Κ. Τριανταφυλλίδης: Θλιβερό γεγονός ότι η Μαγνησία ήταν τέταρτη σε θανάτους την περασμένη εβδομάδα!

Δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τους εμβολιασμούς α' δόσης- Τι συμβαίνει με την "Όμικρον"

Θλιβερό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Μαγνησία την προηγούμενη εβδομάδα είχε την 4η σειρά θανάτων ανά 100.000 κατοίκους πανελλαδικά με 52 κατά μέσο όρο απώλειες ανθρώπων ανά 100.000 πληθυσμού (51 Θεσσαλονίκη, 54 Ευρυτανία, 53 Γρεβενά), ο Ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως δεν είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα που έρχονται, καθώς δεν είναι ικανοποιητικοί οι εμβολιασμοί για την α΄ δόση του εμβολίου του κορωνοϊού, ενώ εξήγησε τι συμβαίνει με την νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται να είναι αρκετά μεταδοτική, με ήπια συμπτώματα στους νοσούντες, όμως αυτό δεν την αποσυνδέει από τις αυξημένες εισαγωγές στα Νοσοκομεία.

Στην 4η θανάτων η Μαγνησία την περασμένη εβδομάδα
– Μη ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, η Μαγνησία την περασμένη εβδομάδα ήταν 4η πανελλαδικά σε θανάτους κατά μέσο όρο , ανά 100.000 πληθυσμού, γεγονός που το χαρακτήρισε ως θλιβερό για την περιοχή μας. Σημείωσε πως στη Μαγνησία χάνονται πολλά άτομα εξαιτίας διάφορων παραγόντων, ένας από αυτούς και ο εμβολιασμός.
Στο μεταξύ, ο Καθηγητής επεσήμανε πως τα στοιχεία για την γ΄ δόση είναι μεν ενθαρρυντικά, καθώς έγιναν μόνο την Τρίτη 75.000 εμβολιασμοί , αλλά για την α δόση δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. “Την Κυριακή είχαμε 35.000 εμβολιασμούς με την α δόση, τη Δευτέρα 15.000 και την Τρίτη μόνο 11.000. “Δεν πάμε πουθενά με 11.000 εμβολιασμούς. Ίσως η κυβέρνηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα να σκεφτεί να κάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες που έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πιο προσεκτικοί με την Όμικρον – Πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφερόμενος στην μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε πως τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι στην Αγγλία τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες. “Παρόλο που τα κρούσματα με την μετάλλαξη Όμικρον φαίνονται να είναι σχετικά ήπια, αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Έχει αποδειχθεί ότι οι παραλλαγές μεταδίδονται πάρα πολύ και τελικά οδηγούν πολλούς στο νοσοκομείο, όπως κάνει η Δέλτα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί θάνατοι. Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο με την Όμικρον πέραν του γεγονότος ότι είναι υπέρ μεταδοτική και καλύπτει ήδη σε ανταγωνισμό την παραλλαγή Δέλτα, είναι ότι έχει ήδη διαπιστωθεί ότι έχει δύο υποκατηγορίες , η μία μπορεί να ανιχνευθεί με τα τρέχοντα τεστ, η άλλη δεν μπορεί και χρειάζεται μοριακό τεστ pcr κι αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα καθώς τα τεστ θα δείχνουν ότι κάποιος δεν είναι μολυσμένος, ενώ στην πραγματικότητα είναι μολυσμένος”, εξήγησε και σημείωσε πως η εν λόγω παραλλαγή έχει 50 μεταλλάξεις σε σχέση με άλλες παραλλαγές.
Σημείωσε δε, πως τα στοιχεία προς ανάλυση έρχονται αυτή τη στιγμή από τον πληθυσμό της Ν. Αφρικής κυρίως που είναι κυρίως πληθυσμός νεαρών ατόμων κι όχι από την Ευρώπη όπου ένα ποσοστό πάνω από 15- 20% είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, τονίζοντας πως στα 18.000 άτομα που έχουν ήδη πεθάνει στην Ελλάδα , γύρω στο 90% είναι πάνω από 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα, θέλοντας να καταδείξει τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού και της μέγιστης προσοχής που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω έναντι και της νέας αυτής μετάλλαξης.
“Ναι” στον εμβολιασμό παιδιών άνω των 5 ετών

