Λυδία Βενέρη στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η ακρίβεια το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

Τι είπε η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ως το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε την ακρίβεια η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  Δικηγόρος, διεθνολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου κ. Λυδία Βενέρη, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Η κ. Βενιέρη ήταν μία από τις προσωπικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, με την ίδια πρόσφατα να βρίσκεται και στον Βόλο.

 

«Η περιοδεία στον Βόλο ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, ήταν πάρα πολύ όμορφο το κλίμα . Από την ευρύτερη επαφή που έχουμε με τον κόσμο βρισκόμενοι στον δρόμο και μιλώντας είναι πολύ θετική, δείχνει ένα διαφορετικό ρεύμα», επεσήμανε η ίδια αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην περιοχή.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες/ιδες πολίτες, όπως τις μεταφέρονται κατά τις περιοδείες της σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι άλλα από την ακρίβεια, ως το νούμερο ένα ζήτημα που αφορά τους πολίτες, συνδυασμό με άλλα θέμα που αφορούν στην ευρύτερη πορεία της χώρας, πως θα εξελιχθεί το μέλλον  ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αλλά και ζητήματα που αφορούν στους ηλικιωμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.

Η κ. Βενέρη μιλώντας για το θέμα της ακρίβειας σχολίασε την επιστολή Μητσοτάκη στην Επίτροπο της Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών.

«Η πρακτική του στέλνω επιστολές για να λύσω τα προβλήματα, τα οποία δεν μπορώ να λύσω στον οίκο μου είναι μία πολιτική όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική , ειδικά όταν έρχεται πάνω στη λήξη της θητείας της κ. Φον Ντερ Λάιεν και δέκα μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Τίθενται πάρα πολλά ερωτήματα, γιατί ας υποθέσουμε ότι αυτή είναι μία τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα,  γιατί λοιπόν δεν έγινε νωρίτερα και γιατί έχουμε μείνει να πληρώνουμε τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ σε υπερδιπλάσιες τιμές που θα έπρεπε;», επεσήμανε η ίδια.

Τόνισε ότι σούπερ μάρκετ με τη διατήρηση του πολύ υψηλού ΦΠΑ σε βασικά αγαθά έχει ως αποτέλεσμα όλα τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ανέφερε ότι πολλά είδη στα σούπερ μάρκετ του Παρισιού είναι πιο οικονομικά απ’ ότι στην Ελλάδα, μιας και η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τη γαλλική πραγματικότητα καθώς είναι  υποψήφια διδάκτωρ της Νομικής Σχολής στον τομέα των προσωπικών δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί τμήμα της έρευνάς της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι .

«Έχουμε γίνει η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και η φτωχότερη απ’ ότι φαίνεται της ζώνης του ευρώ. Είμαστε οι πρώτοι στον πληθωρισμό απληστίας, δηλαδή οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών είναι πολύ υψηλότερες από την αναλογία σε σχέση με τον μισθό. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει γίνει τίποτα προκειμένου να αλλάξει το πρόβλημα της ακρίβειας», σημείωσε η κ. Βενέρη.

Σε ότι αφορά στα διάφορα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των νοικοκυριών, όπως τα διάφορα καλάθια η κ. Βενέρη υπογράμμισε πως «ο Έλληνας πολίτης δεν θα έπρεπε να βασίζεται ούτε σε καλάθια του νονού, ούτε σε καλάθια του νοικοκυριού, θα έπρεπε να βασίζεται στον μισθό του, θα έπρεπε με βάση τον μισθό του να μπορεί να ανταποκριθεί στις βιοτικές ανάγκες, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου».

