Καθηγητής Βανταράκης στο Ράδιο ΕΝΑ: Ξεφεύγουν τα ποσοστά στον κορωνοϊό, σε θανάτους και νοσηλείες!

«Στη χώρα μας έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης, όχι περιορισμού»

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα ποσοστά της χώρας μας έχουν ξεφύγει σε θανάτους και νοσηλείες δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Απόστολος Βανταράκης, Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων. Όπως είπε, το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα, είναι 9,16%, τη στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 2,60% και στη Γερμανία 1,40% και εκτίμησε ότι στη χώρα μας έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα επιτήρησης.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία»

Γνώμη του καθηγητή είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, ο Covid δεν είναι μια γρίπη, όπως νομίζει ο κόσμος, όπως δεν γίνεται να χαλαρώσουμε και να μην παίρνουμε καθόλου μέτρα και οι πολίτες συστήνεται κανονικά, να παίρνουν μέτρα προσωπικής προφύλαξης σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν τους συγχρωτισμούς και οι νέοι και νέες, όταν πηγαίνουν στα μπαρ, καλό είναι να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τους μεγάλους σε ηλικία.

Με την ιδιότητα του μέλους, λόγω του Εργαστηρίου Ελέγχων, του δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων, του ΕΟΔΥ, ο κ. Βανταράκης παρατηρεί ότι σε ανοδική τάση βρίσκεται ο κορωνοιός στα λύματα, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, είμαστε σε πολύ αυξημένη διασπορά, από την υψηλή παρουσία ιολογικού φορτίου στα λύματα, που μπορεί να μην φαίνεται τόσο έντονα με τα test που γίνονται, γιατί ο κόσμος έχει χαλαρώσει.

Τα ποσοστά μας έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν σημαντικά

«Δεν είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, με την έννοια ότι τα ποσοστά μας έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν σημαντικά. Αν δείτε ποσοστιαία σε σχέση με άλλες χώρες, έχουμε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων και πολύ υψηλό αριθμό νοσηλειών», επισήμανε ο καθηγητής Υγιεινής.

Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω και του πραγματικά προβληματικού συστήματος υγείας, υπάρχει μια κατάσταση που δεν έχει ηρεμήσει όπως θα έπρεπε, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπως φαίνεται και σε ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Αμερικής με στοιχεία για τον κορωνοϊό. Ο κ. Βανταράκης ανέφερε ότι τα δεδομένα της Ελλάδας, είναι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες , πάνω απ’ όλους σε ποσοστιαία νούμερα σε σχέση με τον πληθυσμό μας.

«Αυτό λογικό είναι λόγω του ότι έχουμε τουρισμό, αλλά αυτό που κατά τη γνώμη μου γίνεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι έχουμε χαλαρώσει την επιτήρηση και ταυτόχρονα τα ατομικά μέτρα προστασίας σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε … συνηθίσει τους θανάτους»

Ο καθηγητής παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 9,16%, τη στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 2,60%, στη Γερμανία 1,40%, στον Καναδά 0,86, στη Γαλλία 1,27% και στην Ινδία 0,03% και δήλωσε ότι μάλλον.. έχουμε συνηθίσει στους θανάτους.

Ο κ. Βανταράκης εκτίμησε ότι με τα νούμερα που έχουμε, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα συστηματικότερης επιτήρησης, να δούμε που βρισκόμαστε, τι γίνεται με τα μεταλλάξεις και όχι περιορισμού που δεν μπορούν να υφίστανται εν μέσω καλοκαιριού.

 

Από τον Οκτώβρη τα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα

Σύμφωνα με τον καθηγητή από τον Οκτώβρη τα μέτρα θα είναι αναπόφευκτα και δεν θα είναι μέτρα που πρέπει να τα πάρουμε τον Οκτώβρη, απλά επειδή δεν θέλουμε να τα πάρουμε το καλοκαίρι, θα τα μετακυλίσουμε. Και αυτό διότι η μεταδοτικότητα των τελευταίων μεταλλάξεων είναι πολύ υψηλή, θα υπάρξει μεγαλύτερη νοσηρότητα και εξέφρασε την ελπίδα το σύστημα υγείας, να μη δεχτεί πίεση αν και τα ποσοστά μας είναι υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο κ. Βανταράκης είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να είναι έτοιμη η Πρωτοβάθμια περίθαλψη τον Οκτώβριο, αλλά υπάρχει καθυστέρηση, γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει φραγμό στην επάνοδο των πολιτών από το καλοκαίρι.

«Όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα έπρεπε να έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις»

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού, ο καθηγητής υγιεινής εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές, καθώς κινείται μεσοσταθμικά σε ποσοστά 73%.

Το ερώτημα επισήμανε, τι είδος εμβολίου θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη και πόσο ισχυρό θα είναι. Ο ίδιος τόνισε ότι όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα έπρεπε να έχουν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολίων, που αυτή την περίοδο έχουν πέσει πάρα πολύ.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.