Μερόπη Τζούφη: «Ρίσκο η επαναλειτουργία των σχολείων»

Σκληρή κριτική από τη Βουλευτή και πρώην Υφ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Ως ρίσκο, χωρίς εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κριτήρια, χαρακτήρισε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, την επαναλειτουργία των σχολείων, εξαιρουμένης της Γ΄ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μερόπη Τζούφη, η οποία έριξε τα βέλη της στην κυβέρνηση, καθώς δεν διαβουλεύτηκε για την απόφαση που έλαβε.
Επιπλέον, η κ. Τζούφη έκανε αυστηρή κριτική σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας πως «επιτίθεται» στην επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ προωθεί μία σοβαρή μείωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια, με τη μη συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων και άλλων στις εκλογές των οργάνων.

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Την ερχόμενη Δευτέρα θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι για τους μαθητές της Γ΄τάξης του Λυκείου, ενώ μία εβδομάδα μετά, στις σχολικές αίθουσες θα εισέλθουν οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου αλλά και των Γυμνασίων. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας δεν βρίσκει σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Βουλευτή κ. Μερόπη Τζούφη να κάνει λόγο για ένα ρίσκο, χωρίς εκπαιδευτικά ή παιδαγωγικά κριτήρια.
«Εμείς είχαμε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την παρουσία των εμπειρογνωμόνων, να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου να κατατεθούν όλα τα δεδομένα κι αν υπήρχε η δυνατότητα, με έναν διακοινοβουλευτικό τρόπο να μιλήσουμε γι’ αυτή την επόμενη ημέρα του ανοίγματος των σχολείων.
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, ξέρουμε ότι υπάρχει διχογνωμία επιστημονική διεθνώς, για το πως πρέπει να πάμε σ’ αυτό που ονομάζουμε επόμενη ημέρα, δηλαδή στο πως βγαίνουμε από την καραντίνα. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τα επιδημιολογικά δεδομένα, μια διαδικασία που θα έπρεπε να προχωρήσουμε.
Η διαφωνία μας, βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με ένα πιο λελογισμένο τρόπο σε ότι αφορά τα σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά της Γ΄Λυκείου και η πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Από κει και πέρα, το να ανοίξουν και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης για δέκα πρακτικά ημέρες μαθημάτων θεωρούμε ότι είναι ένα ρίσκο, που δεν έχει κανένα νόημα, παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά», εξήγησε η κ. Τζούφη.
Η ίδια ανέφερε πως το Υπουργείο ορθά επέλεγε να μην πραγματοποιηθούν οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτό το ρίσκο, όπως το χαρακτήρισε η κ. Τζούφη, της επαναφοράς των παιδιών του Γυμνασίου και των άλλων τάξεων του Λυκείου είναι αχρείαστο και θα μπορούσε ο συγκεκριμένος χρόνος να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αγωνία γονέων και εκπαιδευτικών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κ. Τζούφη, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε και την αγωνία των γονέων για την επαναλειτουργία των σχολείων, που σε αυτή τη φάση δεν θα προσφέρει κάτι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά, ενώ τόνισε πως υπάρχουν και προβλήματα στο όλο εγχείρημα, όπως οι σχολικές αίθουσες, που κατά κύριο λόγο είναι μικρές.
«Ξέρουμε ότι έχουμε μικρές τάξεις, άρα και με τα 15 παιδιά στην τάξη δεν τηρούνται τα όρια, ξέρουμε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα πήρε στην πλάτη της δύσκολα πράγματα, να θυμίσουμε ότι και η τηλεκπαίδευση μπήκε με έναν επείγοντα χαρακτήρα από το παράθυρο και υπερέβησαν οι εκπαιδευτικοί και τις ώρες και τις δυνατότητες, χωρίς πολλές φορές να έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό, το ίδιο και τα παιδιά και οι οικογένειες. Άρα, ήδη βγαίνουν κουρασμένοι από μία πολλή δύσκολη διαδικασία και τους ζητάμε αυτή τη στιγμή να διασφαλίσουν, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, την ασφάλεια τη δική τους, πολλοί από αυτούς είναι και αρκετά μεγάλης ηλικίας, άρα και αρκετοί από αυτούς να είναι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους», σημείωσε η ίδια. Στα προβλήματα η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , έχοντας και την ιδιότητα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσει και το θέμα της καθαριότητας και των προϊόντων ατομικής υγιεινής, που δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένα.
«Θα μπορούσε με την πρωιμότερη έναρξη το φθινόπωρο, να έχουμε και τα τεστ του γενικού πληθυσμού, να δούμε τι ποσοστό ανοσίας ή ευαλωτότητας υπάρχει στο σύνολο του εκπαιδευτικού συνόλου», σχολίασε η κ. Τζούφη.

Νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας

Εκτός όμως από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, η κ. Τζούφη σχολίασε δεικτικά και την επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου να φέρει στη Βουλή, που ακόμη δε λειτουργεί κανονικά, ένα νομοσχέδιο, που αλλάζει όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δραματικά τη ζωή όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μάλιστα, η πρώην Υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η κορυφαία ευρωπαϊκή συνδικαλιστική οργάνωση εκπαιδευτικών αλλά και η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητά από την κ. Κεραμέως να μην προχωρήσει και να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Ανοίγει το παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης»

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την κ. Τζούφη φέρνει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυξάνει τον αριθμό των παιδιών στις τάξεις και μάλιστα σε συνθήκες κορωνοϊού, ανοίγει το παράθυρο στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την καθιέρωση γενικευμένα ξενόγλωσσων τμημάτων και με τη μη δυνατότητα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετέχει στην εκλογή των οργάνων, γεγονός που η ίδια το χαρακτήρισε ως σοβαρή μείωση της δημοκρατίας.
Παράλληλα, γίνεται μία πολύ σοβαρή επίθεση, όπως είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην επαγγελματική εκπαίδευση.
«Τώρα με μία μόνο διάταξη αρνούνται σε παιδιά άνω των 17 ετών να μπορούν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο της εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα κατάργησαν τη δυνατότητα με το απολυτήριο των ΕΠΑΛ να μπορούν να πηγαίνουν στα Διετή Τμήματα των Πανεπιστημίων. Ξαναφτιάχνουν έτσι το σκηνικό, είτε αυτά τα παιδιά να διοχετευθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ , είτε να πάνε στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση.
Γίνονται ταξικές ρυθμίσεις, σ’ ένα κλάδο, που προσπαθήσαμε να τον αναβαθμίσουμε γιατί τον έχει ανάγκη ο τόπος μας. Επιπλέον προωθείται η εξωτερική αξιολόγηση στα σχολεία, που μέσω αυτής μπορεί να εξαρτάται και η χρηματοδότησή τους», υποστήριξε η κ. Τζούφη.
Η ίδια τόνισε τέλος, πως δεν μπαίνει ζήτημα διαπραγμάτευσης και υπογράμμισε πως αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει, τόσο για το χρόνο στον οποίο έρχεται, όσο και για τις διατάξεις που περιέχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.