Κτηνίατροι Μαγνησίας: Προσοχή στο νέο νόμο, πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και κτηνιάτρους!

Υποχρεωτικές οι στειρώσεις, δημιουργείται ζήτημα με τα αδέσποτα, προβληματική η πλατφόρμα δεδομένων…

Ξεκίνησε μέσα στις γιορτές… η εφαρμογή του νόμου για την διαχείριση και ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς και αδεσπότων, που ψηφίστηκε από το 2021, και ο οποίος προβλέπει διαδικτυακή βάση δεδομένων, μέσα στην οποία καταχωρούνται όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των κατοικιδίων τους και ψηφιακό βιβλιάριο ζώων συντροφιάς (σκύλων και γάτας), με την κατάργηση του συμβατικού βιβλιαρίου.
Στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, μίλησε ο Παύλος Σταμόπουλος πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ο οποίος δήλωσε πολύ επιφυλακτικός για το όλο εγχείρημα, ενώ τόνισε ότι έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα σχετικά με την διαδικτυακή βάση δεδομένων, που πλέον βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με την προηγούμενη βάση που τηρούνταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κτηνίατρος ελεγκτής…
και με την απειλή προστίμων!

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κτηνίατρος να μην μπορεί να παρέμβει σε ζώο εάν δεν φέρει μικροτσίπ και πρέπει να καλέσει τον Δήμο να έρθει, για να το τσιπάρει και να γίνουν όλες οι διαδικασίες νόμιμα, κάτι που είναι ανήθικο και παράνομο και ο κτηνίατρος καθίσταται ελεγκτής για έναν ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό.
Επίσης είπε, ότι αν οι κτηνίατροι δεν καταχωρήσουν τα πάντα στη διαδικτυακή βάση δεδομένων, προβλέπεται 300 € πρόστιμο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε κανέναν επιστημονικό κλάδο.

Στη λάθος κατεύθυνση η αλλαγή

«Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, κατά τη γνώμη μου προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση, γιατί ότι αφορά ζώα και δημόσια υγεία αφορούν τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, που υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχει καμία σχέση με αυτό», ανέφερε ο κ. Σταμόπουλος.
Όπως είπε, οι κτηνίατροι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αρχείο για ζώα συντροφιάς, ακόμη και για τις πολύ απλές κτηνιατρικές πράξεις, κάτι που δεν είναι πρακτικό, διαδικασία που είναι υποχρέωση του νομοσχεδίου που εφαρμόζεται και για το οποίο γνωμοδότησαν τελευταίοι οι κτηνίατροι.

Οι κτηνίατροι, ρωτήθηκαν… τελευταίοι!

«Δεν γίνεται να νομοθετεί κάποιος για τα ζώα συντροφιάς χωρίς να συμβουλευτεί κτηνίατρο. Είναι εξαρχής λάθος», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι από εκεί έχουν προκύψει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα.
Ο πρόεδρος των κτηνιάτρων ανέφερε ότι η νέα βάση δεδομένων έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 18 Δεκεμβρίου 2023 (απροειδοποίητα) και οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται από κτηνίατρο σε ζώο θα πρέπει να καταχωρείται στη βάση αυτή (ακόμη και για ένα χάπι αποπαρασιτισμού) φορτώνοντας με επιπλέον εργασία τον κτηνίατρο, που δεν είναι η δουλειά του αυτή και αναγκάζεται να κάνει τον γραμματέα…

Υποχρεωτική η στείρωση

Ο νέος νόμος έχει κάνει υποχρεωτική τη στείρωση ζώων συντροφιάς (σκύλο και γάτα), κάτι που πρέπει να φαίνεται στη βάση δεδομένων και οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν από τον κτηνίατρο, για να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις σε περίπτωση ελέγχου.
Ο κ. Σταμόπουλος, ανέφερε ότι αυτό αποθαρρύνει επίδοξους ιδιοκτήτες ζώων από το να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το θέμα των αδέσποτων.
Ο ίδιος είπε το 95% των κτηνιάτρων διαφωνεί κάθετα με τη χρήση και λειτουργία του εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς.
Ακόμη είπε ότι εναλλακτική λύση της στείρωσης είναι η λήψη γενετικού υλικού που αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο στην Αθήνα, ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει, αλλά δεν σήκωσε κανένας τηλέφωνο…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.