Φόβοι για νέα πλημμύρα «γονατίζουν» τους κατοίκους της Θεσσαλίας

ΦΩΤΟ REUTERS
15 οι νεκροί και αμέτρητοι «ξεριζωμένοι»

Σκορπισμένοι σε χώρους φιλοξενίας και συγγενικά σπίτια οι περισσότεροι, στις πλημμυρισμένες περιοχές κάποιοι άλλοι, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας προσπαθούν να κάνουν κουράγιο μετά τη βιβλική καταστροφή που τους βρήκε, από την κακοκαιρία Daniel.

Και αν κάποιος σκέφτεται ότι δε μπορεί να γίνει χειρότερα, οι φόβοι για νέες πλημμύρες έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των δυσκολιών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι παραποτάμιες περιοχές σχεδόν σε όλο το μήκος του Πηνειού.

Γειτονιές της Λάρισας έχουν ήδη «πνιγεί» στα νερά και συνεργεία τοποθετούν αναχώματα και εγκαθιστούν μηχανήματα άντλησης για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, που είναι αποκλεισμένη οδικώς και σιδηροδρομικώς.

Όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέας πλημμύρας.

 

Τα συνεργεία διάσωσης δε σταματούν τις επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία ενώ ο κόσμος εγκαταλείπει τα πλημμυρισμένα χωριά, με ελάχιστα υπάρχοντα στα χέρια και κάθε δυνατό μέσο. Μετά τα ελικόπτερα και τις βάρκες, την Κυριακή έγιναν πολλές επιχειρήσεις με κόσμο πάνω σε μπουλντόζα.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι εικόνες από ψηλά, κόβουν την ανάσα. Ολόκληρα χωριά έχουν χαθεί κάτω από τη λάσπη.

Το χωριό Παλαμάς – ΦΩΤΟ REUTERS

Τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε την Κυριακή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας από τη Λάρισα μετά από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι που διασώθηκαν, προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στους χώρους φιλοξενίας.

Ηλικιωμένοι, παιδιά… Ένας άνδρας με τον σκύλο του σε κλειστό χώρο της Λάρισας – ΦΩΤΟ REUTERS

Κάποιοι αγνοούνται ακόμα ενώ η λίστα των νεκρών, έχει φτάσει στους 15… Μέρα με τη μέρα οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι, λιγοστεύουν.

 

Οι αρχές δίνουν συμβουλές στον κόσμο να παραμένει μακριά από το νερό που είναι πλέον μολυσμένο από τα νεκρά ζώα και φερτά υλικά…

 

Στο Βόλο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής με νερό που δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι στήνονται στις ουρές να πάρουν εμφιαλωμένο νερό για να πιουν και να μαγειρέψουν, όσοι βέβαια τους απέμεινε οικοσκευή. Και όλα αυτά με την πόλη να παραμένει βουτηγμένη στις λάσπες.

 

 

Πυροσβεστική: 4.486 διασώσεις – Πάνω από 10.300 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 4.486 διασώσεις – απομακρύνσεις ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν γίνει από τις 7.00 το πρωί της Τρίτης έως τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έγιναν 7.981 κλήσεις, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 945 κλήσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις και στην Περιφέρεια Αττικής 1.195 κλήσεις.

Επίσης, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή έγιναν συνολικά 774 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων από εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.