Μάθημα η πανδημία του κορωνοϊού για επόμενες πανδημίες που σίγουρα θα έρθουν

Συνέδριο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συνέδριο με θέμα τον κορωνοϊό και τα μαθήματα που πήρε η κοινωνία και όχι μόνο, πραγματοποιείται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία και χρηματοδότηση με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας – ΕΛΙΔΕΚ – με στόχο ακαδημαϊκοί και ερευνητές από πολλά επιστημονικά πεδία, να καταθέσουν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει αυτά τα χρόνια της υγειονομικής κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν προγνωστικά μοντέλα για την προετοιμασία της κοινωνίας σε μια επόμενη πανδημία.
Όπως εξήγησε ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, πρόεδρος και καθηγητής του Τμήματος το Συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει λάβει ο ίδιος με τον υποψήφιο Διδάκτορά του από το ΕΛΙΔΕΚ και η έρευνα αφορά αποκλειστικά τον covid19.
«Με βάση αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το συνέδριο, το οποίο δεν είναι ιατρικό, αλλά έχει σχέση με την προσπάθεια επιστημόνων, μαθηματικών, φυσικών, οικονομολόγων για να καταλάβουμε πως ο ιός εξαπλώνονται σε όλα τα πεδία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξετάστηκαν όλοι οι παράμετροι σχετικά με την διασπορά του ιού, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα νησιά, ενώ επισημάνθηκε πως υπήρξαν χώρας, με καλύτερα υγειονομικά συστήματα από την Ελλάδα, οι οποίες είχαν περισσότερα θύματα και περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα. Ακόμη αναλύθηκαν οι λόγοι που η Ελλάδα, με αυτή τη γεωγραφική ανομοιομορφία που παρουσιάζει είχε πολλές χιλιάδες θανάτων, κρούσματα αλλά και ανθρώπων που μολύνθηκαν και επαναμολύνθηκαν.

«Εάν είχαμε ακολουθήσει τα μέτρα καλύτερα…»

«Μήπως δεν έγιναν σωστές κινήσεις; Δεν θέλουμε εμείς να καταδείξουμε τον υπεύθυνο, θέλουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τους ανθρώπους σε κυβερνητικές θέσεις σε μια επόμενη πανδημία, η οποία θα έρθει, να πάρουν καλύτερες αποφάσεις. Έχουν συμβεί εκατοντάδες πανδημίες κι αυτή είναι από τις πιο ελαφριές που πέρασε η ανθρωπότητα. Πριν φτάσουμε στο να κλείνουμε μέσα τον κόσμο, πριν πάρουμε μέτρα δύσκολα να ξέρουμε πως να την αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε ο κ. Ζαχείλας.
Κάποιοι από τους παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας ήταν ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας που τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας, δεν είχε πάρει το θέμα… ζεστά σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε με τον Sars και περιορίστηκε η διασπορά του στις τοπικές κοινωνίες, ενώ σημαντική συμβολή είχαν και τα ΜΜΕ, τα οποία μετέδιδαν πολλές φορές λάθος πληροφορίες, τα social media, που λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς φιλτράρισμα, με αποτέλεσμα ακόμη κι ένας έμπειρος επιστήμονας να τοποθετηθεί πάνω στο επιστημονικό του αντικείμενο, γίνεται αμέσως δέκτης κακόβουλων σχολίων.
«Εάν είχαμε ακολουθήσει τα μέτρα καλύτερα, εάν δεν υπήρχε τόση παραπληροφόρηση, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα», σχολίασε ο κ. Ζαχείλας.

«Έγιναν αρκετά λάθη στην παγκόσμια διαχείριση»

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, για το υγειονομικό κομμάτι, μίλησε ο κ. Χαράλαμπος Μάνδρος Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Διευθυντής των κλινικών covid τα δύο χρόνια της πανδημίας στο Νοσοκομείο Βόλου, τονίζοντας έγιναν αρκετά λάθη στην παγκόσμια διαχείριση, μιας και κάθε χώρα είχε τις δικές της ιδιομορφίες, ενώ επεσήμανε πως το μεγάλο μήνυμα της πανδημίας είναι η ανάγκη του ΕΣΥ για στελέχωση.
Ο κ. Μάνδρος έκανε λόγο για καταστάσεις πολεμικές που έζησαν οι υγειονομικοί ιδίως τον Νοέμβριο του 2020 στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού με την αποτίμηση τώρα να γίνεται με απόσταση και ψυχρή λογική. Σημειώνεται πως στο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν χιλιάδες ασθενείς, νέοι, μεσήλικες και κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ οι απώλειες είναι πολλές.
Στο οικονομικό σκέλος της πανδημίας ο κ. Ζαχείλας μετέφερε την άποψη του καθηγητή κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, που ακούστηκε στο Συνέδριο, ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν απέφερε μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, σημειώνοντας πως όλες οι οικονομικές κρίσεις ισορροπούν και τις απορροφά το ίδιο το σύστημα. Βέβαια έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας πως για να αντιμετωπιστεί θέλει την Ευρώπη ενωμένη.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.