Σε λίγες μόλις ημέρες ξεκινά και στην Ελλάδα η χορήγηση εμβολίων σε παιδιά άνω των 5 ετών. Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ σχολίασε επ’ αυτού πως “Η εμπειρία δείχνει ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει στην ηλικία των παιδιών του Γυμνασίου μεγάλο ποσοστό γονέων που να εμβολίασαν τα παιδιά τους και το ποσοστό είναι 33%, πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλα κράτη”.
Ο ίδιος ανέφερε ορισμένα στοιχεία για τα παιδιά και τον κορωνοϊό, προκειμένου να δώσει πειστήρια στους γονείς υπέρ του εμβολιασμού.
Το πρώτο στοιχείο που επεσήμανε, είναι ότι η δόση του εμβολίου για αυτές τις ηλικίες είναι το 1/3 της δόσης των ενηλίκων για να μην υπάρχουν παρενέργειες. Ακόμη, ο Καθηγητής ανέφερε πως εάν ένα παιδί μολυνθεί από τον κορωνοϊό έχει περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσει μυοκαρδίτιδα με το εάν θα εμβολιαστεί. “Αυτό, η μυοκαρδίτιδα δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει όπως στην περίπτωση της άτυχης 14χρονης στη Φθιώτιδα ακόμη στον θάνατο”, σημείωσε.
Επιπλέον, σημείωσε πως 1 στα 5000 παιδιά αποκτούν ένα φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο οδηγεί σε πολύ σοβαρά συμπτώματα, ενώ τα παιδιά παρόλο που έχουν ήπια συμπτώματα, ακόμη και παιδιά ασυμπτωματικά σε ένα ποσοστό 10-11% παρουσιάζουν το σύνδρομο τους Long covid, δηλαδή επί έξι, επτά ή και οκτώ μήνες εξακολουθούν να έχουν προβλήματα υγείας, όπως πχ κούραση, προβλήματα διανοητικά, πυρετό κτλ.

Παράλληλα τόνισε πως κανένας γονέων δεν γνωρίζει εάν το παιδί του δεν έχει κάποιο από τα 23 γονίδια τα οποία μπορεί να το κάνουν πιο ευάλωτο στη μόλυνση από κορωνοϊό.
“Αυτοί οι λόγοι έκαναν τους ειδικούς να προτείνουν και τα παιδιά τον εμβολιασμό. Τα παιδιά παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, όμως μεταδίδουν εξίσου τον κορωνοϊό”, είπε ο Καθηγητής και ανέφερε στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα με την παραλλαγή Δέλτα.
” Η παραλλαγή Άλφα που είχαμε τον Ιανουάριο μόλυνε περίπου ένα ποσοστό 2% των παιδιών, ενώ η παραλλαγή Δέλτα, που έχουμε πλέον στην Ελλάδα μολύνει από 25 -29% των παιδιών. Συνεπώς στα 7000 κρούσματα καθημερινά, ένα 25% είναι παιδιά και ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έχει φτάσει η παραλλαγή Όμικρον και προσβάλει κυρίως τους ενήλικες άνω των 60 ετών κι έπειτα τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου”, υποστήριξε.

Πολλαπλασιασμός των εξωτερικών
αντισωμάτων με την τρίτη δόση

Σε ότι αφορά την τρίτη, αναμνηστική δόση και τους τρεις μήνες που πλέον μπορεί κανείς να την κάνει, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως τα στοιχεία λένε ότι στους έξι μήνες τόσο με το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna τα εξωτερικά αντισώματα φτάνουν σε ένα επίπεδο 50% η μείωση αρχίζει από τον τρίτο μήνα και μεγαλώνει στον τέταρτο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να μην επιβάλει τον εμβολιασμό της γ δόσης στον τρίτο μήνα από τη δεύτερη δόση, αλλά στον τέταρτο. Όμως αυτή η κίνηση έγινε επειδή ήρθε και η παραλλαγή Όμικρον και τα εμβόλια έστω και μειωμένα μπορούν να αντισταθούν σε αυτή τη νέα παραλλαγή. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι όσοι κάνουν την τρίτη δόση τα εξωτερικά αντισώματα πολλαπλασιάζονται από 10 μέχρι 15 φορές και ο οργανισμός είναι πιο ανθεκτικός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παραλλαγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.