Μ. Μουστάκα: «Ελήφθησαν δείγματα νερού, υπάρχει τοξικός οργανισμός στην Κάρλα» (ηχητικό)

Επιμένει η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5»

«Ελήφθησαν δείγματα νερού, υπάρχει τοξικός οργανισμός στην Κάρλα», επιμένει η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα, μιλώντας στο «Ράδιο- Ένα 102,5» παρά τις αντίθετες απόψεις του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας» που καταγράφηκαν σε ανακοίνωση, ενώ εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, χαρακτήρισε δύσκολη την αναστροφή της κατάστασης. Όπως τόνισε καταρχήν η καθηγήτρια, «το θέμα είναι η επιστημονική αλήθεια να τεκμηριώνεται, γιατί κρίνεται αυτό για όλους, όπως βέβαια και για εμάς του επιστήμονες». «Παρακολουθούμε ως ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την Κάρλα σχεδόν από την αναγέννησή της, πολύ εντατικά τα πρώτα χρόνια και με στοχευμένα στη συνέχεια πειράματα. Ήδη το 2010 είχαν προηγηθεί μαζικοί θάνατοι ψαριών. Τότε διατυπώνονταν διάφορες αιτίες . Βρίσκαμε όμως, όπως το 2010 και το 2011 μικροοργανισμούς, που ήταν άφθονοι στην Κάρλα», τόνισε η ίδια.
Όπως τόνισε η κα Μουστάκα, «από τότε διατύπωσα δημόσια την άποψη, ότι εάν τα λιμνολογικά χαρακτηριστικά της Κάρλας παραμένουν, δηλαδή, πολύ μικρό βάθος, μεγάλη επιφάνεια χωρίς ανανέωση του νερού κ.λ.π. θα παρουσιάζονται μαζικοί θάνατοι. Δεν ήταν πρόβλεψη που δεν στηριζόταν στην γνώση. Σήμερα η λίμνη Κάρλα, δεν έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να έχει… Δεν τροφοδοτείται με τόσο νερό όσο πρέπει… για παράδειγμα. Έτσι λοιπόν η όλη λειτουργία και αναγέννηση, δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την λίμνη . Τα φαινόμενα των θανάτων των πτηνών το 2016 και το 2017 συνέπεσαν με άλλα χαρακτηριστικά. Φέτος δημιουργήθηκε μια εύλογη απορία, ο θάνατος ψαριών, περιορίζεται μόνο σε ένα χαντάκι; Γιατί παρουσιάζονται σιγά- σιγά να νεκρά ψάρια;»
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «λήφθηκαν δείγματα, τα οποία εξέτασα στο εργαστήριο μου και ήταν σχεδόν προβλέψιμο ότι θα υπήρχε αυτός ο οργανισμός εισβολέας στο φυτοπλαγκτόν (Prymnesium parvum, >40 εκατομμύρια άτομα στο λίτρο νερού), αν και μικροσκοπικός. Ο οργανισμός αυτός, είχε καταγραφεί ως αναδυόμενη απειλή εισβολέα στα εσωτερικά ύδατα του Τέξας»
Όπως εξήγησε τέλος, «δεν μετρήσαμε τις τοξίνες, θεωρώ ωστόσο ότι αυτές οι τοξίνες δεν έχουν περάσει εκτός της επιφάνειας της λίμνης».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.