Η Νέα Αγχίαλος την επόμενη ημέρα με νωπό τον φόβο, την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση (φωτογραφίες)

«Βιώσαμε πόλεμο»- Τι λένε κάτοικοι και επαγγελματίες

Η περασμένη Πέμπτη θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό και στην καρδιά των Αγχιαλιτών. Ήταν η μέρα που δεν φαντάζονταν κανείς ότι θα ζούσαν. Ένα πύρινο μέτωπο να έχει κυκλώσει την Ν. Αγχίαλο και ταυτόχρονα εκκωφαντικές εκρήξεις υλικού από την αποθήκη πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας. Ο φόβος και ο πανικός είχε κυριεύσει τους πάντες. Μία εβδομάδα μετά και η Νέα Αγχίαλος συνεχίζει να μετρά τις πληγές της, προσπαθεί όμως ακόμη «μουδιασμένα» να επανέλθει στην καθημερινότητά της. Βέβαια, σε κάθε συζήτηση σε σπίτι, καφενείο κι επιχείρηση κυριαρχεί το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός.

 

Ρεπορτάζ- φωτογραφίες: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Η ώρα είναι 10 το πρωί. Το Δημαρχείο της Ν. Αγχιάλου έχει χωριστεί σε τμήματα και υποδέχεται πληγέντες, που καταφθάνουν για να δηλώσουν τις φθορές στις κατοικίες τους, στις επιχειρήσεις αλλά και στα κτήματά τους.

Μέχρι και σήμερα, κατατέθηκαν περίπου 300 δηλώσεις για ζημιές, από τζαμαρίες μέχρι ραγισμένους τοίχους και ταβάνια σε κατοικίες και περί τις 100 δηλώσεις ζημιών σε επιχειρήσεις.

Οι περισσότεροι κάτοικοι και επαγγελματίες προσήλθαν τη Δευτέρα από τις 8 το πρωί στο Δημαρχείο για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Όμως, επειδή οι ζημιές είναι αρκετές, καθημερινά προσέρχονται κι άλλοι κάτοικοι κι άλλοι επαγγελματίες κι άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Εκεί βρέθηκε σήμερα το πρωί ο κ. Κώστας. Εξοργισμένος και ταυτόχρονα απογοητευμένος με τα όσα έγιναν,  μετέβη για να δηλώσει την ζημιά που υπέστη στο κτήμα του, το οποίο βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή Καράμπα και την αποθήκη πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας.

«Εκείνη την ημέρα φύγαμε όλοι στον Βόλο, γιατί από την ανευθυνότητα της 111, δεν υπήρχε πυρασφάλεια ανατινάχθηκαν τα πυρομαχικά τους, κάηκαν κτήματα, κτηνοτροφικές μονάδες και δεν ξέρω τι ραδιενέργεια άφησε όλο αυτό και τις συνέπειές τους για τα επόμενα χρόνια. Εδώ, ακουγόταν τα μπαμ -μπουμ σαν να γινόταν πόλεμος. Έσπασαν όλα τα τζάμια από τα καταστήματα. Λίγη ανευθυνότητα ακόμη, μια αποθήκη πυρομαχικών ακόμη και θα καιγόταν όλη η Αγχίαλος. Και βγαίνουν οι ανεύθυνοι της 111 ΠΜ και λένε ότι ήταν σύμφωνα με τις νατοϊκές προδιαγραφές. Οι νατοϊκές προδιαγραφές προφανώς είναι όταν φτάνει η φωτιά στα πυρομαχικά να φύγουμε να γλιτώσουμε το προσωπικό μας και δεν μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στη Ν. Αγχίαλο, εάν θα ανατιναχθούν σπίτια, εάν θα καούν χωράφια.

Εγώ υπέστη 100% ζημιά. Το κτήμα μου 5 στρέμματα είναι μπροστά στην πύλη της Καράμπας. Είχα κτήμα με ελιές και κάηκαν τα πάντα, όχι από τη φωτιά από βλήμα που έφυγε, όπως και ο Συνεταιρισμός. Η πυρκαγιά ήταν πίσω από αυτό. Κάηκε όλο το κτήμα μου. Σήμερα πήγα στο κτήμα, ήταν όλα καμένα, δεν είδα κάποιο υπόλειμμα από βλήμα.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθυνών στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση και πουθενά. Όλα γίνονται κατόπιν εορτής. Φυσικά είμαι απογοητευμένος γιατί είχα ένα κτήμα 5-6 στρέμματα το οποίο κάηκε και δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Δεν ξέρω τι ραδιενέργεια υπάρχει και δεν ξέρω τι λάδι θα βγαίνει από αυτές τις ελιές. Η Ελλάδα είναι μόνο για τις θέσεις, τους τίτλους, τα λεφτά. Είμαι απογοητευμένος από την Ελλάδα, από τους Έλληνες που διοικούν την Ελλάδα, τα μεγάλα κεφάλια. Δεν βγαίνει ποτέ κανείς να αναλάβει μία ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας, πλημμυρισμένος θυμό και αγανάκτηση .

