιγότερη ποσότητα και ποιότητα. Ένα ποσοστό 66% αγοράζει λιγότερα τρόφιμα σε σχέση με πριν έξι μήνες, άρα το επισιτιστικό μας πρόβλημα και τα άτομα που πεινούν έχει αυξηθεί σε ποσοστό και το 16% αγοράζει περισσότερο πρόχειρο φαγητό, που σημαίνει ότι καίμε περισσότερες κενές θερμίδες, περισσότερο άτσαλα και ανθυγιεινά», σημείωσε η κα Καραγιάννη.

Μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας

Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί η παχυσαρκία, κάτι στο οποίο συνετέλεσε και ο κορωνοϊός, δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει στην πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, καθώς 20% των παιδιών μας είναι παχύσαρκα και η κρίσιμη ηλικία των 10-12 ετών που είναι η προεφηβεία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40%!
Η λέκτορας του Π.Θ. ανέφερε ότι οι δείκτες αυτοί μας ενδιαφέρουν γιατί αργότερα θα δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς η παχυσαρκία είναι ένα νόσημα και συνδέεται με πάρα πολλές νοσογόνους καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά κλπ., που έχουν επιπτώσεις και στο υγειονομικό μας σύστημα, γιατί οι παχύσαρκοι έχουν συνοδά προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από το σύστημα υγείας.
Η διατροφή συνεπάγεται πρόληψη
Η κα Καραγιάννη τόνισε ότι η νέα γενιά των παιδιάτρων συνεργάζεται πολύ καλά με τους διατροφολόγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με την παιδική παχυσαρκία. Όπως είπε χρειάζεται αλλαγή στην τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διατροφή συνεπάγεται πρόληψη, ο τομέας αυτός ανήκει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ένα άτομο που διατρέφεται σωστά και ισορροπημένα, λαμβάνοντας όλα τα θρεπτικά συστατικά, έχει λιγότερες πιθανότητες νόσησης.
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος επισήμανε ότι μέσα από το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κακοηθειών και καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρέπει να αναλογιστούμε πολύ σοβαρά να αλλάξουμε τον τρόπο διαστροφή μας, γιατί ζούμε σε μια εποχή με πολύ γρήγορους ρυθμούς και δεν ακολουθούμε το πρότυπο διατροφής που πρέπει.
Η ισορροπημένη διατροφή
Η λέκτορας του ΠΘ ανέφερε ότι σε μια ισορροπημένη διατροφή τρώμε τα πάντα με μέτρο, λένε «ναι» σε φρούτα και λαχανικά εποχής, σε όσπρια, σε ακατέργαστους υδατάνθρακες (ολικής άλεσης), στο λευκό κρέας δυο φορές την εβδομάδα (κοτόπουλο, ψάρι).
Στον αντίποδα λέμε «όχι» στα trans λιπαρά, σε οτιδήποτε τηγανητό, όχι στη συχνά κατανάλωση κόκκινου κρέατος (το χρειαζόμαστε μια φορά στις 10-15 μέρες).
Η κα Καραγιάννη σημείωσε ότι εδώ και χρόνια δεν ακολουθούμε τη σωστή διατροφή, έχουμε σταματήσει να τρώμε πρωινό, γίνεται μια προσπάθεια να εισαχθεί το πρωινό και η σωστή διατροφή στα σχολεία, γιατί τα πάντα ξεκινούν από την οικογένεια.
Η ίδια είπε ότι το πρωινό είναι απαραίτητο για τα παιδιά, να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, ενώ τα συχνά και μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για να μην υπάρχει σκαμπανεύασμα στη γλυκόζη (σάκχαρο) του οργανισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.