Έθαψαν κάτω από το χώμα το περιβαλλοντικό έγκλημα στα Χάνια! (video)

Τόνοι από μπάζα παραμένουν μέσα στο δάσος ενώ υποτίθεται ότι απομακρύνθηκαν

Διασκορπισμένοι μέσα στο δάσος αλλά και θαμμένοι κάτω από χώμα και φύλλα παραμένουν εδώ και έξι μήνες οι τόνοι από οικοδομικά υλικά που είχαν πετάξει επιτήδειοι σε περιοχή Natura στα Χάνια Πηλίου! Όπως αποκαλύπτει ο φακός του magnesianews.gr, σε αυτοψία που κάναμε την Τρίτη 1 Μαΐου παρά τη «βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών» που έδωσε η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου στον εργολάβο που ανέλαβε να τα απομακρύνει, σωροί από μπάζα παραμένουν εκεί όπου εντοπίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ιστορικό του εγκλήματος

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πήλιο!» στις 17 Οκτωβρίου 2017, είχαμε αποκαλύψει μετά από καταγγελία αναγνωστών, ότι μέσα στο μονοπάτι του «Πηλέα» στα Χάνια και εντός προστατευόμενης περιοχής Natura, είχε γίνει απόρριψη τόνων από μπάζα και σκουπίδια προερχόμενα από οικοδομικές εργασίες ή ανακαίνιση επιχείρησης. Το δημοσίευμα της «Μαγνησίας» είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση διαβιβάζοντας την υπόθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου το οποίο και την χειρίζεται έως σήμερα.

Παράλληλα κλιμάκιο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Μαγνησίας, μετά από προφορική εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, διενήργησε την ημέρα του δημοσιεύματος, επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τα όσα καταγράφονταν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας. Στο σημείο βρέθηκε και το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Στέλιος Λημνιός ο οποίος μάλιστα εντόπισε εστία φωτιάς που είχαν βάλει άγνωστοι, επιχειρώντας να εξαφανίσουν προφανώς κάποια στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγούσαν στην ταυτοποίησή τους. Η άμεση ενεργοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά από κλήση του κ. Λημνιού ευτυχώς απέτρεψε την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο δάσος.

Πλημμελής αυτοψία του κλιμακίου της Περιφέρειας

Η με αριθμό πρωτοκόλλου 7976 έκθεση αυτοψίας που συνέταξε η αρμόδια υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος ωστόσο για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους δεν κατέγραψε σύμφωνα με τις φωτογραφίες που τη συνοδεύουν, όλα τα σημεία όπου υπήρχαν μπάζα, παρά το γεγονός ότι οι όγκοι βρίσκονταν κοντά ο ένας στον άλλο και παρά το γεγονός ότι στο magnesianews.gr αναρτήθηκε φωτογραφικό υλικό με όλα τα σημεία ρύπανσης. Παρά το γεγονός αυτό ωστόσο καταγράφηκε μέρος της συνολικής ρύπανσης, ζητώντας στη συνέχεια από το Δήμο Βόλου να προχωρήσει άμεσα σε καθαρισμό και εξυγίανση του συγκεκριμένου χώρου και να τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες για την απαγόρευση εναπόθεσης μπάζων στην περιοχή.

Ο Δήμος Βόλου ανέθεσε σε ιδιώτη εργολάβο να απομακρύνει τα μπάζα από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν, τόσο επάνω στο μονοπάτι όσο και μέσα στο παρακείμενο ρέμα, με κόστος 3.000 ευρώ. Το θέμα μάλιστα εισάγεται και ψηφίζεται ως κατεπείγον από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, λόγω και των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν για πολιτικά πρόσωπα που διοικούν τον Δήμο Βόλου σε περίπτωση μη απομάκρυνσης των μπάζων άμεσα.

Αμείλικτα όμως είναι τα ερωτήματα πως, ενώ μεγάλο μέρος των μπάζων δεν απομακρύνθηκε από την περιοχή και παραμένει εκεί έως σήμερα, τρεις υπάλληλοι του Δήμου Βόλου ως μέλη της επιτροπής παραλαβής έδωσαν στις 14 Δεκεμβρίου 2017 «Βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών» πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την απομάκρυνση (κατά την δική τους κρίση) των μπάζων.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την αυτοψία (σχετικό βίντεο δημοσιεύεται και στο magnesianews.gr) θα κατατεθούν στην Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες τόσο για πολιτικά πρόσωπα, για υπηρεσιακά στελέχη αλλά και για τον εργολάβο που ανέλαβε τον καθαρισμό.

Τόνοι οικοδομικών υλικών βρίσκονται ακόμη δίπλα στον “Πηλέα” και μέσα σε προστατευόμενη περιοχή
Το σημείο μέσα στο δάσος που είχαν εντοπιστεί τόνοι από μπάζα που τώρα βρίσκονται θαμμένα κάτω από το χώμα.

Ο Δήμος Βόλου φρόντισε να τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες, αλλά ψευδώς υπάλληλοί του δήλωσαν ότι τα μπάζα απομακρύνθηκαν.
Τα μπάζα είναι καλυμμένα με χώμα και λόγω και των βροχοπτώσεων έχουν γίνει μια ενιαία μάζα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.