Μαγνησία: Καθημερινές οι ελλείψεις σε φάρμακα

Γολγοθάς για τον φαρμακοποιό να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών

Ένα καθημερινό … Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, αλλά και πανελλαδικά, καθώς στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πολιτών, πέφτουν συνεχώς πάνω σε σκοπέλους με μεγαλύτερο, αυτό των ελλείψεων φαρμάκων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ανέλυσε το μεγάλο πρόβλημα των φαρμακευτικών ελλείψεων, μίλησε για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την πιστοποίηση που λαμβάνουν πλέον τα φαρμακεία, ώστε να μπορούν οι φαρμακοποιοί να πραγματοποιούν εμβολιασμούς για την εποχική γρίπη.

Συγκεκριμένα, δεν είναι καινούργιο το πρόβλημα των ελλείψεων σε φάρμακα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, αυτή η “ιστορία” έχει ξεκινήσει εδώ και εννιά χρόνια με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων, που ορίζουν ότι θα πρέπει να μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη, να μειώνονται τα φάρμακα που είναι συνταγογραφούμενα και θα πρέπει πλέον και οι τιμές των φαρμάκων να είναι χαμηλές και να διέπονται τους νόμους της αγοράς.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ματσιόλης, ο ΕΟΦ έχει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να καταγγέλλονται και να δηλώνονται οι ελλείψεις, ώστε να υπάρχει πλήρης γνώση στην πολιτεία σε ποια σημεία και ποιες ελλείψεις υπάρχουν.
Όμως, ο φαρμακοποιός βιώνει ένα καθημερινό Γολγοθά για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών.
” Υπάρχουν φάρμακα που είναι σε μόνιμη έλλειψη και υπάρχουν από την άλλη και φάρμακα σε λίγες ποσότητες που δεν επαρκούνε. Μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο. Ζητάμε τρία κομμάτια και αντίστοιχους ασθενείς και μας δίνουν μόνο το ένα. Το θέμα είναι ότι ζούμε έναν Γολγοθά. Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε μία συνταγή χωρίς προβλήματα. Αν μπείτε σε ένα φαρμακείο θα δείτε στις περισσότερες συνταγές … συνδετήρες, δηλαδή ότι βρίσκονται σε αναμονή εκτέλεσης”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών.

Θετική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μπορεί οι ελλείψεις των φαρμάκων να είναι συνεχείς, ωστόσο υπάρχουν και θετικά στοιχεία στην εξυπηρέτηση πλέον των ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Ματσιόλη, ο φαρμακοποιός είναι ο κύριος υπεύθυνος χορήγησης του φαρμάκου, μετά από εντολή του θεράποντος ιατρού. Ο ιατρός αυτό που πλέον είναι αρμόδιος είναι να κάνει τη διάγνωση, να δώσει τη φαρμακευτική ουσία, η οποία είναι αναγκαία για τη φροντίδα του ασθενούς.
Ευτυχώς υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στην οποία γράφεται η χημική ουσία και υπάρχουν επιλογές του ασθενούς αν θα πάρει πρωτότυπο ή γενόσημο . Παλαιότερα υπήρχε η ονομασία του φαρμάκου, που αυτό μας δυσκόλευε”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η πολιτεία , όπως συμπλήρωσε, γνωρίζει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και κάθε Υπουργός κάνει τις καλόβουλες προσπάθειές του. Οι λύσεις όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη. “Υπάρχει ένας νόμος που ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ένα μίνιμουμ στοκ. Αυτό δεν ξέρω αν το έχουνε , πιστεύω ότι ίσως το έχουνε και το έχουν διαθέσιμο για τα Νοσοκομεία. Το θέμα είναι ότι εάν δεν ανεβεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, οι ελλείψεις θα μεγαλώνουν. Είχαμε μία ελπίδα σαν κλάδος, ότι αυτό το βασανιστήριο που περνάμε, θα λάμβανε τέλος τον περασμένο Ιούνιο, καθώς γινόταν λόγος για ένα νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Έγιναν όμως οι εκλογές και τώρα μετακινείται για τον Νοέμβρη. Μέχρι στιγμής όμως, δεν έχουμε ακούσει κάτι γι’ αυτό. Και πιστεύουμε ότι όποια διαφοροποίηση των τιμών θα έχει κάποιο θετικό στοιχείο”, ανέφερε.

Η “αδικία” του συστήματος

Ο κ. Ματσιόλης όμως μίλησε και για την “αδικία” που υπάρχει στο χώρο του φαρμάκου και των φαρμακοποιών. “Υπάρχουν φάρμακα μέσω των φαρμακαποθηκών που δεν τα παίρνουμε, διότι δεν επαρκούν για όλα τα μέλη της φαρμακαποθήκης και μπορούμε να τα πάρουμε κατ’ ιδίαν από τη φαρμακαποθήκη, πληρώνοντάς τα με μετρητά ή με επιταγή. Εδώ είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο έχων χρήματα φαρμακοποιός θα το πάρει κατευθείαν από την αποθήκη, ο μη έχων θα το πάρει κάποια στιγμή, όταν θα υπάρχει κτλ. Αυτά δεν υπήρχαν στο παρελθόν” είπε. Εκείνο που συνέστησε στους πολίτες ο ίδιος, είναι πριν τελειώσει το φάρμακό τους να φροντίζουν να το αντικαταστήσουν ή να ενημερώνουν έγκαιρα το φαρμακοποιό τους, καθώς οι ελλείψεις δεν είναι σταθερές και αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Πιστοποίηση φαρμακείων για εμβολιασμό της γρίπης

Τέλος, ο κ. Ματσιόλης ανέφερε πως ξεκινά η πιστοποίηση των φαρμακείων της γειτονιάς για εμβολιασμούς για τη γρίπη, που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε. Έτσι, θα μπορούν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και από τους φαρμακοποιούς, εξυπηρετώντας δωρεάν τους πολίτες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.