Ι. Παπαδημητρίου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι ιδιώτες έχουν αποτύχει- Πολλά λάθη στις fast track συντάξεις”

Απαραίτητη η ενίσχυση του ΕΦΚΑ Βόλου με προσωπικό αλλά και εξοπλισμό

Για αποτυχία των ιδιωτών στο κομμάτι της έκδοσης συντάξεων έκανε λόγο, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη,  η πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Πρωτοδικείο Βόλου και πλέον υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΚΕ κ. Ιωάννα Παπαδημητρίου, σημειώνοντας πως οι fast track συντάξεις έχουν πολλά λάθη, γι’ αυτό χρειάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας και ζήτησε την ενίσχυση του ΕΦΚΑ Βόλου, τόσο με προσωπικό, όσο και με εξοπλισμό, ο οποίος είναι πολύ ελλιπής και απαρχαιωμένος.

 

Η κ. Παπαδημητρίου, που βρέθηκε στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΕΦΚΑ Βόλου, μαζί με κλιμάκιο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία αλλά και η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων.

Η ίδια σχολίασε πως οι ιδιώτες έχουν αποτύχει ως προς τις fast track συντάξεις που έχουν εκδοθεί, καθώς εντοπίζονται πολλά λάθη, ενώ «τα έβαλε» με τα λογισμικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να εκδώσουν συντάξεις.

«Οι ιδιώτες έχουν αποτύχει. Δεν ξέρω εάν έχουν αποτύχει 100% επειδή δεν ξέρουν το συνταξιοδοτικό, γιατί είναι πολύπλοκο στην Ελλάδα, δεν βασίζεται σε έναν νόμο, ξεκινά από το 1980 και φτάνει στο 2023. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο τους ανατέθηκε», σημείωσε η ίδια και ανέφερε ότι σε δικηγόρους του Βόλου, που πέρασαν στον διαγωνισμό από τον ΕΦΚΑ για να κάνουν εξωτερικούς συνεργάτες, σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες δεν τους έδωσαν υποθέσεις και όχι ότι δεν φέρανε σε πέρας υποθέσεις.

«Αυτό συμβαίνει στον Βόλο ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες σε κύριες συντάξεις. Υπάρχουν ακόμη ασφαλισμένοι σε δύο φορείς, με διαδοχικές ασφαλίσεις κτλ κι  αυτές τις συντάξεις δεν μπορεί να τις βγάλει το λογισμικό fast track. Οι fast track συντάξεις που βγήκαν έχουν πάρα πολλά λάθη», τόνισε η κ. Παπαδημητρίου.

Μάλιστα ανέφερε και το προσωπικό της παράδειγμα καθώς έβλεπε συντάξεις συναδέλφων της να εκδίδονται ενώ εκείνη ακόμη περίμενε.  Ψάχνοντας να δει τι συνέβη, της είπαν, όπως μετέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ, ότι το σύστημα δεν έβλεπε ότι έχει ανήλικο τέκνο κι έχει κατοχυρώσει σύνταξη κι  έπρεπε η υπόθεσή της να ανατεθεί σε εισηγητή.

«Ιδιωτικοποίηση είναι το fast track μιας κρατικής υπηρεσίας και θεωρώ ότι έχει αποτύχει, άσχετα εάν συντόμευσε τον χρόνο. Οι πιο σωστές αποφάσεις βγαίνουν από τους εισηγητές και το fast track έχει προβλήματα. Ο εισηγητής είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ξέρει το συνταξιοδοτικό και βγάζει συντάξεις», υπογράμμισε η ίδια και αναφέρθηκε μάλιστα στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στοίβες φακέλων εκκρεμών συντάξεων σε διάφορα παραρτήματα του ΕΦΚΑ. Η κ. Παπαδημητρίου σχολίασε ότι τέτοιες στοίβες υπάρχουν και στον Βόλο και υπεραμύνθηκε των αιτημάτων των εργαζομένων για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, για επιμόρφωση αλλά και για εξοπλισμό, επισημαίνοντας πως στον ΕΦΚΑ Βόλου δεν έχουν υπολογιστές, τόνερ, υλικά.

Κενές και οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

Μάλιστα η κ. Παπαδημητρίου συνέδεσε το θέμα των κενών οργανικών θέσεων του ΕΦΚΑ με το έλλειμα που παρατηρείται και στον χώρο των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας πως πανελλαδικά υπάρχουν 3000 κενά δικαστικών υπαλλήλων, ενώ με τον διαγωνισμό που ανακοινώθηκε θα γίνει η πρόσληψη μόνο 311 ατόμων.

«Τα 311 άτομα αυτά, δεν θα καλύψουν οργανικά κενά, αλλά θα είναι ο καινούργιος κλάδος που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, που θα είναι επίκουροι. Δηλαδή επίκουροι δικαστικοί υπάλληλοι που θα βοηθούν τους δικαστές να μελετούν πιο εύκολα τα στοιχεία της δικογραφίας», σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε πως «θάβεται» και το αίτημα για το επίδομα ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων , ένα επίδομα ενσωματωμένο μέσα στον μισθό, με την κ. Παπαδημητρίου να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη και ουσιώδης. «Χωρίς υπογραφή του γραμματέα δεν μπορεί να υπάρχουν πρακτικά και απόφαση δικαστή», εξήγησε.

Εγκατέλειψαν τον ΟΣΕ

Φυσικά από τη συζήτηση δεν έλειψε και το ζήτημα των σιδηροδρόμων με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με την κ. Παπαδημητρίου να τονίζει πως η εγκατάλειψη του ΟΣΕ ήρθε μετ’ επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια επεσήμανε ότι είναι ευρωπαϊκή εντολή και εναρμόνιση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται και στον ΟΣΕ, με την Ελλάδα να θέλει να τον ξεφορτώσει από πάνω της.

« Από τότε που το αποφάσισαν αυτό, έπρεπε να προετοιμαστεί κι εδώ το κλίμα και έσπασαν τον ΟΣΕ σε κομμάτια. Τον άφησαν και εγκατέλειψαν και υπαλλήλους και υποδομές και άφησαν το επιβατικό κοινό να ταλαιπωρείται και να διαμαρτύρεται. Οι ευρωπαίοι έλεγαν για ιδιωτικοποίηση, όμως ένας ιδιώτης δεν αγοράζει κάτι το οποίο κοστίζει. Έπρεπε οι 1500 εργαζόμενοι να γίνουν 800. Όταν όμως δεν υπάρχουν υπάλληλοι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο δεν μπορεί ένας ιδιώτης όσες γνώσεις και να έχει στην πληροφορική να λειτουργήσει ένα λογισμικό, ένα σύστημα στον ΟΣΕ, ένα σύστημα στον ΕΦΚΑ, στην ύδρευση. Είμαστε υπέρ της τεχνολογίας γι’ αυτό και είμαστε έξαλλοι πως μπορεί να βρίσκουμε τον σκύλο μας με το gps και να μην μπορούμε να δούμε που είναι το τρένο», επεσήμανε η κ. Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας πως η τεχνολογία πρέπει να συνδεθεί και με το ανθρώπινο στοιχείο και όχι να λειτουργεί ανεξάρτητα.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.