«Καπνός και στάχτη στα μάτια των γονέων τα κυβερνητικά μέτρα για τη σχολική βία»

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων, Παν. Κατηφές στο Ράδιο ΕΝΑ

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για την καταπολέμηση της σχολικής βίας δεν είναι ούτε άμεσα ούτε αποτελεσματικά, όπως σχολίασε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων-Μαθητών Ελλάδας, Παναγιώτης Κατηφές, επισημαίνοντας και τη σημασία πρόληψης των φαινομένων αυτών.
«Λέμε ούτε άμεσα γιατί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διάστημα από την πανδημία και μετά, με δύο χρόνια κλειστά σχολεία και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσύνθεση των παιδιών και το πώς μετά την περίοδο της πανδημίας, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την ένταση του επιθετικού άγχους που βίωσαν και βιώνουν πάρα πολλά παιδιά και έφηβοι, έχει περάσει ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Επίσης δεν θεωρούμε ότι κινούνται στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, γιατί το βασικό δεν είναι να περιγράφουμε ένα γεγονός και αν ερχόμαστε μετά αφού έχει γίνει να δούμε πώς θα μεριμνήσουμε αλλά το ζήτημα είναι να προλαμβάνουμε» τόνισε ο κ. Κατηφές, για να συμπληρώσει ότι όλοι οι φορείς γονέων ζητούν μέτρα πρόληψης με πυρήνα τη σχολική μονάδα εδώ και χρόνια.

Οι διεκδικήσεις των γονέων

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν πρόσληψη σχολικών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με οργανικότητα στις σχολικές μονάδες, ώστε να προκύπτουν συνθήκες πρόληψης, να ενισχύεται ο ρόλος του μαθητή, να κινητοποιείται ο γονιός και να στηρίζεται ο εκπαιδευτικός. «Η εξαγγελία είναι να πάμε από τους 2 χιλιάδες στους 4 χιλιάδες ψυχολόγους, οκταμηνίτες, για 14 χιλιάδες σχολικές μονάδες, δηλαδή ούτε ένας προς πέντε σχολεία» σχολίασε από την άλλη ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, για να προσθέσει ότι στις διεκδικήσεις συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία σχολών γονέων, ώστε να ενισχύεται ο ρόλος τους και προγράμματα πρόληψης κατά των εξαρτήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι λίγο καπνός και στάχτη στα μάτια. Μάλιστα, ο κ. Κατηφές επεσήμανε ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, από το 2019 έχει διαμορφωθεί επιτροπή για τα ζητήματα της σχολικής βίας που δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, κάτι που δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον για τα φαινόμενα βίας που καταγράφονται αλλά δεν γεννιούνται μέσα στο σχολείο, όπως υποστήριξε σχετικά. «Ζούμε σε μία κοινωνία βίας και μεταφέρονται αυτά στο σχολείο και στους χώρους που συναναστρέφονται οι άνθρωποι» εξήγησε.

«Σχολικοί φύλακες για να λειτουργούν
τα προαύλια και το απόγευμα»

Ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ επανέλαβε εξάλλου ότι και η Συνομοσπονδία διεκδικεί την παρουσία σχολικών φυλάκων, όχι όμως μόνο για τη φύλαξη του σχολείου κατά το ωράριο λειτουργίας του.
«Ο πρώτος που οφείλει να προστατεύει τον χώρο του είναι ο ίδιος ο μαθητής και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός. Εμείς μιλάμε για μαζικές προσλήψεις φυλάκων για να μπορούν και τα προαύλια να λειτουργούν και το απόγευμα, ως χώροι συνεύρεσης των παιδιών, ως χώροι πολιτιστικής και αθλητικής δράσης, για να μπορούν τα παιδιά να διαμορφώνουν και εξωταξικές δραστηριότητες και να διαμορφώνεται ολόπλευρα η προσωπικότητά τους. Αν αυτά ισχύσουν, μπορούν να κατευνάσουν ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο».

«Δεν θα πρέπει να στιγματίζεται ένα παιδί»

Σχετικά με τις ποινές, ο κ. Κατηφές σημείωσε ότι δεν είναι ζήτημα αν θ’ αυστηροποιηθούν αυτές γιατί έτσι κι αλλιώς το σχολικό περιβάλλον προβλέπει ποινές, με έναν παιδαγωγικό τρόπο λέμε. «Αν ένας μαθητής έχει συμπεριφορά που χρήζει τιμωρίας, πρέπει αυτή να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και υποστηρικτικό από την πλευράς της οικογένειας. Δεν θα πρέπει να στιγματίζεται ένα παιδί. Το να λέμε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μετατοπίζουμε το πρόβλημα σε άλλη σχολική μονάδα και δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά να στηρίζεται ένας μαθητής για ν’ αλλάξει συμπεριφορά και να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών του, με παιδαγωγικό πάντα τρόπο» ανέφερε.
Τέλος, για το αν οι γονείς θα πρέπει ν’ αναλαμβάνουν το κόστος πιθανών φθορών στα σχολεία, ο κ. Κατηφές κάλεσε την Πολιτεία ν’ αναλάβει και τις δικές της ευθύνες, τη στιγμή που όπως επεσήμανε οι γονείς έχουν βάλει ήδη βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα υποχρηματοδοτούμενο και κακοσυντηρημένο σχολείο.
«Ας πληρώσει πρώτα η Πολιτεία να φτιαχτούν σύγχρονα σχολεία, για τα ταβάνια που πέφτουν, για τις αίθουσες που δεν υπάρχουν και στοιβάζονται τα παιδιά μας 28-28 σε κοντέινερ, και τα σχολεία που τους κόβεται το ρεύμα και δεν έχουν πετρέλαιο. Η υποχρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια στις σχολικές επιτροπές φτάνει το 60% και τα περισσότερα σχολεία όλοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικού λένε ότι τα λειτουργικά φτάνουν μόνο για τις ΔΕΚΟ» κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.