Δήλωση ζημιάς κατέθεσε σήμερα και η κ. Κυριακή Κραβαρίτου, η οποία διατηρεί εξοχική κατοικία στη Ν. Αγχίαλο, αλλά κι ένα κατάστημα που δεν λειτουργεί μεν, υπέστη όμως ζημιές. Η ίδια και η οικογένειά της διαμένει στον Βόλο, με τις εκρήξεις και την πυρκαγιά να τους βρίσκει εκεί. «Με την πυρκαγιά πανικοβληθήκαμε πάρα πολύ και το αποκορύφωμα ήταν με τις εκρήξεις. Όταν ήρθαμε στην Αγχίαλο είδαμε σπασμένα όλα τα τζάμια, έχουν πέσει κάποιοι σοφάδες. Δεν το περιμέναμε. Ο φόβος μας ήταν να μην φτάσει η φωτιά στην αποθήκη αυτή», επεσήμανε. Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπέρ των πληγέντων η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη σημειώνοντας πως «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν».

 

Ακόμη και σήμερα σε κάθε γωνιά της Νέας Αγχιάλου βρίσκονταν επαγγελματίες για να αλλάξουν τις τζαμαρίες καταστημάτων. Μάλιστα, πολλοί ήταν οι επαγγελματίες που για μέρες κοιμήθηκαν μέσα στα καταστήματά τους, με μουσαμάδες και πανιά αντί για τζαμαρίες που είχαν γίνει θρύψαλα από την έκρηξη. Εργαζόμενοι στον δήμο, σκούπιζαν τζάμια. Κλιμάκια επισκέπτονταν κατοίκους για να κάνουν τον πρώτο έλεγχο. Καταστήματα έβαλαν τελάρα ακόμη και μεγάλα ψυγεία για να καλύψουν κάπως τις προσόψεις τους μέχρι να κάνουν κι αυτοί τις απαραίτητες αντικαταστάσεις. Στον κεντρικό δρόμο της Ν. Αγχιάλου η ζωή και η κίνηση κάπως αποκαταστάθηκε, όμως ακόμη η Ν. Αγχίαλος μετρά τις πληγές της.

 

Είδα από την τηλεόραση το οδοντιατρείο μου κατεστραμμένο

Ο κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, οδοντίατρος διατηρεί ένα οδοντιατρείο στον Βόλο και ένα στη Ν. Αγχίαλο. Την περασμένη Πέμπτη ήταν εκτός Βόλου. Ένας φίλος του του τηλεφώνησε λέγοντάς του ότι είδε το οδοντιατρείο του στη Ν. Αγχίαλο σε τηλεοπτικά πλάνα να έχει υποστεί ζημιές.

« Η πρώτη μου σκέψη ήταν χαρά γιατί δεν ήμουν  κι εγώ παρών», λέει ο κ. Νικολόπουλος. «Ήρθα τη μεθεπόμενη ημέρα και είδα πως όλα ήταν διαλυμένα. Εκτός από τις ζημιές στις τζαμαρίες έχουν γίνει και πολλές ζημιές εσωτερικά στα μηχανήματά μου. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη. Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε και δήλωσε πολύ απογοητευμένος από το συμβάν αλλά και απ’ όσα έγιναν μετά. Ο ίδιος την Κυριακή μάζευε επί τέσσερις ώρες τα γυαλιά από τη σπασμένη τζαμαρία του.

