Ερρίκος Βεντούρας: Θα μείνουν φέτος εκτός των Πανεπιστημίων πάνω από 20.000 νέοι

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής συρρικνώνει και οδηγεί σε μελλοντικό κλείσιμο Τμήματα

Εκτός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα μείνουν φέτος πάνω από 20.000 νέοι και νέες που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θεσμοθέτησε  η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της ΝΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ερρίκος Βεντούρας. Ο Καθηγητής τόνισε πως η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στη συρρίκνωση των περισσοτέρων περιφερειακών Τμημάτων και ίσως σε μελλοντικό κλείσιμό τους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βεντούρα, ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ δεν είναι απεριόριστος, μιας και πάντα αυτοί που δοκιμάζουν την τύχη τους στις εξετάσεις και διαγωνίζονται είναι πάντα αρκετοί περισσότεροι από τους εισακτέους. Φέτος, διαγωνίστηκαν 92.000 περίπου νέοι και νέες και οι θέσεις που δίνονται στα ΑΕΙ είναι 77500 περίπου.

” Άρα υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που εκ των πραγμάτων θα βρεθεί εκτός των ΑΕΙ κι αυτό γίνεται με μικρές παραλλαγές κάθε χρόνο. Αυτό που αλλάζει φέτος είναι ότι μπήκε ενιαία βάση εισαγωγής , η οποία βάζει έναν επιπλέον “κόφτη” στις εισαγωγές των υποψηφίων στα ΑΕΙ”, επεσήμανε ο Καθηγητής.

Εξήγησε πως πριν από κάποια χρόνια υπήρχε η βάση του 10 και κάποιος δεν μπορούσε να σπουδάσει στο Χ αντικείμενο, εάν ο μέσος όρος της επίδοσής τους ήταν κάτω από το εν λόγω όριο.

Το ζήτημα όμως με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, σύμφωνα με τον κ. Βεντούρα, είναι η είσοδος ενός αυθαίρετου περιορισμού, ενός αυθαίρετου κόφτη, που δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει τις ικανότητες που πολλοί υποψήφιοι , που ενώ θα πέρναγαν, θα γέμιζαν τις θέσεις των πανεπιστημίων, τώρα δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, “διότι δεν μπορείς να ξέρεις εάν μια στιγμιαία επίδοση, χαμηλότερη σε ένα μάθημα ή σε όλα που οδήγησε λίγο πιο κάτω από αυτόν τον μεταβαλλόμενο περιορισμό, φίλτρο, όριο σημαίνει ότι αυτός στο διηνεκές δεν είναι ικανός για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει το γνωστικό του αντικείμενο στη σχολή που θα έμπαινε”, είπε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Αναφορικά δε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής λόγο πλέον έχουν και τα Πανεπιστήμια, καθώς το κάθε Τμήμα ορίζει μόνο του ένα ποσοστό αυτής της βάσης.

” Δηλαδή στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο  για παράδειγμα ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, θα είναι  ουσιαστικά η ενιαία βάση εισαγωγής. Η βάση εισαγωγής για παράδειγμα στο εν λόγω πεδίο φέτος θα είναι 9,5 στα 20. Κάποια τμήματα μπορούν να πουν ότι το δικό μας αντικείμενο μπορούν να ανταπεξέλθουν παιδιά που είναι στο 0,8 αυτού του αριθμού, δηλαδή περίπου στο 8 , άρα μπορούν να πουν ότι στο γνωστικό αυτό αντικείμενο δεχόμαστε μέχρι 1,2, πιο κάτω δεν θέλουμε, γιατί κρίνουμε ότι δεν μπορούνε να ανταποκριθούνε.  Για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο ανά τμήμα λοιπόν έχουμε διαφορετικές ικανότητες ανταπόκρισης, ενώ το γνωστικό αντικείμενο είναι το ίδιο”, ανέλυσε ο κ. Βεντούρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το να βάζεις αυτό τον “κόφτη” και να τον έχεις με ελευθερία επιλογής από τα τμήματα δίνει έναν δεύτερο παράγοντα ανορθολογισμού στο …κλείσιμο της πόρτας σε νέους και νέες που θέλουν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Θα μείνουν εκτός πάνω από 20.000 υποψήφιοι

Ο Καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως αν δει κανείς και σε ποσοτικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις για το πόσοι επιπλέον υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν λόγω του μέτρου της βάσης εισαγωγής , που σημαίνει πόσες θέσεις από τους 77500 που διατίθενται στα Πανεπιστήμια θα μείνουν κενές, ενώ μέχρι τώρα δεν έμεναν, οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις οδηγούν σε έναν αριθμό περίπου 20.000, ενώ μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ή και αρκετά παραπάνω.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Βεντούρας ότι οι θέσεις αυτές δεν θα γεμίσουν, δεν θα συμπληρωθούνε στα Πανεπιστήμια κι αυτό θα γίνει με πολύ μεγάλη σφοδρότητα όσο πιο περιφερειακά είναι τα ιδρύματα, καθώς όπως επεσήμανε τα περιφερειακά τμήματα δεν είναι τόσο ελκυστικά, εξαιτίας της απόστασης από τον τόπο διαμονής των υποψηφίων, ή και του κόστους διαμονής σε μία άλλη πόλη.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τον Καθηγητή η νέα αυτή συνθήκη σημαίνει ότι από τους 77. 500 θα έχουμε 20.000 λιγότερους τουλάχιστον, δηλαδή  μια αύξηση των μη εισακτέων πάνω από 100% .

Οι αντιδράσεις σε αυτό θα είναι αλυσιδωτές, όπως είπε ο κ. Βεντούρας μιας και τουλάχιστον τα μισά τμήματα της επικράτειας ίσως και πολύ περισσότερα , από τα περίπου 400 τμήματα, θα έχουν μείωση εισακτέων, μερικά δε από αυτά θα έχουν πολύ μεγάλη μείωση των εισακτέων.

Την ίδια στιγμή το κράτος δεν διαθέτει πόρους για καινούργιους καθηγητές και δεν τηρεί αυτό που έχει θεσμοθετηθεί πως θα καλύπτονται πλήρως από νέο προσωπικό οι θέσεις των ακαδημαϊκών που συνταξιοδοτούνται.

Έτσι η μείωση των εισακτέων σε συνδυασμό με τη μείωση των ακαδημαϊκών, θα οδηγήσει όπως υπογράμμισε ο κ. Βεντούρας σε πολύ μεγάλη συρρίκνωση Τμήματα και κυρίως περιφερειακά, ενώ οι προοπτικές για μελλοντικό κλείσιμο δεν αποτελούν μόνο φόβο, αλλά μια πραγματικότητα που έρχεται.

Σημειώνεται πως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι προσκεκλημένος σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στις 8 το βράδυ στο θεατράκι του Αναύρου, προκειμένου να  ενημερώσει μαθητές και γονείς για τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, για τα θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στα ΑΕΙ όσο και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.