Κ. Μαραβέγιας: Αντίθετος στη συνταγογράφηση ανασφάλιστων από τα Νοσοκομεία

Να συνεχιστεί η συνταγογράφηση από τους ιδιώτες γιατρούς, ζητά ο Βουλευτής της ΝΔ

Την αντίθεσή του στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για τη διακοπή της συνταγογράφησης ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς και την εξυπηρέτησή τους από τις δημόσιες δομές υγείας, εξέφρασε ο κυβερνητικός βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε πως υπάρχουν «γκρίνιες» για το θέμα από τους βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ευελπιστεί να υπάρξει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

 

Πρεμιέρα θα γίνει αύριο αναφορικά με την απαγόρευση της συνταγογράφησης των ανασφαλιστών από τους ιδιώτες γιατρούς, μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας, καθώς παρατηρήθηκε εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο κ. Μαραβέγιας ευελπιστεί και προτείνει στον Υπουργό, όπως τόνισε, να πάρει κι άλλη παράταση το μέτρο ή εάν εφαρμοστεί να γίνει για λίγο χρονικό διάστημα και να ακυρωθεί.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο Βουλευτής διαφωνεί με την κυβερνητική αυτή κατεύθυνση σημείωσε πως «δεν είναι η ώρα να επιβαρυνθούν με περισσότερη δουλειά τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων από αυτό που ήδη γνωρίζουμε ότι έχουν ως φόρτο εργασίας τα ιατρεία και αυτοί οι γιατροί που τα υπηρετούν. Καταλαβαίνω τη χρησιμότητα για την οποία εισήχθη αυτό το μέτρο αλλά αυτή τη στιγμή με τον φόρτο που έχουν τα Νοσοκομεία και την υποστελέχωση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να έμπαινε σε εφαρμογή. Το σωστό θα ήταν να πήγαινε παρά πίσω, αν και έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι είναι ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Καταλαβαίνω το σκεπτικό της διάταξης, αλλά μπαίνει στα Νοσοκομεία μία διάταξη αχρείαστη αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας.

Σε σχέση με άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να μην τεθεί σε εφαρμογή μια τέτοια απόφαση, όπως να γίνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» των γιατρών που ίσως υπερσυνταγογραφούν ή να υπάρξουν ειδικοί μηχανισμοί ελέγχου και τιμωρίας των παραβατών πολιτών και γιατρών ο κ. Μαραβέγιας σημείωσε πως «η  ανάγκη περιορισμού της δαπάνης τρέχει με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ότι θα μπορούσε να τρέξει αυτή η διαδικασία «ξεσκαρταρίσματος». Υπάρχουν τρόποι πιο σοφιστικέ και πιο σωστοί στο τέλος, αλλά αυτή τη στιγμή προτάχθηκε η ανάγκη να υπάρχει μία περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη, που είχε ξεφύγει που σε κάποιο βαθμό οφειλόταν και σε άστοχες και σε υπερσυνταγογραφήσεις». Παρόλα αυτά ο ίδιος υποστήριξε ότι η δυσχέρεια που δημιουργείται στους πολίτες είναι μεγαλύτερη από το όποιο όφελος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του για κάποιο ξεδιάλεγμα πιο στοχευμένο στις ευπαθείς ομάδες για να περιφρουρηθεί το δικαίωμά τους στη συνταγογράφηση και στην λήψη των φαρμάκων τους.

Σε ότι αφορά στην στοχοποίηση των ιδιωτών γιατρών, ότι αυτοί είναι οι υπαίτιοι για την υπερσυνταγογράφηση, ο κ. Μαραβέγιας ανέφερε ότι « δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως και οι δημόσιοι γιατροί, επιτελούν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο. Θεωρώ ότι κακώς γίνεται τέτοιου είδους κρίση συλλήβδην».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.