Γιατί η «ψυχρή λίμνη» προτιμά τη Μαγνησία;

Το φαινόμενο ανέλυσε στο Ράδιο Ένα, ο μετεωρολόγος Θεοφ. Τακούδης

Στα σφάλματα των μετεωρολογικών προβλέψεων αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, όπως και στις αιτίες του συστήματος της «ψυχρής λίμνης», που έφερε τόσες βροχές, κυρίως σε Μαγνησία, περιοχή Φαρσάλων και Καρδίτσας, ενώ ανέλυσε το θέμα των «ψυχρών λιμνών» που εμφανίζονται κατά καιρούς στην περιοχή μας και όχι μόνο.
Όπως είπε, οι μετεωρολογικές προβλέψεις είναι θέματα της φύσης και η εξέλιξή τους αλλάζει ώρα με την ώρα και τα στοιχεία που είναι ευμετάβλητα είναι δύο, η μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα νερού που μπορεί να πέσει σε κάποια περιοχή και το «ταξίδι» που θα κάνει μια κακοκαιρία και βασίζεται σε υποθέσεις.
Ο κ. Τακούδης εξήγησε ότι από τις 4-5 μέρες και μετά, πέφτει το αποτέλεσμα της προγνωσιμότητας. Οι μετεωρολόγοι ξεκινούν από μια πιθανότητα 80-90% για το διήμερο και από το τριήμερο μέχρι το πενθήμερο το ποσοστό αυτό κατεβαίνει διαρκώς, ενώ η πρόγνωση μετά την έκτη μέρα πέφτει και κάτω από το 50%.

 

 

Τι προκαλεί την «ψυχρή λίμνη»
Όσον αφορά τις καταστάσεις της «ψυχρής λίμνης», που φαίνεται να «προτιμούν» τη Μαγνησία και την περιοχή Φάρσαλα και Καρδίτσα κατά δεύτερο λόγο, ο μετεωρολόγος εξήγησε ότι η ψυχρή λίμνη είναι ένα σύνολο υγρασίας που βρίσκεται σε ένα υψόμετρο αρκετά μεγάλο, υπάρχει στασιμότητα και δεν προχωράει ή προχωράει πάρα πολύ αργά, οι θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται κάτω, δημιουργούν μια φυσική δυναμική ανάμεσά τους, αρχίζει να βρέχει.

«Η Μαγνησία έχει ένα βασικό μειονέκτημα, το Αιγαίο, τον Παγασητικό και με μικρή συμμετοχή τη μικρή Κάρλα που υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα υγρά μέρη, βγαίνουν υδρατμοί, οι οποίοι τροφοδοτούν ξανά με υγρασία το σύστημα που βρίσκεται πάνω (ψυχρή λίμνη), με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς από τη μια μεριά η βροχή που θα πέφτει και από την άλλη τη δυναμική του χαμηλού που δημιουργεί από την κατάσταση. Αυτό συνεπάγεται για τη Μαγνησία πολλές βροχές, όπως ο Daniel ή έντονες βροχοπτώσεις όπως ο Elias», σημείωσε ο κ. Τακούδης.
Το ίδιο, ανέφερε, συμβαίνει με την Καρδίτσα, η λίμνη της οποίας τροφοδοτεί τα χαμηλά ή τις ψυχρές λίμνες όταν συμβαίνουν, ενώ πρόσθεσε ότι από τα Φάρσαλα ως την Καρδίτσα η περιοχή έχει πολύ ψηλά τον υπόγειο υδροφορέα, που σημαίνει ότι το νερό που θα πέσει, απορροφάται από το έδαφος, που όμως δεν έχει άλλη ικανότητα απορρόφησης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα χωράφια.
Ο κ. Τακούδης υπενθύμισε ότι στον Daniel ο Βόλος είχε 580 χιλιοστά βροχής σε δύο μέρες, η Καρδίτσα 420, τα Τρίκαλα είχαν 140 και η Λάρισα μόλις 70 και τόνισε ότι τα αίτια της δυναμικής μεταβολής ενός τέτοιου χαμηλού ψυχρής λίμνης, είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που δυστυχώς όταν συμβαίνει και οι περιοχές είναι ανοχύρωτες, δημιουργούνται οι μεγάλες καταστροφές που είδαμε στις δύο κακοκαιρίες.

Ανάλογο φαινόμενο η χιονόπτωση
στον Βόλο με το ένα μέτρο χιόνι!

Ο μετεωρολόγος τόνισε ότι είχαμε ξανά φαινόμενα ψυχρών λιμνών, όχι ακριβώς τα ίδια και παρέπεμψε στην σελίδα του meteo, του εθνικού αστεροσκοπείου Πεντέλης που ανατρέχει σε τρία ανάλογα φαινόμενα το 2006 στον Βόλο, το 2020 (Ιανός) και τα τωρινά.
Επίσης είπε ότι η χιονόπτωση του 2001 με ένα μέτρο χιόνι στις πόλεις και θερμοκρασίες -17 °C, ήταν το αντίστοιχο του φαινομένου που συνέβη τώρα και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το νερό έγινε χιόνι και δεν προκάλεσε καταστροφές.
Επίσης είπε ότι φαινόμενο της ψυχρής λίμνης ήταν οι πλημμύρες του 1955 στον Βόλο με 27 νεκρούς και φοβερές καταστροφές που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και στον Πειραιά, αλλά και το 2003.
Όσον αφορά στις προγνώσεις που αναρτώνται στο διαδίκτυο ότι θα περάσουμε βαρύ χειμώνα, ο κ. Τακούδης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόγνωση, όμως είναι δυνατόν να συμβεί μια ψυχρή λίμνη και να δημιουργήσει μέσα στον χειμώνα τα ίδια προβλήματα, με χιονόπτωση και χιονόστρωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.