Μ.Βασιλικός για Δήμο Βόλου: “Προσπαθούσαμε να τα βρούμε και μας έλεγαν ότι δεν έχουν λεφτά”

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της 32χρονης θανούσης για την αμετάκλητη δικαστική απόφαση αποζημίωσης

Ένα ατύχημα πριν από αρκετά χρόνια στοίχισε τη ζωή σε μια κοπέλα μόλις 32 ετών και άφησε πίσω της τέσσερα παιδιά και έναν σύζυγο. Χρόνια μετά, το δικαστήριο επιδίκασε στην οικογένεια του θύματος, το ποσό των 58.000 ευρώ, ποσό που έπρεπε να καταβάλει ο Δήμος Βόλου. Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια η οικογένεια, μέσω του δικηγόρου της κ. Μιχάλη Βασιλικού προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με τον Δήμο Βόλου και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα, ο δικηγόρος της οικογένειας προχώρησε στην κατάσχεση των χρημάτων, με τον Αχ. Μπέο να προβαίνει σε δηλώσεις περί σκανδάλων και να σημειώνει πως θα στραφεί εναντίον δικηγόρων και δικαστών, φτάνοντας στον Άρειο Πάγο. Ο κ. Μιχάλης Βασιλικός, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την υπόθεση αυτή τονίζοντας πως πρόκειται για τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση ενώ ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να πάει στον Άρειο Πάγο, καθώς πρόκειται για πολιτικό και όχι για διοικητικό δικαστήριο.

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αχ. Μπέος που φανερά έδειξε την ενόχλησή του με την απόφαση του δικαστηρίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “Εάν τον εκνεύρισε η κατάσχεση είναι ο νόμιμος τρόπος διεκδίκησης των χρημάτων που έχουν επιδικαστεί με δικαστική απόφαση. Εάν κάποιος αρνείται να συμμορφωθεί με μια δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί, ο μόνος τρόπος για να εισπράξει ο δικαιούχος τα χρήματά του είναι η κατάσχεση, στο νομικό σύστημα”.

Μιλώντας για την υπόθεση αλλά και για την πορεία της απόφασης του δικαστηρίου, ο κ. Βασιλικός ανέφερε πως η υπόθεση γυρίζει πίσω στο 2003. Μια κοπέλα 32 ετών, οδηγούσε το μηχανάκι της και πετάχτηκε ξαφνικά ένα μεγαλόσωμο σκυλί στο μηχανάκι, το μηχανάκι ανατράπηκε, η κοπέλα χτύπησε στο κεφάλι και σκοτώθηκε. Η οικογένειά της θανούσης αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά και να βρεθεί ο ένοχος για την απώλεια της 32χρονης μητέρας. Μετά από τα δικαστήρια και την τελική απόφαση, με την οποία καλούνταν ο Δήμος να αποζημιώσει την οικογένεια, επί τρία χρόνια γίνονταν κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, με τον Δήμο Βόλου όμως να μην ανταποκρίνεται.

Συμβιβασμός δεν επιτεύχθηκε με ευθύνη του Δήμου

“Η απόφαση εκδόθηκε το 2019. Το γνώριζαν όλοι, το γνώριζε και Δήμος από τότε γιατί εγώ ο ίδιος την είχα καταθέσει με πρωτόκολλο χωρίς να κάνω κίνηση για αναγκαστικά μέτρα μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης. Αντιλαμβάνεται και η οικογένεια ότι απέναντί της είναι ο δήμος, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτών και σαφώς δεν ήθελε να φτάσουν τα πράγματα εδώ που έφτασαν σήμερα. Επεδίωξε επί δύο ολόκληρα χρόνια πάμε να συμπληρώσουμε τρία, να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός . Δεν επιτεύχθηκε με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση. Είχα πάντοτε την πληροφόρηση από τη Διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών ότι δεν υπάρχουν χρήματα και γι’ αυτό δεν μπορούν να πληρώσουν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τον ίδιο κοινοποιήθηκε και επίσημα νομικά, γιατί ήδη είχε κοινοποιηθεί με πρωτόκολλο, με δικαστικό επιμελητή η απόφαση στον Δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος, γιατί εάν η απαίτηση είναι κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου πριν αναλάβει κανείς αναγκαστικά μέτρα, δύο τουλάχιστον μήνες πριν, πρέπει να ειδοποιηθεί ο οφειλέτης.

“Δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου. 19 Ιανουαρίου κοινοποιήθηκε η επιταγή για εκτέλεση, ότι επίκειται αναγκαστικά μέτρα και πάλι κανείς δεν επικοινώνησε ώσπου τη Δευτέρα κοινοποιήσαμε το κατασχετήριο”, τόνισε ο γνωστός και έμπειρος δικηγόρος.

Ο ίδιος εξήγησε πως επρόκειτο για αγωγή αποζημίωσης από θανατηφόρο ατύχημα, όπου η κοπέλα που σκοτώθηκε ήταν 32 χρονών και οι δικαιούχοι ήταν τέσσερα ανήλικα παιδιά και ο σύζυγος, με το περιστατικό να έχει γίνει το 2003.

“Δεν καταλογίστηκε κάποια πράξη παράληψης στη σημερινή δημοτική αρχή για να επιδικαστεί η αποζημίωση. Η αποζημίωση που επιδικάστηκε ήταν 10.000ευρώ για τον σύζυγο και 12.000 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή 58.000 ευρώ. Με τους τόκους που “έτρεξαν” φτάνουμε κοντά στις 85.000 ευρώ. Εάν είχε καταβληθεί το ποσό το 2019, ένα μεγάλο μέρος τόκων δεν θα είχε υπολογιστεί”, εξήγησε ο κ. Βασιλικός και τόνισε πως η οικογένεια περίμενε τρία χρόνια την ανταπόκριση του Δήμου.

