Ευθύμιος Λέκκας στο «Ράδιο ΕΝΑ»: «Πολύ μικρή η πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στη Μαγνησία»

Χαρακτηρίζοντας ιδανικά ομαλή τη σεισμική εκτόνωση στην ΠΕ Λάρισας

Μία εβδομάδα έχει περάσει πλέον από το «δίδυμο» των ισχυρών σεισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα να μιλά στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, και να εκφράζει την άποψη ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα οι δονήσεις να ενεργοποιήσουν κάποιο άλλο ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή, όπως στη Μαγνησία.
«Η πιθανότητα είναι μικρή, γιατί τα άλλα ρήγματα έχουν ήδη δράση και είναι σε διαδικασία εκτόνωσης. Αλλά έστω και αν υπάρχει, δεν θα γίνει μέσα στην κλίμακα της ανθρώπινης ζωής, αφού ο γεωλογικός χρόνος είναι πολλαπλάσιος και μετράει απελπιστικά αργά. Οπότε μπορεί να περάσουν ακόμη και χίλια χρόνια!» ήταν το σχόλιο του κου Λέκκα.

«Ιδανική περίπτωση εκτόνωσης»

Όσον αφορά τους σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε ότι καταγράφεται ήδη μία καλή και ομαλή εκτόνωση της σεισμικής ακολουθίας. «Έχουμε μία ιδανική περίπτωση εκτόνωσης, όλα πάνε καλά και είμαστε σε καλό επίπεδο. Οπότε λίγη υπομονή χρειάζεται να κάνουν οι κάτοικοι, ώστε να αποκατασταθούν οι επείγουσες υποδομές και η κανονικότητα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, όπως συναντούμε συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, και οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να πλησιάζουν τα σπίτια τους, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής, γιατί ακόμη και ένας τυπικός σεισμός 2-3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει καταπτώσεις και προβλήματα. «Από εκεί και πέρα όλες οι δράσεις συνεχίζονται κανονικά» σημείωσε.
Από εκεί και πέρα ο σεισμός της περασμένης Πέμπτης ήταν κύριος, ή μετασεισμός; «Ξεχωριστός ήταν ο δεύτερος σεισμός, ούτως ή άλλως, στην ίδια ζώνη. Αν ήταν κύριος ή δευτερεύων, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Απλά προέρχονται και οι δύο από μία μεγάλη ριξηγενή ζώνη» σχολίασε ο κ. Λέκκας. Τέλος, τόνισε ότι σε κάθε μεγάλο σεισμό δρομολογούνται καινούργιες διαδικασίες, από την άποψη των κανονισμών και του σχεδιασμού, μέχρι και την εκπαίδευση και την έρευνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.