Γ. Χαρίτος: Είμαστε καλοί όταν πληρώνουμε φόρους και βάζουμε πλάτη, ενώ τώρα είμαστε δεύτερης κατηγορίας;

"Να συλλογιστούν οι αρνητές και όσοι δεν τηρούν τα μέτρα τις συνέπειες των πράξεών τους στην κοινωνία»
Αυτονόητος ο εμβολιασμός και των ιδιωτών γιατρών δήλωσε ο συμπολίτης παιδίατρος

Υπέρμαχος του ανοίγματος των σχολείων είναι ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος, ο οποίος μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή επεσήμανε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι θετική, με τον ίδιο να τάσσεται και υπέρ του ανοίγματος της κοινωνίας, με τη λειτουργία της αγοράς. Βέβαια, επεσήμανε πως οι αρνητές του κορωνοϊού αλλά και όσοι δεν τηρούν τα μέτρα, θα πρέπει να αναλογιστούν τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις τους όχι μόνο σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας.

Αυτονόητος ο εμβολιασμός
και των ιδιωτών γιατρών

Ως αυτονόητη χαρακτήρισε ο κ. Χαρίτος την ανάγκη για εμβολιασμό και των ιδιωτών γιατρών, που μέχρι στιγμής έχουν εξαιρεθεί από την προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας. Βέβαια, ο κ. Χαρίτος σημείωσε πως υπάρχει τις τελευταίες ημέρες έντονη συζήτηση για το θέμα και σημειώνεται ότι θα υπάρξει μία προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες των ιατρών. Θα προηγηθούν δηλαδή παθολογοι, πνευμονολόγοι και παιδίατροι καθώς είναι ειδικότητες που βλέπουν ασθενείς με λοιμώξεις από κορωνοϊό.
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει και προτεραιοποίηση σε σχέση με την ηλικία, λέγοντας πως ιατροί άνω των 60 ετών που βρίσκονται ηλικιακά σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πρέπει να προηγηθούν.
«Η πρωτοβάθμια κλίμακα της φροντίδας υγείας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πανδημία, καθώς αναχαιτίσαμε πολλά περιστατικά. Εάν δεν εξετάζαμε νυχθημερόν στα ιατρεία μας, όλος αυτός ο κόσμος θα κατέληγε σε ένα Νοσοκομείο, που έχει έναν μεγάλο φόρτο εργασίας και τα δικά του προβλήματα, της υποστελέχωσης και τήρησης αυστηρών πρωτοκόλλων. Πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση. Είμαστε καλοί όταν πληρώνουμε φόρους και βάζουμε πλάτη. Τώρα είμαστε δεύτερης κατηγορίας. Περιμένουμε να αλλάξουν οι αποφάσεις και θέλουμε γρήγορη πρόοδο των εμβολιασμών», τόνισε ο κ. Χαρίτος.
Ο ίδιος έθιξε όμως και το θέμα των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία, που όπως είπε, σημειώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. «Η Ελλάδα έχει παραλάβει περίπου 95.000 δόσεις εμβολίων και έχουν γίνει οι 3000. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό τα παιδιά

Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά ή όχι κι αν το εμβόλιο είναι καταλληλο. Ο κ. Χαρίτος έδωσε σαφή απάντηση τονίζοντας πως τα παιδιά δεν θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, όχι όμως επειδή το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές.
«Δεν μπορεί να εμβολιαστεί κανείς κάτω των 18, όχι γιατί δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο, αλλά γιατί στις κλινικές μελέτες των εταιρειών δεν έχουν συμπεριληφθεί παιδιά. Δεν είναι δυνατόν, λόγω έλλειψης δεδομένων σε αυτή τη φάση τουλάχιστον να εμβολιάσουμε παιδιά. Ίσως σε μία δεύτερη φάση θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε εφήβους, ίσως σε ένα χρόνο και μετά. Τα παιδιά δεν θα εμβολιαστούν για κορωνοϊό. Ίσως δεν υπάρχει και λόγος. Ας το κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι και τα παιδιά μας θα είναι προστατευμένα», εξήγησε.
Σε ότι αφορά τυχόν νέα δεδομένα με τη νοσηρότητα του ιού στα παιδιά, ο γνωστός παιδίατρος υποστήριξε πως δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Ως παδίατρος το θεωρώ και μια μικρή ήττα, ότι μετά από τόσους μήνες πανδημίας να μην μπορεί η επιστημονική κοινότητα να απαντήσει με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν. Φαίνεται ότι μπορούν να μεταδώσουν, αλλά ο βαθμός και ο τρόπος που μπορούν να μεταδώσουν δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά».

