Μαγνησία: Χαμηλή η κίνηση στα τουριστικά γραφεία

Ο κ. Θανάσης Σιμώτας
Σε αναβρασμό ο κλάδος που μένει εκτός ενισχύσεων

Χαμηλή είναι η κίνηση στα τουριστικά γραφεία, εικόνα που οι ιδιοκτήτες αποδίδουν στην κακή οικονομική κατάσταση, όπως ο Covid και η γρίπη που είναι σε έξαρση, αλλά και ο καιρός, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γραμματέας του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Θανάσης Σιμώτας και γραμματέας στην Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος.
Ο ίδιος τόνισε την αγανάκτηση του κλάδου για το γεγονός ότι ενώ ενισχύονται οικονομικά τα Υπεραστικά και Αστικά λεωφορεία, κάτι τέτοιο δεν έγινε για τα τουριστικά λεωφορεία, τα οποία όμως, υπάγονται στο υπουργείο Τουρισμού.

Τα Βαλκάνια και η Τουρκία έχουν το μερίδιό τους

Όπως είπε ο γραμματέας του Συλλόγου, οι εκδρομείς προτιμούν την Ελλάδα και κυρίως την ορεινή, αλλά και γειτονικές χώρες, τα Βαλκάνια και η Τουρκία έχουν το μερίδιό τους στην αγορά.
Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων το κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλό και για το λόγο αυτό πιέζουν την κυβέρνηση για να δώσει στον κλάδο οικονομική ενίσχυση ή ένα ποσό σε μόνιμη βάση, στην αντλία καυσίμων ή στο χέρι, για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σιμώτα, ενώ όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών, το τουριστικό λεωφορείο ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού, που έχει αποτέλεσμα να είναι εκτός επιδοτήσεων του υπουργείου Μεταφορών. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της συναρμοδιότητας θα μπορούσε και το υπουργείο Τουρισμού να ζητήσει μέτρα και για το τουριστικό λεωφορείο.

«Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό»

Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή που δίνει αποζημίωση στα Υπεραστικά και Αστικά λεωφορεία για την αύξηση τιμής στα καύσιμα και για την περίοδο του Covid, την αποζημίωση αυτή δεν την παίρνουν τα τουριστικά λεωφορεία.
«Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό με τα βέλη μας να στρέφονται προς το υπουργείο Τουρισμού, αν και γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων και γνωρίζει το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ένα ίδιο όχημα αποζημιώνεται και ένα άλλο όχι. Ήδη στείλαμε εκ νέου επιστολές στα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, είναι δύσκολα τα δύο χρόνια που πέρασαν για τα τουριστικά γραφεία και τα λεωφορεία, η κρίση συνεχίζεται με την ακρίβεια στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Σιμώτας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.