Φοιτητές για έγκλημα στα Τέμπη- «Είμαι εδώ και φωνάζω: Τιμωρήστε τους υπεύθυνους»

«Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί»

Έχασαν από την μια στιγμή στην άλλη τα παιδιά τους. Πονούν για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων. Αγωνίζονται για να έρθει η αλήθεια στην επιφάνεια. Είναι οι οικογένειες των θυμάτων στην φονική σύγκρουση στα Τέμπη, που καθημερινά βιώνουν τον πόνο την απώλειας και ταυτόχρονα παλεύουν για να βρουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας κι έχοντας ένα και μοναδικό σκοπό. Να μην «μπαζωθεί» η αλήθεια.
Εκπρόσωποι των οικογενειών αυτών, βρέθηκαν σήμερα στο Βόλο, για να μιλήσουν σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, αυτή του ΤΕΕ Μαγνησίας στην εκδήλωση για την τραγωδία στα Τέμπη που φέρει τον τίτλο «Τέμπη 2023-2024. Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί» και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Τέμπη 2023», πολίτες του Βόλου, των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων ΠΘ, του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΠΘ, του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΠΘ και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΠΘ. Μίλησαν εκ μέρους του Συλλόγου των Τεμπών η πρόεδρος Μαρία Καρυστιανού και η Ελένη Βασάρα, συγκλόνισε ο πατέρας του Γεράσιμου Ιάσονα Γεωργιάδη, ενώ τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Αφού στην αίθουσα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των 57 ψυχών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, τον λόγο έλαβε η εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ελένη Γιαννακοπούλου που ανέφερε πως «Δεν ξαναμπήκα σε τρένο. Αρνούμαι με την στάση μου να νομιμοποιήσω ένα έγκλημα, να συμπεριφερθώ σαν να επρόκειτο για μια κακιά στιγμή ή ένα ανθρώπινο λάθος, που κάποια στιγμή θα πρέπει να συγχωρήσω. Αρνούμαι να δεχτώ πως ζω σε μια χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της και αδιαφορεί. Είμαι εδώ και φωνάζω: Δικαιώστε την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Τιμωρήστε τους υπεύθυνους».
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Ζιάκας που τόνισε πως «Ένα χρόνο μετά από το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη σήμερα κάνουμε αυτή την κουβέντα γιατί ακριβώς δεν έχει ξεχαστεί και δεν ξεχαστεί. Έχουμε να παλέψουμε ενάντια σε μια πολιτική που έχει για Θεό τον πλούτο. Μια κυβέρνηση που είναι ανοιχτά σεξιστική, που από την ώρα που βγήκε μετράμε κάθε μέρα μια γυναίκα νεκρή. Πρέπει να παλέψουμε για μια κοινωνία, που θα μπορούμε να ζούμε και οι ανάγκες μας να είναι πάνω από τα κέρδη τους».
Στο βήμα ανέβηκε η εκπρόσωπος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Μαρία Ρουχά που ανέφερε πως «για πολλούς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι φοιτητές από την επόμενη κιόλας μέρα κάναμε τον θυμό και την οργή που μας έπνιγε, διεκδίκηση και αγώνα, ώστε το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί, αλλά να αποδοθούν οι νομικές και πολιτικές ευθύνες. Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι. Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί».

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.