Κωνσταντίνος Πισσαρίδης: «Μέχρι να βρεθεί φάρμακο για τον κορωνοϊό, καθίστε σπίτι» (ηχητικό)

Τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο γνωστός καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Μία είναι η βασική και η μόνη συμβουλή αυτή τη στιγμή, που δίνει όλος ο ιατρικός κόσμος για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ αυτών και ο Κύπριος καρδιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ζει και εργάζεται επί χρόνια στο Βόλο, κ. Κωνσταντίνος Πισσαρίδης. «Μείνετε σπίτι». Αυτή είναι η κυριότερη συμβουλή, όπως επεσήμανε και ο ίδιος μιλώντας για τον κορωνοϊό στο Ράδιο ΕΝΑ. Ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε τις διαφορές μεταξύ του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα του, πως το θετικό αποτέλεσμα των μέτρων, που έχουν εφαρμοστεί θα φανεί σε 10 περίπου ημέρες.

«Η συμβουλή είναι μία. Μέχρι να βρεθεί φάρμακο καθίστε μέσα. Αυτή είναι η κυριότερη συμβουλή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πισσαρίδης, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτή τη στιγμή του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο, ο κορωνοϊός έχει τεράστια διαφορά με την εποχική γρίπη. Εξήγησε πως αν κάποιος κολλήσει εποχική γρίπη, κινδυνεύει ο ένας στους 1000, που έχει τη νόσο να πεθάνει. Στο κορωνοϊο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κινδυνεύει ο ένας στους 30,δηλαδή το 3,4%.

Παράλληλα, ο κ. Πισσαρίδης υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός είναι και πάρα πολύ μεταδοτικός. «Ενώ στη γρίπη κατά μέσο ένας που έχει τη νόσο τη μεταδίδει σε 1, 3 άλλους ανθρώπους, ο κορωνοϊός τη μεταδίδει ο ένας ασθενής σε τρεις, οι τρεις σε εννιά, οι εννιά σε 27 κ.ο.κ. Επιπλέον, δεν έχουμε και φάρμακο για τον κορωνοϊό, ενώ για την εποχική γρίπη έχουμε το Tamiflu, έχουμε και εμβόλιο. Οπότε κορωνοϊός και γρίπη έχουν τεράστιες διαφορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε την πεποίθηση και την ελπίδα του ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν θα φτάσει τα δεδομένα της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς τόνισε πως « με τα μέτρα που πάρθηκαν, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, νομίζω και ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα δούμε να μειώνονται τα καθημερινά κρούσματα. Το ελπίζω ακράδαντα. Θα έχουμε κι ένα περιθώριο και να φτάσουν, για όσους αρρωστήσουν βαριά, τα κρεβάτια στις Μονάδες μας κι έχουμε κι ένα περιθώριο μέχρι να βρεθεί, σύντομα ελπίζω, φάρμακα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως σε όλη τη γη και κυρίως στη Γαλλία και την Κίνα γίνονται μελέτες για να βρεθούν φάρμακα αντιμετώπισης του ιού με την ίδιο να ελπίζει ότι σε 15 ημέρες μπορεί να έχουμε και αποτελέσματα.

Βέβαια, από την πλευρά του έβαλε τέλος σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας περί δημιουργίας του ιού κτλ, επισημαίνοντας πως το «κοκτέιλ» και οι συνδυασμοί φαρμάκων που ερευνώνται, είναι πάμφθηνα.

Σε σχέση με τους καρδιοπαθείς, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως πρέπει να μείνουν σπίτι πολύ πιο επιτακτικά από όλους τους υπόλοιπους, καθώς όπως ανέφερε στα πρώτα 72.000 περιστατικά στην Κίνα βρέθηκε ότι περίπου 12,5% με καρδιαγγειακές παθήσεις πεθαίνει αν κολλήσει.

«Είναι επιτακτικό να μείνουν μέσα στο σπίτι. Έχουν αυξημένο κίνδυνο και οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι πνευμονοπαθείς και άλλες ομάδες αλλά το περισσότερο ρίσκο το έχουν οι καρδιαγγειακοί ασθενείς», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.