Προεκλογικές οι αυξήσεις του κ. Μητσοτάκη

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, που εξαγγέλθηκε η κ. Βενέρη αντέστρεψε την επίθεση της ΝΔ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό είναι προεκλογικό και τόνισε ότι «η ίδια η κυβέρνηση τάζει προεκλογικές αυξήσεις τις οποίες προσπαθώ να καταλάβω γιατί δεν τις έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί έχουμε φτάσει τώρα να μιλάμε για την επόμενη τριετία αυξήσεων. Μας λέει ότι για την επόμενη τριετία θα συνεχίσουν να είναι χαμηλοί οι μισθοί σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο και διερωτώμαι με τις όποιες αυξήσεις που έχουν γίνει, πως μπορεί να ζήσει ο Έλληνας πολίτης με 700 ευρώ;»

Σημαντικό το ζήτημα της κατοικίας

Μιλώντας για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, την ακρίβεια και τους μισθούς η κ. Βενέρη χαρακτήρισε ως σημαντικό το ζήτημα της κατοικίας ειδικά για τους νέους, που δεν έχουν την δυνατότητα να ενοικιάσουν ένα σπίτι, όταν λαμβάνουν 700 ευρώ τον μήνα.

« Πώς περιμένουμε ένας νέος άνθρωπος αυτή τη στιγμή να φτιάξει την οικογένειά του; Έχουμε τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, ο νέος πως θα μπορέσει να φύγει από το πατρικό σπίτι, να καλύψει τις βιοτικές του ανάγκες όταν το μάρκετ είναι σε αυτά τα επίπεδα, όταν η χώρα μας θεωρείται η δεύτερη φτωχότερη, όταν ο μισθός δεν φτάνει ούτε για τα βασικά, δεν φτάνει για να πληρώσεις ρεύμα και μάρκετ; Είναι τελείως ασύμβατο να μιλάμε για ενίσχυση των νέων , για κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας όταν στην πράξη οι αριθμοί δεν βγαίνουν».

 

Ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ιδιωτικότητας

Με αφορμή και το διδακτορικό της, η κ. Βενέρη σχολίασε το θέμα της διαρροής των email των ψηφοφόρων που θα ψήφισαν με επιστολική ψήφο.

«Το ζήτημα βρίσκεται στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων όπου θα κάνει την έρευνα για να εντοπίσει τι παραβιάσεις υπήρξαν στο επίπεδο του Γενικού Κανονισμού των Προσωπικών Δεδομένων και να επιβάλλει όπου χρειάζεται τα αντίστοιχα πρόστιμα. Το ζήτημα της ιδιωτικότητας είναι πολύ σοβαρό , που πρέπει να τεθεί πολύ υψηλά από εδώ κι έπειτα στην ατζέντα μας καθώς απασχολεί έντονα και την ΕΕ, μιας και εισέρχονται διαρκώς νέες τεχνολογίες , οι οποίες συλλέγουν μεγάλο αριθμό δεδομένων και όλα αυτά μπορούν να θέσουν ζητήματα πιθανής παραβίασης ιδιωτικότητας των πολιτών κι αυτός είναι ένας λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα τη διδακτορική μου διατριβή καθώς με τη διαρκή αύξηση της τεχνολογίας τέτοια ζητήματα θα μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο», επεσήμανε η ίδια και συμπλήρωσε ότι

όταν τίθενται ζητήματα σε κυβερνητικό επίπεδο , δηλαδή όταν υπάρχουν πράξεις, παραλήψεις, που αφορούν κυβερνητικούς φορείς εκεί πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί.

Πάντα στο πλευρό των θυμάτων των Τεμπών- Απαιτούμε δικαιοσύνη

Παράλληλα, η υποψήφια Ευρωβουλευτής μίλησε και για την τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας ότι «σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης, από την αρχή του ζητήματος δε έχουμε δει ιδιαίτερες ενέργειες, δεν έχουμε δει ιδιαίτερη προσπάθεια. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε πάντα στο πλευρό των θυμάτων, στο πλευρό των οικογενειών. Είναι τεράστια τραγωδία αυτή για την ελληνική κοινωνία και το μόνο που πρέπει να ελπίζουμε είναι ότι θα αποδοθεί σύντομα δικαιοσύνη».

Η κ. Βενέρη αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ζητήματα του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη προσπάθησε με αυτό το ψήφισμα να παίξει ρόλο και οι οικογένειες των θυμάτων από την πλευρά τους έφτασαν στην ΕΕ για να βρουν το δίκιο τους. Κατέληξε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε μεγάλο ρόλο ώστε να ωθηθεί το ζήτημα παραπάνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.