«Μου είχαν πει ότι θα περάσει κάποιο κλιμάκιο μεταξύ 9 και 11 το πρωί , μετά από δέκα τηλεφωνήματα ήρθαν στις 13:15 για μισό λεπτό για να μου πουν ότι είναι άλλος υπεύθυνος, κανένας δεν κατέγραψε τις ζημιές και μου είπαν να πάω την επόμενη ημέρα στις 8 στο Δημαρχείο, να κάνω αίτηση και να έρθει να το δει η περιφέρεια. Το Δημαρχείο ήταν γεμάτο από κόσμο και είχε μπουκώσει όλο το σύστημα. Έκανα δύο αιτήσεις και κανείς δεν έχει έρθει να ελέγξει τίποτα. Εάν δεν τα κάνουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να ξαναδουλέψουμε. Ήταν ένας πολύ καλός υπάλληλος εκεί, ο οποίος ήταν καταιγισμένος από κόσμο κι αυτός δεν ήταν καλά ενημερωμένος στο τι πρέπει να γίνει», επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίσει να δουλεύει γι’ αυτό και με δική του πρωτοβουλία κάλεσε τα συνεργεία για να του αλλάξουν τη τζαμαρία.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο ίδιος αναφέρει πως αυτά που ακούει και διαβάζει είναι γενικά και όχι κάτι συγκεκριμένο. « Στον κλίβανο έχει χαλάσει από το ωστικό κύμα ο σένσορας. Ποιος θα έρθει να το δει αυτό για να μπορέσω να ξαναδουλέψω; Εγώ πρέπει να μπω να ξαναδουλέψω και αυτό και κάνω», δήλωσε.

Αισθάνομαι ότι ζω σε λάθος χώρα

Ο κ. Ηλίας Γκαραβέλας, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου την περασμένη Πέμπτη είχε να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα. Αφενός να προστατεύσει την κτηνοτροφική του μονάδα που ήταν δίπλα στην αποθήκη πυρομαχικών κι αφετέρου το κρεοπωλείου του, που οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν θρύψαλα τα τζάμια.

«Την ημέρα των εκρήξεων ήμουν στην κτηνοτροφική μου μονάδα, στα ζώα μου. Ήταν ο υπάλληλός μου και για καλή του τύχη δεν σφάχτηκε από τα τζάμια. Παραλίγο να μας σκοτώσουν. Είναι καθαρά θέμα της 111. Έχει μεγάλη ευθύνη. Πρέπει αυτό το πράγμα να σταματήσει στην Ελλάδα. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Γνώριζα για την αποθήκη εδώ και χρόνια, όμως σε αυτή την κατάσταση που ήταν φέτος, δεν ήταν ποτέ. Τα ξερά χόρτα ήταν πάνω από 2 μέτρα μέσα. Η κτηνοτροφική μου μονάδα είναι ακριβώς δίπλα. Ένα μεγάλο θραύσμα έσκασε πάνω στη σκεπή του στάβλου, αλλά δόξα τον Θεό, ήμασταν εκεί και σβήσαμε αμέσως τις φλόγες. Παλεύαμε με τις φωτιές», είπε ο κ. Γκαραβέλας.

Χθες, ο κ. Γκαραβέλας ήταν στο μαγαζί του και πέρασε νέες τζαμαρίες. Τον ρωτήσαμε για τα μέτρα κι αν είναι ικανοποιημένος με όσα άκουσε. «Ποια μέτρα; Δεν είδα κανένα μέτρο. Είπαν για τις τζαμαρίες. Εμένα οι τζαμαρίες που πήγαν έναν σωρό λεφτά, σήμερα θα έρθει ο τζαμάς να πληρωθεί. Από που θα πληρωθεί; Η πολιτική προστασία στην αρχή πέρασε, έκανε καταγραφή στην αρχή μας έλεγαν θα πληρωθούμε από το Επιμελητήριο, εμείς την αίτηση την κάναμε στην  Πολιτική προστασία. Πως θα καταλήξει η αίτηση από την Πολιτική Προστασία στο Επιμελητήριο για να αποζημιωθούμε; Και τι ποσό θα αποζημιωθούμε; Δεν μας έχουν πει τίποτα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, απλά μας λένε θα αποζημιωθείτε. Συγκεκριμένα πράγματα τίποτα. Αισθάνομαι ότι ζω σε λάθος χώρα. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα. Ήμασταν στη μονάδα, παλεύαμε μεταξύ μας να σβήσουμε τις φωτιές και η πυροσβεστική δεν φάνηκε ποτέ. Ήταν στον κεντρικό δρόμο. Μας φύλαξε ο Θεός και τα ζώα δεν πάθανε τίποτα. Είναι καθαρά θέμα Θεού», συνέχισε ο ίδιος.