“ Δεν ήταν άνθρωποι που εκδόθηκε σήμερα η απόφαση και αύριο πήγαμε να κάνουμε κατάσχεση. Περιμέναμε τρία χρόνια και αφού εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για επίτευξη λύσεων. Ακόμη και σήμερα εάν ο δήμος επιθυμεί να μας κάνει μια συμβιβαστική πρόταση θα την εξετάσουμε. Παρά τον πόνο, και παρά ότι είναι μια φτωχή οικογένεια, δεν ήθελε να φτάσει τα πράγματα στα άκρα. Αλλά και η κίνηση που κάνει κάποιος να είναι ήπιος και συναινετικός πολλές φορές εκλαμβάνεται ότι είναι αδυναμία”, σχολίασε.

Δεν σημαίνει ότι είναι υπαίτιος ατυχήματος κάποιος εάν δεν έχει άδεια ικανότητας οδήγησης

Στη δημόσια δήλωσή του ο Αχ. Μπέος αναφέρει πως το θύμα οδηγούσε χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης με τον κ. Βασιλικό να εξηγεί πως αυτό το επιχείρημα προέταξε ο Δήμος στο Δικαστήριο και το Δικαστήριο αξιολόγησε ότι το ατύχημα θα συνέβαινε ανεξάρτητα από το θέμα της αδείας.

“Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει άδεια δεν σημαίνει a priori ότι είναι υπαίτιος του ατυχήματος. Θα πρέπει να κριθεί με βάση τις συνθήκες του κάθε ατυχήματος εάν είχε δίπλωμα θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να αποφευχθεί το ατύχημα; Οι συνθήκες του ατυχήματος ήταν τέτοιες και αποδείχθηκαν που και δίπλωμα να είχες δεν μπορούσες να είχες κάνει τίποτα. Πετάχτηκε ξαφνικά ένα μεγαλόσωμο σκυλί στο μηχανάκι, το μηχανάκι ανατράπηκε, η κοπέλα χτύπησε στο κεφάλι και σκοτώθηκε. Εάν είχε δίπλωμα τι θα μπορούσε να είχε κάνει;

Αυτό το εκτιμά το δικαστήριο. Ο καθένας από μας μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά την τελική κρίση την εκτιμά το δικαστήριο”, υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός τονίζοντας πως η απόφαση δεν είναι απλώς τελεσίδικη, αλλά και αμετάκλητη και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν μπορεί να πάει ο Δήμος στον Άρειο Πάγο

Ο Αχ. Μπέος στην σχετική του ανακοίνωση δηλώνει πως θα κάνει αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά των δικαστών που εξέδωσαν την απόφαση και του συνηγόρου που την στήριξε. Ο κ. Βασιλικός βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθάρισε πως “Η απόφαση αυτή είναι του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας και ο Άρειος Πάγος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, Είναι πολιτικό δικαστήριο και δεν έχει σχέση με τα διοικητικά δικαστήρια. Το ανώτατο δικαστήριο το διοικητικό είναι το ΣτΕ , εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα προσφυγής του Δήμου η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν μπορεί να ανατραπεί” και συμπλήρωσε πως “εάν νομίζει κανείς ότι ο δικηγόρος που υπερασπίζεται μια υπόθεση στο δικαστήριο διαπράττει κάτι το παράνομο να πάει να το καταγγείλει. Δεν έχω αντίρρηση”.

Κάλεσε μάλιστα τον Δήμαρχο Βόλου, να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα και να κάνει τα παράπονά του στις Αρχές, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να τεκμηριώσει, με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν φοβάται ούτε τον έλεγχο, ούτε να δώσει εξηγήσεις.

“Το δικαίωμα του αναφέρεσθαι στις Αρχές είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο. Εάν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι έγινε κάτι το παράνομο, τον οποίο σέβομαι απολύτως γιατί είναι ο ανώτατος άρχοντας της πόλης που οι πολίτες εξέλεξαν, εάν έχει παράπονα που θέλει να αναφέρει στις Αρχές, να τα αναφέρει, να καταθέσει και τα στοιχεία τα οποία διαθέτει για να τεκμηριώσει όσα λέει ότι δικηγόρος και δικαστές συνέπραξαν σε σκάνδαλο κι όταν κληθούμε από τις αρχές στα πλαίσια της όποιας αναφοράς κάνει και όπου την κάνει θα δώσουμε εξηγήσεις, ποτέ δεν φοβήθηκα τον έλεγχο και ποτέ δεν φοβήθηκα να δώσω εξηγήσεις”, είπε εμφατικά ο κ. Βασιλικός.

Ο έμπειρος δικηγόρος σημείωσε πως η εν λόγω υπόθεση ήταν πρωτότυπη και τα δικαστήρια δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με τέτοιο θέμα, ενώ η απόφαση είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου.

“Δεν είχαν ασχοληθεί ξανά τα δικαστήρια με τέτοιο θέμα, δεν υπήρχε νομολογία, δηλαδή με την ευθύνη του Δήμου για ατυχήματα που συμβαίνουν από αδέσποτα σκυλιά, είναι ένα πρωτότυπο νομικό θέμα, η απόφαση που εκδόθηκε είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του νομικού κόσμου και το ξέρανε μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων. Μετά από αυτή την απόφαση έχουν εκδοθεί και πολλές άλλες. Ο νόμος την ευθύνη και τη μέριμνά των αδέσποτων την έχει αναθέσει στους Δήμους. Τι να κάνουμε εάν δεν θέλουν οι Δήμοι;”, κατέληξε ο κ. Βασιλικός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.