Μαριάνθη Κυπρίδου : Οδεύει προς … ιδιωτικοποίηση η πολιτιστική μας κληρονομιά

Καταγγελία των εργαζομένων ότι θα εξάγονται αρχαιότητες για 50 χρόνια σε ξένες χώρες!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Βόλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία τους ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, καταγγέλλοντας ότι η αλλαγή αυτή, υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της.
Στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, μίλησε για το θέμα η Μαριάνθη Κυπρίδου, μέλος της ΠΕΣΑ (Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων), η οποία τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αφορά όλη την κοινωνία γιατί πρόκειται για την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις Ελληνικές αρχαιότητες και τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, που πρέπει να παραμείνουν δημόσια για τον λαό και όχι για λίγους που θα τα εκμεταλλεύονται.
«Με το νομοσχέδιο που αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, η κυβέρνηση θέλει να ορίσει ένα επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του κάθε Μουσείου και θα κοστίσει 500.000 € ετησίως στους Έλληνες πολίτες. Τα μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται από την κάθε κυβέρνησης και τον εκάστοτε υπουργό», ανέφερε η κα Κυπρίδου.

«Δίνεται η δυνατότητα άμεσης
ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης»

Η ίδια είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, γιατί αποκόπτει τα πέντε αυτά Μουσεία από τον κορμό τους, που είναι το υπουργείο Πολιτισμού και δίνει τη δυνατότητα άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησής τους, μέσω ανάθεσης πολλών υπηρεσιών τους σε ιδιωτικές εταιρίες.
Η κα Κυπρίδου ανέφερε ότι ανάμεσα στα άλλα θα δίνεται η δυνατότητα με τη δημιουργία παραρτημάτων στο εξωτερικό, να εξάγονται οι αρχαιότητες για 50 χρόνια σε ξένες χώρες.
Όπως είπε, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης είναι ΝΠΔΔ, χρηματοδοτήθηκε το 2022 με 600.000 € από το κράτος και είναι υποχρεωμένο να αποδίδει το 30% των κερδών του στο Ελληνικό κράτος. Εδώ και μια δεκαετία, δεν έχει αποδώσει ούτε ένα Ευρώ, με αποτέλεσμα για ον δημόσιο τομέα τα Μουσεία αυτά να είναι περισσότερο ζημιογόνα. Επίσης τόνισε ότι η Διοίκηση του Μουσείου αφαίρεσε πολλά δικαιώματα των εργαζομένων, επιδόματα και δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επίσης η φύλαξη και η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, επισήμανε.

«Θα επηρεάσει τα μικρότερα Μουσεία,
όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου»

Επίσης είπε ότι το νομοσχέδιο, αντί να προβλέψει νέες θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό, καταργεί 735 κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι η αρχή και έτσι κι αλλιώς μια τέτοια αλλαγή θα επηρεάσει τα μικρότερα Μουσεία, όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, γιατί θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης και ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει τον εκπαιδευτικό και τον επιστημονικό ρόλο των Μουσείων γιατί ουσιαστικά θα γίνει αύξηση της τιμής εισιτηρίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σήμερα γίνονται δωρεάν θα έχουν αντίτιμο, θα πληρώνονται οι ξεναγήσεις, δεν θα υπάρχουν δωρεάν μέρες για το κοινό, όπως σήμερα σε όλα τα δημόσια Μουσεία», επισήμανε το μέλος της ΠΕΣΑ.
Η κα Κυπρίδου τόνισε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, αναγκάστηκε το 2021 επειδή είχε έλλειμμα 150 εκ. $ να πουλήσει 219 αντικείμενα από τις συλλογές του και έκανε τον παραλληλισμό με Μουσεία της Ελλάδας που δεν θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και η διαχείρισή τους να γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον πολιτισμό και ενδιαφέρονται να βγάλουν κέρδος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.