Γιώργος Χόντζογλου: Έχει εμβολιαστεί το 75% των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου
«Μας εμβολιάσανε μετά τις 15 Μαΐου με AstraZeneca, οπότε η δεύτερη δόση είναι… τον Αύγουστο»!

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η τουριστική σεζόν σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χόντζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Τουρισμού, ωστόσο οι παλινωδίες της κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού, θέτει σε κίνδυνο τη σεζόν.
Όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η πολιτεία προσπαθεί να στοχοποιήσει τώρα τους εργαζόμενους στη Μύκονο και σε άλλους προορισμούς για να δείξει ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού. Ωστόσο, επεσήμανε πως το 75% των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό είναι εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση.
Ο στόχος των 9 δις ευρώ από τον τουρισμό φαίνεται πως είναι εφικτός σύμφωνα με τον κ. Χόντζογλου αρκεί να σταματήσουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης και φυσικά η επέλαση του κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα
στη διαχείριση της πανδημίας»

Ο ίδιος σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα στη διαχείριση της πανδημίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Δυστυχώς βλέπουμε από την κυβέρνηση να συνεχίζεται η πρακτική του βλέποντας και κάνοντας.”, επισημαίνοντας πως μετά το lockdown στη Μύκονο, σειρά φαίνεται και ακούγεται πως θα πάρουν κι άλλες τουριστικές περιοχές, σε μια κρίσιμη εποχή, στο μέσο της τουριστικής περιόδου.
“Στις παλινωδίες της κυβέρνησης είναι και η προσπάθεια που γίνεται να στοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου της εστίασης και του τουρισμού, ότι είναι υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού στη Μύκονο.
Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν και στον δικό μας τον κλάδο αρνητές του εμβολίου, όμως είναι πολύ μικρό το ποσοστό . Σε σύνολο 600.000 εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό τα στοιχεία, μας λένε ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει ήδη το 75% τουλάχιστον με μία δόση”, είπε ο κ. Χόντζογλου, ο οποίος έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση και για τον εμβολιασμό. Υποστήριξε πως από τον Σεπτέμβριο του 2020 η Ομοσπονδία είχε ζητήσει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον κλάδο κι αν ήταν δυνατόν με το μονοδοσικό εμβόλιο.

«Έγιναν πλημμελείς έλεγχοι ή
η διασπορά έγινε από τουρίστες»

“Δεν εισακουστήκαμε. Καμία προτεραιότητα, παρά μόνο άνοιξε η πλατφόρμα των 30-39 που είναι ο κύριος όγκος των εργαζομένων και μας εμβολιάσανε μετά τις 15 Μαΐου με AstraZeneca, πράγμα που σημαίνει ότι η δεύτερη δόση πηγαίνει για τέλος Αυγούστου . Τις πρώτες ημέρες εμβολιαστήκαμε στον τόπο κατοικίας μας, ενώ το ραντεβού για τη δεύτερη δόση θα μας έβρισκε στον τόπο εργασίας μας , με αποτέλεσμα να μην μας δίνει τη δυνατότητα να εμβολιαστούμε εκεί που είμαστε και να μας ζητάνε να γυρίσουμε πίσω. Ευτυχώς αυτό καταφέραμε και το λύσαμε αυτό με την κυβέρνηση και μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί και στον τόπο εργασίας”, εξήγησε.
Συνέχισε και είπε αναφορικά με το θέμα της Μυκόνου, πως το 90% των μόνιμων κατοίκων του νησιού είναι εμβολιασμένο, ενώ όσοι πήγαν εκεί για δουλειά είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τα απαραίτητα τεστ.
” Αυτό συμβαίνει ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι ή η διασπορά έγινε από τουρίστες. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν και είναι ανεμβολίαστοι κατ’ επιλογή τους , αλλά είναι μικρό το ποσοστό , η συντριπτική πλειοψηφία θέλει να εμβολιαστεί ή έχει εμβολιαστεί με μία δόση , αλλά η κυβέρνηση δεν μας έδωσε εγκαίρως τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό μας”, σημείωσε.

Από τις 10.500 επιχειρήσεις, άνοιξαν οι 8500

Με αφορμή και το περιστατικό στην Αλόννησο, με την οικογένεια που νοσεί από κορωνοϊό αλλά δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας, ο κ. Χόντζογλου επεσήμανε πως αυτό γίνεται καθώς σε μεγάλο βαθμό άνοιξαν ή πρόκειται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες επέλεξαν να μην δηλώσουν τις επιχειρήσεις τους ως ξενοδοχεία καραντίνας.
” Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας γιατί άνοιξαν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις. Από τις 10.500 επιχειρήσεις στη χώρα, έχουν ανοίξει ή ενημέρωσαν το προσωπικό τους ότι θα ανοίξουν οι 8.500. Επομένως βλέποντας οι ξενοδόχοι τον όγκο δουλειάς να έρχεται επέλεξαν να μην δηλώσουν τις επιχειρήσεις τους σε ξενοδοχεία καραντίνας. Όμως το κράτος έπρεπε να προνοήσει και η ανοργανωσιά του θα βάλει σε κίνδυνο την σεζόν”, υπογράμμισε.
Στο μεταξύ αυτή στιγμή μπορούν να είναι σε αναστολή οι εποχικά εργαζόμενοι που λειτουργεί το ξενοδοχείο όπου εργάζονταν, όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εργαζόμενους που η επιχείρηση που απασχολούνταν δεν θα λειτουργήσει είτε αφορά στον κλάδο της εστίασης είτε στον τουρισμό. Ακόμη οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν δει τα ένσημά τους από τις περσινές μονομερείς αναστολές συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν επιδόματα από τον ΕΦΚΑ, να μην μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για σύνταξη, αλλά και να μην δύνανται να κάνουν εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.