Δίπλα του ο κ. Νικόλαος Βούζας, υπάλληλος του κρεοπωλείου, ο οποίος έζησε μέσα στην Ν. Αγχίαλο και μέσα στο κρεοπωλείο τις εκρήξεις. «Είχε ξεκινήσει η φωτιά ψηλά. Ο πατέρας μου είχε κάποια αναπνευστικά προβλήματα, δεν μπορούσα να τον κρατήσω σπίτι και τον έφερα στο μαγαζί. Την ώρα που τον έφερα άρχισαν να καταρρέουν όλες οι τζαμαρίες, άρχισαν να σκάνε οι οβίδες, ο κόσμος ούρλιαζε. Προσπάθησα να τον πάω στην παραλία ήταν όλα ανοργάνωτα, γινόταν χαμός και τους πήγα στον Βόλο. Γυρνώντας να έρθω να βοηθήσω το σπίτι και την επιχείρηση και όποιον είχε ανάγκη, δεν με άφηνε η αστυνομία. Κανονικά έπρεπε να μπουν οι νέοι μέσα και να βοηθήσουν τον κόσμο. Ας έφευγαν τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι. Οι νέοι όμως έπρεπε να ήταν μέσα. Δεν άφηναν κανένα, κλειστά όλα. Αναγκάστηκα να μείνω στον Βόλο. Ήρθα την επόμενη ημέρα πρωί πρωί και είδα έναν χαμό. Νεκρή ζώνη εδώ. Ήρθα στο μαγαζί, μαζί με το αφεντικό μου μαζέψαμε τα γυαλιά», εξιστορεί ο ίδιος.

Μάλιστα, χθες άλλαξαν την τζαμαρία αλλά μέχρι να γίνει αυτό ιδιοκτήτης και υπάλληλος φυλούσαν …καραούλι! «Είχαμε βάλει κάτι πανιά και κοιμόμασταν μέσα, φυλάγαμε το μαγαζί. Υπήρχε αστυνομία, αλλά εάν θέλει ο άλλος να κλέψει θα μπορούσε. Φυλούσαμε καραούλι», είπε ο κ. Βούζας και τόνισε ότι «αυτό που έγινε με την αποθήκη πυρομαχικών, μπορεί να γίνει με την αποθήκη καυσίμων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρισμένη εκείνη η περιοχή και είναι 2χλμ πιο μακριά».

 

Νιώσαμε έναν μικρό ξεριζωμό

Η κ. Κρυσταλλία Μαχαίρα κάτοικος της Ν. Αγχιάλου μένει στον κεντρικό πεζόδρομο. Την ημέρα της πυρκαγιάς και των εκρήξεων βρίσκονταν στο σπίτι της. Μαζί και η εγγονή.

«Έγινε ένας χαμός, φοβηθήκαμε πάρα πολύ. Είμασταν σπίτι την ώρα των εκρήξεων, είχα και την εγγονή μου, φοβόταν πολύ, της ανιψιάς μου τα κορίτσια που είναι μεγάλες κοπέλες φοβήθηκαν πολύ κι αυτές, άρχισαν να κλαίνε, αλλά όταν είδαμε τα σκούρα και μετά τις δύο πολύ δυνατές εκρήξεις, που ήταν τρομακτικές αποφασίσαμε να φύγουμε. Ήταν πολύ σοκαριστικό αυτό που συνέβη. Το λέω και ανατριχιάζω», θυμάται η κ. Μαχαίρα.

Ο σύζυγός της είναι από τον Βόλο οπότε και είχε σπίτι. Η αδελφή και οι ανιψιές της έφυγαν για Βόλο με τα πλωτά, ενώ εκείνη, ο σύζυγός της και η εγγονή με το ΙΧ.

« Μέχρι να γυρίσουμε,  το μυαλό μας ήταν στο σπίτι μας, στην περιουσία μας. Βιώσαμε έναν μικρό ξεριζωμό. Όταν γυρίσαμε είδαμε έναν χαμό. Τα παράθυρα ανοιχτά, ραγίσματα, μπετό κάτω, γκρεμισμένοι τοίχοι, ράγισε η ταράτσα, το δοκάρι. Ευτυχώς αυτά γίνονται», συμπλήρωσε η κ. Μαχαίρα. Μάλιστα λίγα λεπτά πριν τη συνομιλία της, ένα κλιμάκιο πέρασε, έκανε έναν πρώτο έλεγχο και σημείωσε στην είσοδο του σπιτιού με σπρέι έναν πράσινο σταυρό, ότι το σπίτι μπορεί να κατοικηθεί.

 

Ξηλωμένες τζαμαρίες στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ν. Αγχιάλου

Εκτός από τις δεκάδες τζαμαρίες, που έγιναν θρύψαλα σε σπίτια και καταστήματα, φθορές έχουν υποστεί και εγκαταστάσεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ν. Αγχιάλου. Τζαμαρίες κρέμονται σε κτίσμα της σχολικής εγκατάστασης, ενώ η αυλόπορτα είναι κλειδωμένη κι έχει περαστεί μία κορδέλα απαγορεύοντας την είσοδο.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.