Γιατί τέτοια πρεμούρα κ. Μπέο για το πάρκινγκ;

Ακόμη δεν έχει παραδοθεί από τον εργολάβο στον Δήμο- Στον αέρα και η καφετέρια

Ανάδοχο να αναλάβει το παρκινγκ στην οδό Φιλελλήνων έτρεξε να βγάλει και να ανακοινώσει η δημοτική αρχή Αχ. Μπέου, χωρίς ωστόσο, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες παράδοσης του κτηρίου από τον εργολάβο που το κατασκευάζει! Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα, αποκάλυψε τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία που ακολούθησε ο Αχ. Μπέος, επισημαίνοντας πως ακόμη το πλαίσιο για την καφετέρια που θέλει ο Δήμαρχος να λειτουργήσει είναι στον αέρα, όπως έωλο είναι και το ίδιο το παρκινγκ, που δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη στον Δήμο Βόλου!
Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ακούσει τις ενστάσεις, αντιρρήσεις ακόμη και τις συμβουλές των μειοψηφιών, ο Αχ. Μπέος τη Δευτέρα έβγαλε τον ανάδοχο που θα λειτουργήσει το παρκινγκ στην οδό Φιλελλήνων. Μάταια οι μειοψηφίες μετέφεραν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπου που γίνεται ο διαγωνισμός την παρούσα στιγμή. Ο Αχ. Μπέος αποφάσισε και έπραξε.

Δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί το κτήριο με την καφετέρια

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ η κ. Καπούλα, η παράταξη της οποίας ψήφισε λευκό στο πρόσφατο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την εκμίσθωση του πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων και καταστημάτων στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων-Δημητριάδος στο Βόλο, επεσήμανε πως υπήρχαν επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο θέμα την παρούσα χρονική στιγμή.
“Ακόμη και παλαιότερα, όταν ξεκίνησε η πρόταση για τον διαγωνισμό, καταθέσαμε μία σειρά θεμάτων που αφορούν πολεοδομικά ζητήματα σε σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζονταν το κτήριο.
Δηλαδή, υπήρχε μέσα στην πρόταση ένα σημείο που δεν διευκρινίζονταν σχετικά με την καφετέρια στο δώμα. Επειδή δεν υπήρχε σαφής περιγραφή εγώ και η κ. Μήτρου ως μηχανικοί, καταγράψαμε κάποια σενάρια πολεοδομικά, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρχε περίπτωση να αδειοδοτηθεί το συγκεκριμένο κτήριο με την καφετέρια, έτσι όπως έδιναν σε κατεύθυνση μέσα στον διαγωνισμό”, ανέφερε η ίδια και συμπλήρωσε πως διευκρινήσεις δεν έλαβαν ποτέ από την δημοτική αρχή και μάλιστα η κ. Καπούλα αντιλήφθηκε πως θορυβήθηκε η άλλη πλευρά από τις αντιρρήσεις, όμως δεν έγινε κάτι.
Αντ’ αυτού ήρθε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εκμισθωτή και το συγκεκριμένο κομμάτι παραμένει θολό, με την κ. Καπούλα να σημειώνει πως “έχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει τελικά αυτή η καφετέρια”, συμπληρώνοντας πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν αδειοδοτήσει για την καφετέρια.

