Γ.Γ. Ε.Κ.Β. Δ. Βασιλείου: Στο 40% η επίσημη ανεργία στη Μαγνησία

"Να σκεφτούν οι κυβερνητικοί Βουλευτές του νομού πριν βάλουν "το χεράκι" τους σε νομοθετικό δωράκι στους εργοδότες"

Έντονα επικριτικός ήταν ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Δημήτρης Βασιλείου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη απέναντι στην κυβέρνηση, στον Υπουργό Εργασίας, αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού για το εργατικό νομοσχέδιο που προχωρά η Νέα Δημοκρατία και που αφανίζει, όπως επισημαίνουν τα εργατικά κινήματα, διεκδικήσεις και αγώνες δεκαετιών. Ο κ. Βασιλείου παράλληλα τόνισε πως η ανεργία είναι μία μάστιγα, που χτυπά όλη τη Μαγνησία με τα επίσημα ποσοστά να κάνουν λόγο για 40%, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι.
Συγκεκριμένα, εκτός εαυτού βγάζει τους εργαζομένους το νομοσχέδιο που είναι σκαριά από την κυβέρνηση, καθώς καταργεί διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος από το 1920!

«Δεν θα δεχτούμε να είμαστε εργαζόμενοι αλά καρτ»

“Έχουμε τονίσει στον κ. Βρούτση ότι πρέπει να ξεχάσει την εποχή των μνημονίων. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσει. Γιατί μιλάμε θα υπάρχει λαστιχοποίηση της εργασίας, που θα αφορά τις υπερωρίες, θα απαξιώσει τα αντιπροσωπευτικά όργανα και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι συλλογικές συμβάσεις θα αντικατασταθούν από διμερείς συμβάσεις. Εμείς λέμε δεν θα περάσει. Δεν θα δεχτούμε να είμαστε εργαζόμενοι αλά καρτ”, τόνισε ο κ. Βασιλείου.
Συμπλήρωσε δε, πως οι εργατικές αυτές εξελίξεις θα επιφέρουν σοβαρότατο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς δεν θα λαμβάνουν οι φορείς όσα χρήματα πρέπει, με αποτέλεσμα να γιγαντωθούν όλα τα ταμειακά ελλείμματα και στο μέλλον να πάψουν να υπάρχουν ασφαλιστικοί φορείς.
Ο Γραμματέας του ΕΚΒ τόνισε πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει πια να πάψει να κλείνει τα μάτια προς τους εργοδότες, γιατί για να υπάρχουν οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχουν και εργαζόμενοι και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας “να σκεφτούν πριν βάλουν την υπογραφή τους στο οποιοδήποτε νομοθετικό “δωράκι” στους εργοδότες, καθώς πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση”.
Μάλιστα σε ότι αφορά τον κ. Βρούτση, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε ιεροσυλία αυτό το νομοσχέδιο από την πλευρά του και είχε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να κατέβει από το συννεφάκι που βρίσκεται και να έρθει στην πραγματικότητα.
“Δεν αντέχουμε άλλο οι εργαζόμενοι. Θα πρέπει ο κ. Βρούτσης να καταλάβει, να ζήσει και να αισθανθεί τον εαυτό του σαν εργαζόμενο. Δεν βρίσκονται ποτέ οι λύσεις όταν είμαστε ψηλά. Πρέπει να κατεβούμε στο πεζοδρόμιο, να συναντήσουμε τους ανθρώπους, να μιλήσουμε μαζί τους να δούμε τα προβλήματα. Κι όταν εννοούμε ότι θα υπάρχει κοινωνικός διάλογος , εννοούμε καθισμένοι όλοι γύρω από το τραπέζι. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο 40% η επίσημη ανεργία στη Μαγνησία

Κι ενώ ένα άκρως αντεργατικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου βρίσκεται προ των πυλών, η Μαγνησία έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κοινωνικό πλήγμα. Αυτό της ανεργίας.
Τα επίσημα ποσοστά κάνουν λόγο για 40% ανεργία, χωρίς να υπολογίζονται οι μακροχρόνια άνεργοι, με τον Γραμματέα του ΕΚΒ να θυμάται πως στη Μαγνησία έρχονταν για δουλειά τις προηγούμενες δεκαετίες εργαζόμενοι κι από άλλους νομού καθώς δεν επαρκούσαν μόνο οι ντόπιου εργαζόμενοι για τις ανάγκες και τώρα ο νομός είναι από τους πρώτους πανελλαδικά στην ανεργία.
” Με την πανδημία υπάρχει διστακτικότητα των επενδυτών , οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν, αλλά διστάζουν γιατί δεν ξέρουν την εξέλιξή της. Αυτό που ζητάμε είναι η κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που έλεγε. Να βρουν τρόπους ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες για τις επενδύσεις και να πάει ο κόσμος για δουλειά. Πρέπει να βοηθήσουμε οποιαδήποτε επένδυση να ξεκινήσει και να λειτουργήσει”, είπε τέλος ο κ. Βασιλείου και συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν άδεια βιομηχανικά κτήρια στην Α και Β ΒΙΠΕ ενώ η περιοχή μας έχει όλο το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να επανδρώσει τις νέες επιχειρηματικές δράσεις κι αυτό διαφαίνεται κι από τις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ που περιλαμβάνει κάθε είδους ειδικότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.