Νέος Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος στην Πρόπαν- Παρουσιάζει μεγάλο έργο σε λίγους μόνο μήνες

φωτογραφία από walking-pilion.blogspot.com
Διοργανώνει εκδήλωση για την ανάδειξη του πλατάνου- συμβόλου του χωριού

Ένας ιδιαίτερα δραστήριος και σφριγηλός Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος κινητοποιείται στην Πρόπαν το κατάφυτο χωριό του Πηλίου με τον πανύψηλο πλάτανο της πλατείας, την πεντακάθαρη παραλία και τα λατομεία με την εξαιρετική πέτρα Πηλίου. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατέγραψε τα προβλήματα του χωριού όπως αποτυπώθηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών, συνέταξε με βάση τις παρατηρήσεις των μελών κείμενο και κατέθεσε υπόμνημα στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στην Αντιπεριφέρεια. Μετά το φαινόμενο Ντάνιελ και την δοκιμασία σε όλες τις υποδομές ο σύλλογος ανέπτυξε εκτεταμένες εθελοντικές δράσεις.

 

Οι κυριότερες δράσεις είναι οι εξής:

-Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του μονοπατιού που οδηγεί στην παραλία Καλαμάκι μέσα από μια σύντομη και εύκολα προσβάσιμη διαδρομή, με συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και του προέδρου του χωριού.

-Κατά τις επετείους της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου έγινε εξωραϊσμός του μνημείου των πεσόντων και τόνωση του εορτασμού με σχετική ομιλία.

-Καθαρίστηκε ο χώρος της παιδικής χαράς ο χώρος γύρω από την βρύση Κακλή που είναι πανέμορφος χώρος περιπάτου.

– Υλοποιήθηκε καθαρισμός και καλλωπισμός της παραλίας. Μέλη του συλλόγου προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό και αγοράστηκε σωσίβιο για να τοποθετηθεί πριν από την περίοδο τουριστικής αιχμής. Αποφασίστηκε μετά την πρώτη αυτή ενέργεια καθαρισμού κατά την οποία συλλέχθηκαν τα πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον σκουπίδια θα επακολουθήσουν και άλλες. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν χωρίς να υποκαθίσταται ο Δήμος αλλά με συμπληρωματικές ενέργειες.

Το ΔΣ έχει σκοπό να συνεχίσει άμεσα με μια σειρά εκδηλώσεων για να ενισχυθεί ο πολιτισμός στο χωριό αλλά και να στηριχθούν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους ακόμα και σε θέματα υγείας.

 

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωσή της φετινής χρονιάς αφορά τον γιγαντιαίο χιλιόχρονο πλάτανο ο οποίος είναι το δέντρο – τοπόσημο του χωριού. Η πλατεία του χωριού έχει το προνόμιο να στολίζεται από τον πανύψηλο πλάτανο, τον ψηλότερο στο Πήλιο και η διάμετρος της κόμης του ξεπερνά τα σαράντα μέτρα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση κάτω από τον πλάτανο μαζεύτηκαν οι χωριανοί για να συμμετάσχουν στην επανάσταση του 1821. Μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχτεί η σημασία αυτού του τεράστιου δέντρου τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής. Για αυτό ο σύλλογος κάλεσε τον καθηγητή δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Δ. Ζάγκα στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “Στην σκιά του πλατάνου”, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:30 στην πλατεία του χωριού με θέμα “Η αξία των μνημειακών δέντρων της χώρας μας”, με σκοπό να δει από κοντά τον γιγαντιαίο πλάτανο και να στηρίξει με το διεθνές επιστημονικό του κύρος τις προσπάθειες για την διάσωσή και τον καλλωπισμό του.

Ο σύλλογος δεν αναιρεί τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον δήμο αλλά πιστεύει ότι πρέπει να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης για να στηριχθεί ένα δέντρο μνημείο της φύσης και να γίνουν αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις. Αν κάποιος ενημερωθεί μπορεί να πληροφορηθεί ότι όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην χώρα μας τέτοια δέντρα αξιοποιούνται τουριστικά με μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής.

Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ ο πλάτανος πρέπει να αναδειχτεί και να καταχωρηθεί ως μνημείο της φύσης ώστε να υπάρξει ευχερέστερη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων συντήρησης και να διαφυλαχτεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων από πτώση κλαδιών.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.