Ιάσονας Αποστολάκης: «Παταγώδης αποτυχία το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων- Εξευτελιστικό το τίμημα»

Δίνεται σε ιδιώτη με τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας μόλις 5000 ευρώ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Βόλου να εκμισθώσει τη διαχείριση του πάρκινγκ στην οδό Φιλελλήνων σε ιδιώτη με τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας μόλις 5000 ευρώ. Ο κ. Ιάσονας Αποστολάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για το εν λόγω θέμα και τόνισε πως γενικά η κίνηση της δημοτικής αρχής για το πάρκινγκ ήταν μία παταγώδης αποτυχία, καθώς δόθηκαν 7,5 εκ. ευρώ από ιδία έσοδα και φαίνεται πως το πάρκινγκ …δεν τα βγάζει τα λεφτά του. Μάλιστα χαρακτήρισε και εξευτελιστικό το τίμημα των 5000 ευρώ, όταν πριν από τρία χρόνια η δημοτική αρχή χαρακτήριζε ευτελή ποσά της τάξης των 120.000 και 200.000 ευρώ.

 

Αρχικά ο κ. Αποστολάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα, επεσήμανε ότι η εκμίσθωση της διαχείρισης του πάρκινγκ στη Φιλελλήνων ήρθε μόλις μία ώρα πριν από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Τρίτης. «Πάρα πολλές εισηγήσεις έρχονται την τελευταία στιγμή και όταν έρχεται μία εισήγηση πολλών σελίδων πρέπει να έχεις χρόνο για να την ξεψαχνίσεις», επεσήμανε ο ίδιος, λέγοντας πως γι’ αυτή την τακτική της δημοτικής αρχής έχει ενημερωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια σε νιρβάνα.

«Εκείνο που είπαμε στην Οικονομική είναι πως πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία, που την είχαμε πει από την αρχή. Χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, με όλες τις παλινωδίες κατέληξαν να το δώσουν σε έναν ιδιώτη. Όταν βάζεις τιμή εκκίνησης 5000 ευρώ πόσο παραπάνω να πάει; Στην Οικονομική είναι πολύ διαδικαστικά τα πράγματα, σε 15-20 λεπτά παίρνουμε αποφάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Αυτοί είναι οι όροι της συζήτησης», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Άλλη «μπίζνα» για το ισόγειο, άλλη για το κτήριο

Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου έκανε λόγο για «μπίζνα» που έγινε με το ισόγειο του πάρκινγκ, όπου αρχικά ήταν τρία καταστήματα, τα οποία και ενοποιήθηκαν με την δημοπρασία να βάζει όρο για 5εκ. ευρώ εγγυητική και χαμηλό ενοίκιο, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, καθώς δεν είχαν τα ποσά για την εγγυητική και το ένα τελικά κατάστημα να πάει στα χέρια μιας μεγάλης επιχείρησης. Αντιθέτως το κτήριο, δίνεται με τιμή εκκίνησης 5000 ευρώ.

«Ο Δήμος βλέπει ότι αυτή η επένδυσή του έχει πάει άπατη, του κόστισε πάρα πολύ ακριβά, θέλει να την ξεφορτωθεί όσο όσο και ξέρει ότι σοβαρός ενδιαφερόμενος μπορεί να μην προκύψει, άρα καλεί τον οποιονδήποτε να πάρει το παρκινγκ», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Επεσήμανε δε πως πριν από τρία χρόνια έγινε παρόμοιος διαγωνισμός με τέσσερις εταιρείες και αναδείχθηκε πλειοδότης, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε λόγω φερεγγυότητας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν είχε τεθεί το θέμα και για τους επόμενους ενδιαφερόμενους ο δήμος είχε πει για προσφορές ποσών 120.000 και 200.000 ευρώ ότι ήταν ευτελείς.

«Τώρα πάμε στα 5000 ευρώ τον μήνα. Έτσι διοικεί και τις ΠΑΕ του; Εκεί ξέρει να κάνει τις αγοραπωλησίες για να έχει κερδοφορία, τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου γιατί τα φέρει σαν κουρελόχαρτα; Γιατί συμπεριφέρεται έτσι στα χρήματα των δημοτών», αναρωτήθηκε ο κ. Αποστολάκης, χαρακτηρίζοντας το πόσο ως εξευτελιστικό.

 

Η πόλη στερήθηκε 7,5 εκ. ευρώ

Ο κ. Αποστολάκης επανήλθε και στο αρχικό σκεπτικό για τη δημιουργία του πάρκινγκ υπογραμμίζοντας πως δόθηκαν 7,5 εκ. ευρώ από πόρους του Δήμου, δηλαδή των δημοτών, χωρίς καμία μελέτη, ούτε καν κυκλοφοριακή. Τώρα, όπως είπε, γίνονται διάφορες παρεμβάσεις με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, για να στρέψει τα αυτοκίνητα στον ιδιώτη που θα διαχειριστεί το πάρκινγκ.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε πως στη δημοπρασία δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι ο ιδιώτης δεν θα αυξήσει κι άλλο το μίσθωμα.

«Όταν ένα παρκινγκ που σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου έχει 37.000 ευρώ έσοδα κι ακόμη δεν ξέρουμε και τα λειτουργικά έξοδα πόσα είναι, πως θα ξεκινήσει; Η πρώτη κίνηση είναι να αυξήσει κόμιστρα, εάν τα νούμερα είναι αυτά που λέει ο δήμος βόλου. Αυτή είναι μία ομολογία οικονομικής αποτυχίας», κατέληξε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.