Γιώργος Καββαθάς στο Ράδιο ΕΝΑ : Ο κλάδος της εστίασης με τα νέα μέτρα μπαίνει σε άτυπο lockdown

Χάνεται το 50% της δυναμικότητας των εξωτερικών χώρων

Σε άτυπο lockdown μπαίνει ο κλάδος της εστίασης σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την εστίαση για να ασκήσει πίεση στους ανεμβολίαστους και την ίδια στιγμή, δεν ενισχύει τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επιβιώσουν, καθώς θα χάσουν τουλάχιστον το 50% της δυναμικότητάς τους.

 

“Ο κλάδος μπαίνει σε ένα άτυπο lockdown χωρίς κανένα μέτρο στήριξης από πλευράς πολιτείας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ έχουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, που σημαίνει ότι εάν εφαρμοστεί αυτή η διάταξη θα δούμε πάρα πολλά λουκέτα στο χώρο της εστίασης”, είπε ο κ. Καββαθάς αναφορά με το μέτρο που ανακοινώθηκε και αφορά στους εξωτερικούς μεικτούς χώρους, που πλέον γίνονται χώροι μόνο για εμβολιασμένους, νοσήσαντες ή για πολίτες με την επίδειξη rapid ή pcr τεστ.

Το νέο αυτό μέτρο οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 50% της δυναμικότητας των καταστημάτων εστίασης, όπως είπε ο κ. Καββαθάς, που σημείωσε πως οι εξωτερικοί χώροι όλο αυτό το διάστημα λειτούργησαν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα με τη διασπορά του ιού.

” Εξωτερικός χώρος σημαίνει εκτός οριογραμμής κτηρίου ο χώρος που λειτουργεί η επιχείρηση με την προϋπόθεση δύο από τις τέσσερις πλευρές να είναι ανοιχτές ή ανεμοθώρακες να έχουν ύψος 1,30μ. .Αυτοί είναι οι εξωτερικοί χώροι και μπορούν να λειτουργήσουν με θερμαντικά σώματα. Το πρόβλημα είναι πλέον ότι σε αυτούς τους χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και με rapid test . Σημαίνει ότι ένας καφές της τάξης 3 έως 5 ευρώ θα φτάσει να κοστίζει στον πελάτη 15 ευρώ.  Κι αυτό ο πελάτης θα πρέπει να το κάνει τρεις φορές την εβδομάδα για να έχει μία πλήρη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής”, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Σημείωσε δε πως μια τετραμελής  οικογένεια που δεν έχει εμβολιαστεί για να βγει θα χρειαστεί να δαπανήσει 40 ευρώ προκαταβολικά πριν πάει να φάει ή να πιει ένα ποτό. “Με τα περιορισμένα εισοδήματα, με το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε νοικοκυριά αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις, δημιουργείται ένα αρνητικό, εκρηκτικό κλίμα το οποίο θα οδηγήσει αφενός τους καταναλωτές στο να διακόψουν τις εξόδους και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να βλέπουν αρνητικά αποτελέσματα στα ταμεία τους”, σχολίασε ο κ. Καββαθάς.

Στήριξη από την πολιτεία αφού εργαλειοποιεί την εστίαση

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε πως από τη στιγμή που με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση εργαλειοποιεί  την εστίαση και θέλει μέσω αυτής να πιέσει τους ανεμβολίαστους, θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος της απόφασης αυτής.

“Χρειαζόμαστε και χρηματοδότηση και απαλλαγή ή μείωση ενοικίου και αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποπληρωμή των όποιων υποχρεώσεων που γεννήθηκαν είτε από επιστρεπτέες είτε από άλλες υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να πάνε πίσω. Δεν γίνεται μείωση του κύκλου εργασιών κατ’ ελάχιστο 50% και ταυτόχρονα συνέπεια των επιχειρηματιών”, τόνισε.

Υπάρχει διάκριση μεταξύ εστίασης και εκκλησίας

Και μπορεί στους χώρους εστίασης τα μέτρα να είναι πολύ αυστηρά, στους χώρους λατρείας όμως, όπως στους ναούς δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή τεστ.

“Είναι σαφές ότι υπάρχει διάκριση.  θα ήμουν ο τελευταίος που θα πήγαινα απέναντι στην εκκλησία αλλά θεωρώ ότι ο κύκλος διασποράς ισχύει, όπως είπε ο Υπουργός για κάθε χώρο που υπάρχει συγχρωτισμός είτε αυτός είναι ένας ναός , είτε είναι ένα σούπερμαρκετ , είτε μέσο μαζικής μεταφοράς , είτε ένα εστιατόριο είτε ένα καφέ. Γιατί στο εστιατόριο κολλάει και στην εκκλησία στο μετρό και στο λεωφορείο δεν κολλάει;”, υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

Κάθε φορά που ευημερούν οι αριθμοί, υποφέρει ο λαός

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε και τις δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για μεγάλη κατανάλωση και αποθέματα των νοικοκυριών αλλά και για την καλύτερη εικόνα που παρατηρείται στην  οικονομία.

“Κάθε φορά που ευημερούν οι αριθμοί, υποφέρει ο λαός . Όταν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δέχονται “επίθεση” από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με αύξηση λόγω της απελευθέρωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και έχουν αύξηση στους λογαριασμούς από 30 έως και 170% , όταν το πετρέλαιο ή η βενζίνη έχει εκτιναχθεί στα ύψη , όταν οι πρώτες ύλες έχουν αύξηση από 20 έως και 100% όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο αυτό που είπε ο κ. Υπουργός μπορεί να ισχύει”, είπε και συμπλήρωσε πως λογαριασμός  ηλεκτρικής ενέργειας 1200 ευρώ, πλέον ανέρχεται στα 1900 ευρώ με την ίδια κατανάλωση.

Ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως η προσέγγιση, που φαίνεται μέσα στο σχέδιο Πισσαρίδη που μετουσιώθηκε  στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι  το πρόβλημα είναι οι μικρές επιχειρήσεις κι αυτό, όπως είπε ο ίδιος,  φαίνεται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διότι αποφάσισε η ελληνική πολιτεία όλους τους πόρους να τους περάσει μέσα από τις τράπεζες, όταν ξέρει ότι το 93% των επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή σημείωσε πως δεν έχουν δημιουργηθεί φορείς για παροχή μικροπιστώσεων στις επιχειρήσεις και θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι ενίσχυσης των επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ένα  δάνειο κινήσεως της τάξης των 15.000 ευρώ που θα αποπληρώνεται από τον κύκλο εργασιών και να παρακρατείται η  δόση μέσω από pos. Τέλος, σχολίασε πως η παράταση των επιταγών δεν λύνει τα προβλήματα, απλά τα μεταφέρει σε άλλο χρόνο, λέγοντας πως έτσι καταστρέφονται υγιείς επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.