Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: “Όχι” στην καύση RDF

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης, ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να αρθούν όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην καύση RDF.

Τα μέλη της Επιτροπής από χθες, μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε ραδιενέργεια στον ΧΥΤΑ Φυλής, χώρο απ’ όπου μεταφέρονται απορρίμματα προς καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο, κινητοποιήθηκαν ζητώντας γι’ ακόμη μια φορά να σταματήσει η καύση RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως “Η βόμβα που έσκασε στην Αττική ενδιαφέρει άμεσα την πόλη μας μιας και ο ΧΥΤΑ της Φυλής και το εργοστάσιο SRF αποτελεί έναν βασικό προμηθευτή σκουπιδιών της Lafarge Holcim. Ήδη έχουν καεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών προερχόμενα από τη χωματερή της Φυλής. Άραγε έγινε ποτέ έλεγχος ραδιενεργών ισοτόπων στις μπάλες σκουπιδιών της Lafarge Holcim που έρχονται από την Αττική;
Είμαστε εντελώς εκτεθειμένοι και το ελάχιστο που ζητούμε είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η Lafarge-Holcim να προμηθεύεται σκουπίδια από τη Φυλή. Απαιτούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από σήμερα να απαγορεύσει την είσοδο στα φορτία σκουπιδιών από την Φυλή και να δεσμεύσει όσες ποσότητες είναι ήδη αποθηκευμένες στις αποθήκες της Lafarge-Holcim και οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας τα χρησιμοποιεί στην περιοχή. Απαιτούμε από την Lafarge Holcim να σταματήσει να προμηθεύεται και να καίει σκουπίδια (RDF) προερχόμενα από τον ΧΥΤΑ της Φυλής μετά από αυτές τις αποκαλύψεις . Επιπλέον οφείλει με ανακοίνωσή της να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία πόσους τόνους τέτοιων σκουπιδιών έχει ήδη χρησιμοποιήσει από το 2017 έως σήμερα”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.