Η. Καραμέτος: «Νωρίτερα θα έπρεπε να είχε επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60»

«Το Νοσοκομείο του Βόλου δεν μετατράπηκε ποτέ σε Μπέργκαμο», τονίζει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας

Την άποψη ότι έπρεπε νωρίτερα να είχε επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας της διαδικασίας του εμβολιασμού στην ηλικίες άνω των 60 ετών εξέφρασε ο κ. Ηλίας Καραμέτος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Βόλου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορεί να συγκριθεί με το Μπέργκαμο, ενώ δήλωσε αισιόδοξα ότι παρά τη συνεχόμενη πίεση του Νοσοκομείου το τελευταίο διάστημα, αν οι εμβολιασμοί συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, μετά τις γιορτές θα μιλάμε για ύφεση και εκτόνωση του φαινομένου της έξαρσης.

«Το μέτρο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί νωρίτερα»

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άνω των 60 θα έπρεπε να είχε επιβληθεί νωρίτερα, πριν φτάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση», τόνισε εξαρχής ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, εξηγώντας ακριβώς το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από τον ιό. Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει ότι, εφόσον το εμβόλιο έχει αποδειχτεί ότι είναι το μοναδικό μας όπλο, η επιφυλακτικότητα του κόσμου ήταν απέναντι στη διαδικασία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και όχι στις δυνητικές μελλοντικές παρενέργειες του εμβολίου.

Τόνισε ότι στο νοσοκομείο ασκείται πίεση πάνω από δύο μήνες συνεχόμενα όχι μόνο με covid νοσηλείες, αλλά και με επείγοντα περιστατικά. «Σκεφτείτε ότι οι νοσηλείες κορωνοϊού δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρουμε εμείς στο νοσοκομείο, αλλά υπάρχουν και νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η εκτόξευση των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα θα μας οδηγήσει σε μια πτώση της καμπύλης των νοσηλειών. Αν πραγματοποιηθεί η πτώση της καμπύλης, μετά της γιορτές θα μπορούμε να μιλάμε για εκτόνωση και ύφεση της κατάστασης», αναφέρει ο κ. Καραμέτος.

Σ’ αυτό το σημείο, μίλησε και για τους ιδιώτες γιατρού που συνδράμουν στο νοσοκομείο Βόλου, τους οποίους, εκ μέρους της ιατρικής υπηρεσίας, τους ευχαρίστησε, καθώς, όπως σημείωσε, υπογράφηκε εκατέρωθεν σύμβαση, ώστε ούτε οι ιδιώτες γιατροί να εγκαταλείψουν τα ιατρεία τους, αλλά ταυτόχρονα να ανακουφιστούν οι ήδη κουρασμένοι γιατροί των Κλινικών Covid.

«Το Νοσοκομείο του Βόλου δεν μετατράπηκε ποτέ σε Μπέργκαμο με τις αντίστοιχες συνθήκες»

Αναφορικά με δηλώσεις και συγκρίσεις που έχουν γίνει ότι το Νοσοκομείου του Βόλου αυτή την περίοδο ζει συνθήκες Μπέργκαμο, ο κ. Καραμέτος κατηγορηματικά δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη, ενώ τονίζει ότι το Νοσοκομείο του Βόλου δεν μετατράπηκε ποτέ σε Μπέργκαμο με τις αντίστοιχες συνθήκες. Σημείωσε όμως ότι το Νοσοκομείο πέρασε δύσκολες στιγμές, ειδικά πέρυσι, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος με του ηλικιωμένους και χωρίς το εμβόλιο.

«Η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα διαφέρει πολύ από τη Δέλτα»

Όσον αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Καραμέτος είπε πως είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα, ο ίδιος εκτιμά όμως ότι είναι μια μετάλλαξη η οποία διαδίδεται πολύ εύκολα, όπως παρατηρήθηκε στην Αφρική, που εμφανίζει μικρή εμβολιαστική κάλυψη. «Δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα η κλινική έκφραση της νόσου, όπως επίσης δεν έχουν αποτυπωθεί και οι απώλειες από αυτή τη μετάλλαξη. Θεωρώ ότι δεν θα διαφέρει πολύ από τη μετάλλαξη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Ερωτώμενος για την τελετή φωταγώγησης της πόλης και για το αν ήταν υγειονομικά ορθό να πραγματοποιηθεί, ο ίδιος έχει την πεποίθηση ότι τηρήθηκαν τα μέτρα και οι αποστάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρξει μέσα στις επόμενες μέρες αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών νοσηλειών.

Για την εφαρμογή της θεραπείας για τον κορωνοϊό με μονοκλονικά αντισώματα στην οποία θα προχωρήσουν δέκα νοσοκομεία της χώρας, αλλά προς το παρόν όχι το Νοσοκομείο του Βόλου, εξήγησε ότι τα μονοκλονικά αντισώματα δεν είναι μια ευρεία θεραπεία και δεν μπορεί να χορηγηθεί σε όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται, παρά  πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. «Αυτά τα κριτήρια τίθενται υπόψη της επιτροπής που εγκρίνει τη θεραπεία με μονοκλονικά αντισώματα. Όταν υπάρξει η ένδειξη ότι οι ασθενείς του Νοσοκομείου μας πληρούν τα κριτήρια, δεν νομίζω να μας στερήσει κανένας το δικαίωμα να τους χορηγήσουμε μονοκλονικό αντίσωμα. Δεν θα πρέπει να ανησυχήσει ο κόσμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμέτος.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.