Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς της Μαγνησίας- Υπάρχει έλλειψη γιατρών, το πρόβλημα είναι σοβαρό

Απέστειλαν επιστολή σε πρωθυπουργό, υπουργό Υγείας και βουλευτές

Την ενίσχυση των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ζητά ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι». Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, τους βουλευτές της Θεσσαλίας και τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, εκφράζουν την απόγνωσή τους για τα κενά που παρατηρούνται στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, τόσο στο Βόλο, όλο και σε άλλες πόλεις. Αναλυτικά «

Σας ενημερώνουμε κ. Πρωθυπουργέ για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε γιατρούς ειδικοτήτων Νεφρολογίας σε όλες τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα παραπάνω νοσοκομεία.
1. Νοσοκ. Βόλου: Από τους υπάρχοντες τέσσερις αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας λόγω ασθένειας των υπολοίπων. Στη Μονάδα ανά 2 μέρες πραγματοποιούν 70 ασθενείς αιμοκάθαρση και 16 με covid-19 συν τους μεταμοσχευμένους και τους περιτοναϊκούς, τους χρόνιους πάσχοντες, τα έκτακτα . Ζητάμε έναν ακόμη μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, εδώ και μια εβδομάδα όπου και αν απευθυνθήκαμε (Υπ. Υγείας, 5 ΥΠΕ Θεσσαλίας) δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
2. Πανεπιστημιακό Λάρισας & Κρατικό Νοσοκ. Λάρισας: Έλλειψη γιατρών στις Μ.Τ. Νεφρού
3. Νοσοκ. Τρικάλων : Στη Μ. Τ. Νεφρού υπάρχουν 2 γιατροί για 70 αιμοκαθαρόμενους, για τους μεταμοσχευμένους, για τα έκτακτα περιστατικά αλλά και γι αυτούς που νοσηλεύονται με covid-19. Το αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Μ.Τ. Νεφρού του νοσοκομείου Καρδίτσας με 60 αιμοκαθαρόμενους, τους μεταμοσχευμένους , τα έκτακτα περιστατικά με μόνο έναν γιατρό διευθυντή- συντονιστή Νεφρολόγο και με έναν γενικό γιατρό που ανανεώνει τη σύμβαση του κάθε μήνα. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και πρέπει να λυθεί άμεσα όπως και στις Μ.Τ. Νεφρού Λαμίας, Άμφισσας, Λειβαδιάς. Να υπογραμμιστεί πως στην Άμφισσα μετακινούνται από διάφορα νοσοκομεία γιατροί Νεφρολογίας για να καλύψουν το κενό που υπάρχει.
Μόνο τη Μ.Τ. Νεφρού του νοσοκομείο Βόλου δεν μπόρεσε κανένας να εξυπηρετήσει.

Αξιότιμοι κ. Πρωθυπουργέ ,
Σας ενημερώνουμε ότι η ομοσπονδία μας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων νεφρολογίας.

Ο σύλλογός μας αριθμεί 270 μέλη εκ των οποίων, 90 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μ.Τ. Νεφρού Νοσοκομείου Βόλου, οι 130 ασθενείς κάνουν αιμοκαθάρσεις σε ιδιωτικές κλινικές, 50 είναι μεταμοσχευμένοι, 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής κάθαρσης.
Να τονιστεί πως οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικες όταν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα πηγαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο.

1) Αναφορικά με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ζητούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό: α) έναν επιμελητή ιατρό και β) έναν επικουρικό ιατρό. Η Μ.Τ. Νεφρού σήμερα στελεχώνεται από τον Διευθυντή-Συντονιστή κ. Κοτρούμπα και από δύο επιμελητές ιατρούς, για την εξυπηρέτηση όλων των αιμοκαθαρόμενων, μεταμοσχευμένων και τους χρόνιους πάσχοντες. Γίνεται αντιληπτό από την περιγραφείσα κατάσταση η σοβαρότητα του ζητήματος.
2) Επίσης, ζητούμε την άμεση πρόσληψη μόνιμων Ιατρών, όλων των ειδικοτήτων, για όλες τις κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Καθημερινά υπάρχουν διαμαρτυρίες ασθενών, νεφροπαθών και μη που επισκέπτονται και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας, (π.χ. μεγάλη αναμονή χειρουργείων, ελλείψεις στο ουρολογικό, Α’, Β’ παθολογική και παιδιατρική, ορθοπεδική, Μ.Ε.Θ. δηλαδή σε όλες σχεδόν τις κλινικές).
Ο σύλλογός μας εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εναπομείναντες Ιατρούς (Διευθυντές, επιμελητές, επικουρικούς και ειδικευόμενους και νοσηλευτικό προσωπικό) που καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προς εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.
Επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι η έλλειψη καμπάνιας για την ιδέα της δωρεάς οργάνων και αυτό συνεπάγεται με τις μεταμοσχεύσεις. Είμαστε σχεδόν τελευταίοι στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση της δωρεάς οργάνων.

Μην ξεχνάτε κ. Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργέ Υγείας , ο Νομός Μαγνησίας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών όλο το χρόνο και αντιλαμβάνεστε την αυξημένη επισκεψιμότητα στο Νοσοκομείο μας. Συν τους χρόνιους πάσχοντες και τα έκτακτα που κάνουν αναγκαία την επίλυση των ζητημάτων μας.

Θα χαρούμε πολύ, με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείτε από κοντά το Νοσοκομείο μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.