Μαγνησία: «Σβήνει η κτηνοτροφία και αυξάνονται οι τιμές στο γάλα λόγω αισχροκέρδειας»

Τόνισε στο Ράδιο Ένα, η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας

Το γεγονός ότι η κτηνοτροφία στη χώρα και στην περιοχή μας, σβήνει, οι κτηνοτρόφοι μη μπορώντας να διαχειριστούν την κατάσταση, πωλούν τα κοπάδια τους ή σφάζουν παραγωγικά ζώα, την ίδια στιγμή που ακόμη αναμένουν την οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση και θα είναι ελάχιστη, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.
Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει αισχροκέρδεια με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι κτηνοτρόφοι πωλούν με περυσινές τιμές, καθώς τώρα ξεκινάει η νέα παραγωγική περίοδος, η οποία δεν πάει καλά φέτος από γάλα και από κρέας, ενώ υπάρχουν καταστροφές και στα αμνοερίφια.
«Δεν πάει καλά η κτηνοτροφία. Τα κοπάδια έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ειδικά στην Ήπειρο η κατάσταση είναι τραγική, αλλά στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία η ίδια κατάσταση επικρατεί, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, τόνισε η κα Διβάνη.

«Τα χρήματα της ενίσχυσης είναι ελάχιστα
και αυτά… δεν δόθηκαν ακόμη»

Οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν την οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με την κα Διβάνη θα δινόταν τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο η πλατφόρμα άνοιξε στις 9 Ιανουαρίου για λίγες μέρες και με πολλά προβλήματα, ακόμη τα χρήματα δεν έχουν δοθεί, και τώρα ακούγεται για το τέλος Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας τόνισε ότι τα χρήματα είναι ελάχιστα και δεν καλύπτουν τα πολλά έξοδα που έχουν οι κτηνοτρόφοι με τις ζωοτροφές, την ενέργεια και τα καύσιμα, δεν θα φτάσουν για να καλυφθούν τα έξοδα ούτε για 15 μέρες σε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες.
Η ίδια εξήγησε ότι η ενίσχυση θα δοθεί (ανάλογα με τα ζώα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, όσοι έχουν από 100 ζώα και πάνω πρέπει να έχουν παραδώσει τουλάχιστον κρέας ή γάλα 2000 κιλών και άνω.

«Θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών»

Η κα Διβάνη ανέφερε ότι τώρα ξεκινάει η παραγωγική περίοδος για τους κτηνοτρόφους, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στα ύψη και να ζήτησε να μας πει το κράτος με ποια λογική ανέβηκαν, όταν οι βιομηχανίες αγόρασαν γάλα με τιμές περυσινές.
«Εφόσον δεν αυξήσαμε εμείς την τιμή του γάλακτος, εσείς και εμείς ως καταναλωτές, γιατί αγοράζουμε το γάλα και τα τυριά πολύ πιο ακριβά, ας απαντήσει κάποιος, γιατί εγώ και άλλοι συνάδελφοι δεν έχουμε απαντήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας δήλωσε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών, όχι όμως και οι κτηνοτρόφοι, όπως είπε η κα Διβάνη.

Μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο

Η ίδια είπε ότι τα κοπάδια αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα, κάτι που αναγκάζει κτηνοτρόφους να τα πωλούν και άλλους να σφάζουν παραγωγικά ζώα, γιατί δεν μπορούν να τα διαχειριστούν, πολλοί που έχουν 400 ζώα τα μειώνουν στα 200, και το ζωικό κεφάλαιο δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
Επίσης είπε ότι η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και τώρα που είναι η παραγωγική περίοδος δεν πάει καλά φέτος από γάλα και από κρέας, ενώ υπάρχουν καταστροφές και στα αμνοερίφια, ίσως και λόγω του καιρού.

«Θα υπάρξει πρόβλημα με
το κρέας το επόμενο διάστημα»

Η πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας προέβλεψε ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο επόμενο διάστημα, γιατί το γάλα θα είναι λιγότερο και οι τιμές θα ξεκινήσουν από 1 € το γίδινο, έως 1,10 € το βιολογικό γίδινο, 1,60-1,70 πρόβειο γάλα, που υπάρχει περίπτωση να κατέβει και με τις τιμές αυτές οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Στο Ν. Μαγνησίας, ανέφερε η κα Διβάνη υπάρχει κτηνοτροφία στα περίχωρα του Βόλου, στην περιοχή Βελεστίνου και στο Πήλιο και η ίδια προέβλεψε ότι μ’ αυτές τις συνθήκες δεν θα υπάρχει για πολύ, καθώς νέα παιδιά δεν μπαίνουν στο επάγγελμα, διότι δεν είναι εύκολη η δουλειά του κτηνοτρόφου, απαιτεί εργασία 18 ώρες σε όλες τις καιρικές συνθήκες, χωρίς αργίες και δεν μπορεί να βγάλει ένα μεροκάματο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.