Θετικό βήμα το άνοιγμα των σχολείων

Ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα των ημερών είναι και το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες ημέρες, αρχικά με τα Δημοτικά κι έπειτα με τις υπόλοιπες βαθμίδες. Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτος τόνισε πως χαιρετίζει την απόφαση αυτή της πολιτείας και ανέφερε πως πρόκειται για ένα θετικό βήμα.
«Πάντα όταν λαμβάνεται μια απόφαση ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Στα κατά είναι η διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία αν προσέχουμε όλοι κι όχι μόνο τα παιδιά, αυτό μπορεί να περιοριστεί. Από την άλλη, ένεκα ενός αναπνευστικού ιού δεν μπορούν τα παιδιά μας αιωνίως να μείνουν αγράμματα. Η τηλεκπαιδευση είναι ένα μέτρο μεσοβέζικο που δεν μπορεί να προσφέρει όσα ο δάσκαλος μέσα στη σχολική τάξη. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε και την επιβάρυνση που έχουν δεχτεί τα παιδιά όλο το προηγούμενο διάστημα και με την επιβολή της μάσκας, αλλά και ένα πλήγμα στην κοινωνικοποίησή τους. Έχουμε ένα μεγάλο πληθυσμό παιδιών που περνούν ώρες ατελείωτες απομονωμένα μπροστά σε μια οθόνη μακριά από φίλους, δασκάλους.
Είμαι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και υπέρ του ανοίγματος της κοινωνίας. Και των εμπορικών καταστημάτων και ίσως σε δεύτερη φάση και της εστίασης. Πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να μην γίνεται με τους ρυθμούς χελώνας που βλέπουμε, γιατί δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να είμαστε σε μία κατάσταση πότε κλειστά και πότε click away το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό θα φέρει ύφεση που δεν ξέρω πόσο αναστρέψιμη θα είναι. Θα πρέπει να μάθουμε μέχρι να τελειώσει η κατάσταση, να ζούμε με τον ιό. Ποτέ δεν είναι αργά να δείξουμε υπευθυνότητα, ακόμη και σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει επίσης όλοι αυτοί που με την συμπεριφορά τους συμβάλουν στην μετάδοση του ιού ή οι αρνητές του κορωνοϊού, να σκεφτούν ότι πίσω από αυτούς δεν υπάρχει μόνο νοσηρότητα και χαμένες ζωές, υπάρχουν και πλήγματα στην τοπική αγορά, οικονομία, στο βιοτικό επίπεδο συνανθρώπων μας. Όταν φερόμαστε κάπως ανεύθυνα, ακόμη και οι αρνητές, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι επιπτώσεις έχουν αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία», υπογράμμισε ο παιδίατρος.

Να τηρείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών

Και μπορεί τα παιδιά να μην χρειάζεται και να μην προτείνεται να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, πρέπει όμως να ακολουθήσουν το εμβολιαστικό σχήμα για άλλες ασθένειες, μέσω του βασικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι γονείς μωρών και βρεφών ήταν τυπικοί και κατά τη διάρκεια της καραντίνας στον εμβολιασμό των παιδιών τους, όμως στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά υπήρχαν περιπτώσεις γονιών που ανέβαλαν κυρίως τις επαναληπτικές δόσεις εμβολίων. «Τα εμβόλια και οι επαναληπτικές δόσεις θα πρέπει να γίνονται στη σωστή χρονική στιγμή για να είναι προστατευμένο το παιδί και τα εμβόλια έχουν ένα συγκεκριμένο εμβολιαστικό σχήμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε επαναληπτικές δόσεις όποτε θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σημειώνοντας πως υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι γονέων που στηρίζουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.