Καμπανάκι κινδύνου από την πρόεδρο των Πολυτέκνων- Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό

Να κηρυχθεί το 2021, ως έτος οικογένειας, να δημιουργηθεί Υπ. Δημογραφίας, να επιδοτηθούν μέθοδοι τεκνοποίησης

Βραδυφλεγή βόμβα χαρακτήρισε η κ. Τάνια Πράπα, πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Ν. Μαγνησίας το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, επισημαίνοντας τους τραγικούς αριθμούς που αφορούν στο νομό μας, καθώς έχουν καταγραφεί 2.270 θάνατοι και μόλις 745 γεννήσεις.
Η κ. Πράπα μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, εξήρε τα πρώτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, υποστήριξε όμως, πως αυτά είναι μια καλή αρχή, αλλά πρέπει να υπάρχει και συνέχεια.
Κανένα εφησυχασμό δεν δείχνουν οι πολύτεκνοι και στη Μαγνησία, που συνεχώς θέτουν τα αιτήματά τους με στόχο να ενισχυθεί η πολύτεκνη οικογένεια και να τονωθεί το δημογραφικό πρόβλημα, που με το πέρας των ετών ολοένα και διογκώνεται.
Μάλιστα, η κ. Πράπα το χαρακτήρισε ως βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, τονίζοντας πως οι πολύτεκνοι δεν εφησυχάζουν, αλλά επαγρυπνούν και πάντα ζητούν από την πολιτεία να σκύψει με ουσία πάνω στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα.

Υλοποιήθηκαν τα πρώτα μέτρα

Η πρώτη εικόνα από την παρούσα κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Πράπα είναι θετική, καθώς ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε εκφράσει την ανησυχία του για το δημογραφικό πρόβλημα, εξαγγέλλοντας μέτρα στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, τα οποία και υλοποιήθηκαν, όπως το ποσό των 2000 ευρώ για κάθε γέννηση, την αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου, την απαλλαγή του φόρου πολυτελείας για όχημα κυβισμού άνω των 1950 κυβικών και την εισαγωγή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών από πολύτεκνες οικογένειες.
“Επικροτούμε αυτά τα μέτρα και είναι πολύ θετικά. Είναι μία πολύ καλή αρχή, τα πρώτα βήματα. Είναι πάρα πολλά όμως τα αιτήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Πράπα.

«Επαναφορά πολυτεκνικών επιδομάτων και σύνταξης»

Η ίδια ανέλυσε πολλά εκ των αιτημάτων των πολυτέκνων, όπως την επαναφορά των πολυτεκνικών επιδομάτων και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα που είχε θεσπιστεί από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993.
Σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πολυτέκνους είναι και οι μεταγραφές των παιδιών τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, που έχουν πλέον καταργηθεί και δεν μπορούν να σπουδάσουν σε μία πόλη τα παιδιά τους, εάν υπάρχει η αντίστοιχη σχολή. Το μέτρο αυτό, ζητούν να επιστραφεί επιτακτικά, σύμφωνα με την κ. Πράπα και μάλιστα είναι κι ένα μέτρο που δεν κοστίζει καθόλου στο ελληνικό κράτος. Η επαναφορά του διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι ένα μέτρο που όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας θα τονώσει τις γεννήσεις, καθώς όταν εφαρμόστηκε για δύο χρόνια, έφερε 2.500 γεννήσεις από πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
«Να δημιουργηθεί άμεσα Υπουργείο Δημογραφίας»
“Το δημογραφικό μπορεί να λυθεί με τέτοια μέτρα. Χρόνια λέμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα Υπουργείο Δημογραφίας, να διδάσκεται το μάθημα δημογραφίας στα σχολεία και να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου η νεολαία, να ξέρει που βαδίζουμε και να φροντίσει το κράτος κανένας γονιός να μην μείνει άνεργος . Τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να έχουν σταθερή την εργασία, ώστε με σταθερή εργασία και όλα τα παραπάνω θα μπορέσει να κάνει κάποιος παιδιά”, είπε η κ. Πράπα.
Εξάλλου, υπάρχουν ήδη χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα με την κ. Πράπα να κάνει λόγο πως στην Ουγγαρία με τη γέννηση του τέταρτου παιδιού, δίδεται εφάπαξ ένα ποσό πάνω από 33.000 ευρώ στην οικογένεια για την απόκτηση στέγης, ενώ πέρυσι το κράτος της Ευρώπης είχε κηρύξει το έτος, ως έτος οικογένειας.
“Γιατί να μην κηρυχθεί το επόμενο έτος, που θα γιορτάσουμε και τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση, έτος οικογένειας και να δοθούν και τα δεύτερα και τρίτα βήματα της κυβέρνησης έτσι ώστε να έχουμε μία σωστή αντιμετώπιση αύξησης του πληθυσμού; Αυτή τη στιγμή οι γεννήσεις είναι τρεις φορές κάτω από τους θανάτους. Στο νομό μας έχουμε 2270 ανθρώπους που φύγανε και μόλις 745 γεννήσεις. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί αυτός ο τρομακτικός αριθμός; Αν συνεχίσουμε έτσι, είμαστε σε χώρα τελειωμένη”, σχολίασε η ίδια.

«Να επιδοτηθούν μέθοδοι για την τεκνοποίηση»

Ζήτησε επιπλέον να επιδοτηθούν μέθοδοι για την τεκνοποίηση, όπως η εξωσωματική, αλλά και να επανέλθει το μέτρο της επίδοσης προϊόντων στους πολύτεκνους, που πλέον δίνονται μόνο μέσω επισιτιστικών προγραμμάτων στους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην το λαμβάνουν οι πολύτεκνοι.
Τέλος σχολίασε χαρακτηριστικά πως “Θα επικροτήσουμε και τα επόμενα βήματα που θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση και θα πρέπει να τους απασχολήσει ο τρομακτικός αριθμός των θανάτων έναντι των γεννήσεων. Βλέπουμε τα σχολεία μας να κλείνουν και είμαστε μια χώρα γερόντων, πως θα έχουμε Ελληνόπουλα;”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.