Δεν έχει παραδοθεί το κτήριο στον Δήμο Βόλου

Εκτός όμως από το ζήτημα της καφετέριας κι αν μπορεί να λειτουργήσει, το πιο σημαντικό είναι πως το κτήριο δεν έχει ακόμη παραδοθεί από τον ανάδοχο κατασκευαστή στον Δήμο Βόλου!
“Το κτήριο δεν έχει παραδοθεί ακόμη στον Δήμο Βόλου από τον ανάδοχο κατασκευαστή, άρα δεν έχουμε και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές της εργολαβίας. Κι επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας, θεωρούμε ότι ένα έργο πρέπει πρώτα να παραδίδεται, να παραλαμβάνεται και να γίνεται έλεγχος στο σύνολο των προδιαγραφών και πόσο μάλλον ένας σταθμός αυτοκινήτων, μια σιδηροκατασκευή που ενέχει και πολλούς κινδύνους και θα πρέπει να γίνουν οι τελικοί έλεγχοι.
Πως πάει και βγάζει διαγωνισμό; Κι αν γίνει καμιά καραμπόλα σε κάποιο θέμα, έστω τυπικό, έστω νομικό σε σχέση με τον ανάδοχο και τον δήμο Βόλου, η σύμβαση αυτή δεν θα στραφεί πάλι κατά του Δήμου Βόλου;
Για να είναι εξασφαλισμένος ο Δήμος Βόλου, ο οποίος θα προβεί σε μία σύμβαση παραχώρησης, θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί τα προηγούμενα στάδια. Γιατί και ο ιδιώτης έχει νομικά εργαλεία στα χέρια του. Δηλαδή αν κάτι δεν πάει καλά σε σχέση με την παράδοση, μετά έχει να λαμβάνει, χωρίς καν να επενδύσει. Μπορεί δηλαδή να προσβάλει κατά της σύμβασης”, εξήγησε χαρακτηριστικά η κ. Καπούλα.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα
και για το τίμημα αξιολόγησης

Και δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, αλλά δεν έχει δοθεί ούτε και ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με το τίμημα που έχουν αξιολογήσει το εν λόγω κτήριο, καθώς όπως υπογράμμισε η κ. Καπούλα δεν έχει προσμετρηθεί η επένδυση που έγινε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για το συγκεκριμένο οικόπεδο.
“Το οικόπεδο, η υποδομή, τα μπετά που πέσανε στα υπόγεια, πρέπει να προσμετρηθούν. Αυτοί βρήκαν μία συγκεκριμένη υποδομή και πάνω απ’ αυτή δομήσανε. Όμως πρέπει να μετρηθεί και τι έχει γίνει και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για να βγει το κόστος που έχει πληρώσει ο Δήμος και εάν υποθέταμε ότι θα παραχωρηθεί, στο σενάριο παραχώρησης, έπρεπε να προσμετράται το σύνολο της επένδυσης, γιατί αυτά είναι λεφτά των δημοτών.
Άρα δεν μπορείς να αποκόψεις ένα κομμάτι, που έχει πληρωθεί από τους δημότες. Δεν έχει υπολογιστεί στο τίμημα που βγάλανε τώρα ή τουλάχιστον σε μας δεν μας δώσανε μία μελέτη οικονομική που να αποδεικνύει ότι με σεβασμό στην επένδυση, που έγινε με χρήματα των Βολιωτών, έχουν βγάλει ένα αντίστοιχο οικονομικό τίμημα για τον κάθε ιδιώτη, που θα χτυπήσει τον διαγωνισμό”, ανέλυσε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Συμπλήρωσε δε, πως η παράταξή της υποστηρίζει ότι το κτήριο δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει παραδοθεί κι ενώ έχει εκφράσει αμφιβολίες σε συγκεκριμένα θέματα, η δημοτική αρχή δεν έχει απαντήσει.
“Εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε τον Δήμο Βόλου ως προς αυτά που πληρώνουν οι δημότες κι επειδή υπάρχει μεγάλη επισφάλεια στον τρόπο διενέργειας αυτού του διαγωνισμού και δεν μπορεί να κριθεί και το μίσθωμα εάν είναι αυτό που θα έπρεπε, αν τελικά συμφωνούσαμε να δοθεί σε ιδιώτη, διότι ούτε αυτό συγκριτικά έχει εξεταστεί. Με ελλιπή στοιχεία, με στοιχεία που δεν οδηγούν σε σίγουρο συμπέρασμα με μαθηματική ακρίβεια, με ένα κτήριο που δεν έχει παραδοθεί από τον ανάδοχο, υπάρχει μεγάλη επισφάλεια στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο”, συνέχισε.
Ποιο το όφελος του Δήμου;
Η κ. Καπούλα υποστήριξε πως και που υπογράφηκε η εκμίσθωση δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος για τον Δήμο Βόλου από πλευράς αυτού που θα το πάρει. “Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτός προφανώς που θα το πάρει, πρέπει να του παραδοθεί. Αφού ο ανάδοχος κατασκευαστής πρώτο το παραδώσει στον Δήμο κι έπειτα ο Δήμος στον εκμισθωτή. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν έπρεπε να διασφαλιστεί η σύμβαση με καλύτερο τρόπο”, είπε τέλος η κ. Καπούλα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.