Κώστας Γαργάλας: Το εργοστάσιο για srf η καλύτερη “μπίζνα” της Δημοτικής Αρχής

Θα μετακυλήσει στον πολίτη ένα κόστος άνω των 2,5 εκ. € ετησίως

Το γεγονός ότι το εργοστάσιο κατασκευής srf, που προγραμματίζει η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι η καλύτερη μπίζνα της, καθώς θα μετακυλήσει στον πολίτη ένα κόστος άνω των 2,5 εκ. € ετησίως για το λειτουργικό κόστος και το εργολαβικό κέρδος, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή, ότι παρέκαμψε τα πρώτα βήματα της ανακύκλωσης με πράσινα σημεία, σημεία συγκέντρωσης, εργοστάσιο κομπόστ και πηγαίνει κατευθείαν στο τελευταίο βήμα, της πυρόλυσης, που δεν την αναφέρει ως επιθυμητή επιλογή το περιφερειακό εθνικό σχέδιο.
Ο σύμβουλος είπε, ότι η Δημοτική Αρχή στέκεται απέναντι στη λαϊκή βούληση για άλλη μια φορά με έναν καταφανή τρόπο, ενώ η τοπική κοινωνία δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο που θα παράγει σκουπίδια, για να τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ και άλλες τσιμεντοβιομηχανίες. Ο Κ. Γαργάλας είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό πρόγραμμα με περίπου 10-12 εκ. €, αλλά θα κοστίσει παραπάνω (είναι προϋπολογισμού 41 εκ. €), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα έλλειμμα που ο Δήμος δεν έχει να καλύψει και εκ των πραγμάτων θα απευθυνθεί σε ιδιώτη. «Προφανώς ο ιδιώτης, που μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε – ενδεχομένως και η ίδια η ΑΓΕΤ – θα επιδιώξει να δημιουργηθεί η κάθετη παραγωγή, δηλαδή το κάψιμο», τόνισε ο ανεξάρτητος σύμβουλος.
Προέβλεψε δε ότι η Δημοτική Αρχή πάει κατευθείαν στη λύση του εργοστασίου παραγωγής srf, που θα απορροφήσει πάρα πολλά χρήματα, θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρο, διότι ο εργολάβος που θα το αναλάβει θα χρεώνει πάνω στο λειτουργικό κόστος, που εκτιμάται ότι θα είναι 700.000 € ετησίως, ενώ πάνω στα χρήματα αυτά, θα προστεθούν περίπου 1-2 εκ. € ως εργολαβικό κέρδος. «Και που θα μετακυληθούν όλα αυτά; Στον πολίτη», τόνισε ο σύμβουλος, που έκανε λόγο για την καλύτερη μπίζνα της παρούσας δημοτικής αρχής.

Παραλείπονται τα προηγούμενα βήματα

Ο ίδιος είπε ότι, τεχνικό πρόγραμμα του 2019, δεν υπάρχει στοχευμένη δράση και συγκεκριμένο ποσό σε κωδικό για την πρώτη φάση της επεξεργασίας των απορριμμάτων, που είναι η διαλογή στην πηγή, ενώ ο Δήμος πήγε κατευθείαν στην τελευταία επιλογή που είναι η πυρόλυση και δεν την αναφέρει ως επιθυμητή επιλογή το περιφερειακό εθνικό σχέδιο. Πρόσθεσε δε ότι η Δ.Α. δεν προνόησε για τους κάδους, για αναγωγή των απορριμμάτων σε οικονομία, για αλλαγή του στόλου και των κάδων, πού θα δημιουργηθούν τα πράσινα σημεία, ποιος ο τρόπος διαχείρισης, το εργοστάσιο κομπόστ και γενικά δεν υπάρχει κάποια πρόταση.

Πολιτική η απουσία

Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα η απουσία των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, είχε σχέση με την πολιτική απουσία μέχρι να επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στις λειτουργίες και τις δράσεις της Δ.Α. και ιδιαίτερα του προέδρου, σε σχέση με τα Δημοτικά Συμβούλια, οπότε δεν παραβρέθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση.
Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι 97,5 εκ. €, από τα οποία τα 70,5 εκ. € αφορούν σε 42 έργα που όμως για το 2019 προγραμματίζεται απορρόφηση 4.200 €!
«Με εξαίρεση τα 10-11 έργα του ΕΣΠΑ, που κάποια θα ξεκινήσουν εντός του 2019, όλα τα άλλα έχουν υποτίθεται ενταχθεί, αλλά δεν τους ενδιαφέρει να ξεκινήσουν τα έργα, αλλά μόνο να αυξήσουν τα ποσά του τεχνικού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Μιτζικός: Το εργοστάσιο
θα έχει περιβαλλοντικούς κινδύνους

Ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχ. Μιτζικός μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα», τόνισε μεταξύ άλλων, ότι με τη δημιουργία του εργοστασίου srf θα δοθεί «τροφή» στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ που εκλύει επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα.
«Φαντάζει ωραίο να λέμε ότι είναι χρήματα του ΕΣΠΑ αλλά το βάρος θα πέσει στον κόσμο. Το εργοστάσιο θα έχει περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους βιωσιμότητας» ενώ τόνισε ότι για τη λειτουργία και συντήρηση του εργοστασίου θα πληρώνουν κάθε χρόνο οι Βολιώτες».
Ο κ. Μιτζικός, αναφέρθηκε και στο θέμα αγοράς του λεωφορείου που πρότεινε για το ΕΕΕΕΚ, τονίζοντας ότι «ζήτησα να γίνει ψηφοφορία και απορρίφθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία συγκεκριμένη εξήγηση. Είναι δυνατόν στο δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνουμε εκατομμύρια δαπανών κι όχι μόνο για τεχνικά έργα, αλλά και για άλλες δαπάνες και να μην μπορούμε να δώσουμε 65.000 ευρώ;»

Στ. Λημνιός: Εικονική εναντίωση
του Δ. Βόλου στην καύση σκουπιδιών

Στο μεταξύ, για αντίφαση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Μπέου, αναφορικά με το θέμα της καύσης σκουπιδιών, έκανε λόγο, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», το μέλος της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου», κ. Στέλιος Λημνιός. « Η αντίφαση», όπως είπε, «δείχνει ότι η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν από εφτά μήνες, να τοποθετηθεί ενάντια στη καύση σκουπιδιών ήταν εικονική και κάτω από την πίεση του ξεσηκωμένου Βολιώτικου λαού. Όταν επιμένεις να φτιάξεις ένα εργοστάσιο σκουπιδιών, το οποίο θα παράγει καύσιμα για τις τσιμεντοβιομηχανίες, υπάρχει μια αντίφαση την οποία παραδέχτηκε και ο κ. Μπέος. Είπε ναι μεν, αλλά ότι είναι …υποχρεωμένοι να το κάνουν. Δεν είναι δεσμευτικό για καμία δημοτική αρχή να παράγει προϊόντα για καύση εργοστασίων τσιμέντου και ειδικότερα όταν αυτά είναι μέσα στον πολεοδομικό ιστό. Επικαλείται μια νομοθεσία που προβλέπει δυνητικά την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων, θα μπορούσε να την αρνηθεί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.