Μιχάλης Ζουμπουλάκης: «Πολύ καλό νέο για την ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα»

Ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ εξηγεί το νόημα της επενδυτικής βαθμίδας

Σημαντική για την οικονομία της Ελλάδας ήταν η ανακοίνωση της αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s με τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη να εξηγεί, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ότι αυτή η είδηση αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για την ελληνική οικονομία, καθώς θα ωφεληθούν οι τράπεζες, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα «ανοίξουν» οι επενδύσεις.

 

Τι είναι οι οίκοι αξιολόγησης

Όπως εξήγησε ο κ. Ζουμπουλάκης υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης και πολλοί άλλοι μικρότεροι, με μικρότερη εμβέλεια,  οι οποίοι είναι ιδιωτικοί φορείς και αξιολογούν το αξιόχρεο κάθε οικονομίας, δηλαδή εξηγούν στους πελάτες τους ή στους δυνητικούς τους πελάτες ποιος είναι ο κίνδυνος από το να επενδύσουν τα χρήματά τους ή να δανείσουν, να αγοράσουν δηλαδή ομόλογα του δημοσίου της χώρας αυτής έτσι ώστε να τους δώσουν μία συμβουλή επενδυτική.

Επειδή είναι ιδιωτικοί, σημείωσε ο  Καθηγητής είναι επιρρεπείς σε πιέσεις των μεγάλων κυβερνήσεων , γι’ αυτό έχει σημασία και τι είδους  στοιχεία δίνει και η Κυβέρνηση προς τα έξω. «Θεωρώντας ότι όλα έγιναν σωστά, είναι ένα πολύ καλό νέο για την ελληνική οικονομία, που θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη για όλους. Έρχεται μια υπόσχεση περιόδου ευμάρειας», σχολίασε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Εξήγησε ωστόσο και το θέμα του δημόσιου χρέους, μιας και «χάσαμε» την επενδυτική βαθμίδα την περίοδο της κρίσης, όταν η χώρα όμως είχε πολύ μικρότερο δημόσιο χρέος από αυτό που έχει σήμερα. Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως σημασία δεν έχει πόσα χρωστάς, αλλά εάν μπορείς να πληρώσεις τη δόση σου.

«Σημασία έχει πως μπορείς να τηρήσεις την υπόσχεση απέναντι σε αυτόν που σε δάνεισε για να τα δώσεις πίσω και δεύτερον, επειδή στην περίπτωσή μας έχουν περάσει τρία μνημόνια, ποια είναι η συμφωνία για να δίνεις πίσω τα δανεικά. Και η συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας το περίφημο καλοκαίρι του 2015 ήταν να στείλει την πληρωμή του χρέους 60 χρόνια μακριά. Συνεπώς το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους είναι ρυθμισμένο και ξέρουμε τις δόσεις που έχουμε να πληρώσουμε τουλάχιστον για τα χρέη που είχαν ρυθμιστεί μέχρι το 2015 στους φορείς που μας έχουν δανείσει, που είναι κυρίως κράτη», ανέλυσε.

Επεσήμανε δε, πως κατά πλειοψηφία η Ελλάδα Ελλάδα χρωστάει σε άλλους εταίρους, δηλαδή σε άλλα κράτη και μάλιστα φιλικά διακείμενα. «Είναι άλλο να σε δανείζει η Γερμανία, η Γαλλία φιλικά διακείμενες χώρες προς την Ελλάδα κι άλλο πράγμα είναι να σε δανείζει ένας ιδιώτης, όπως διαφορετικό θα ήταν να σε δανείζει μια εχθρικά διακείμενη χώρα . Αν πχ μας δάνειζε η Τουρκία θα μας είχε στο χέρι», συμπλήρωσε.

Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα και που θα βοηθήσει τη χώρα

Ο Καθηγητής του ΠΘ εξήγησε επίσης τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία αυτή η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας ότι ένας από τους τέσσερις οίκους έδωσε μία αξιολόγηση, τη χαμηλότερη βαθμίδα αυτών των κρατών που είναι χωρίς μεγάλους κινδύνους για να δανείσεις.

«Πρώτα απ’ όλα σημαίνει ότι οι τράπεζες θα ωφεληθούν γιατί  στη διεθνή αγορά θα πετυχαίνουν καλύτερες συμφωνίες, να δανείζονται φθηνότερα από τον διεθνή διατραπεζικό δανεισμό. Αυτό σημαίνει για μας τους καταναλωτές και επιχειρηματίες, αφού οι τράπεζες δανείζονται φθηνότερα κι εμείς θα δανειζόμαστε φθηνότερα από τις τράπεζες, είτε είμαστε ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις. Θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά από την άποψη αυτή. Το δεύτερο σημαντικό όφελος είναι ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να έχει εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πιο εύκολο τρόπο. Δεν θα χρειάζεται αυτή η εξαίρεση που δίνονταν μέχρι τώρα για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έδινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορεί να στηρίζει το δημόσιο χρέος και τρίτο και σημαντικό είναι ότι δίνει μήνυμα στις διεθνής αγορές, σε ξένους επενδυτές δηλαδή σε όποιον έχει λεφτά και διαβεβαιώ ότι λεφτά υπάρχουν παγκοσμίως πάρα πολλά, να δουν ότι η Ελλάδα είναι μια καλή επενδυτική ευκαιρία και να έρθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους είτε αγοράζοντας μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, είτε συμμετέχοντας σε άνοιγμα κεφαλαίων διαφόρων εταιρειών, που δεν είναι στο χρηματιστήριο είτε επενδύοντας απευθείας στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και περισσότερη απασχόληση και αύξηση εθνικού εισοδήματος».

 

Κακή διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την ελληνική κυβέρνηση

Βέβαια, ο κ. Ζουμπουλάκης σχολίασε και το γεγονός πως οι επενδυτές που έρχονται στην χώρα, έρχονται να επενδύσουν εκμεταλλευόμενοι το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει σχέση με μια προβληματική διαχείριση του ΕΣΠΑ που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει στρέψει τους πόρους κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες που είναι το 99% του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων παίρνουν πολύ δύσκολα χρηματοδοτήσεις, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό θα μπορούσε να το κάνει αλλιώς η κυβέρνηση και να βοηθούσε πιο πολύ. Αλλά υπάρχει και αυτό το ζήτημα του κακού παρελθόντος προηγουμένων κυβερνήσεων, οι οποίες μπρος στην ανάγκη να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και να βγάλουν τους Έλληνες από την ανεργία, την ανέχεια, την ακρίβεια και όσα ζήσαμε από το 2010 και μετά 9 στις 10 επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν ήταν πολύ χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Κομμωτήρια, νυχάδικα, καφετέριες κτλ. Αυτά βεβαίως προσφέρουν εισόδημα, δίνουν δουλειές αλλά δεν είναι ούτε προϊόντα εξαγώγιμα, ούτε εμπορεύσιμα.  Είναι ανάπτυξη με κοντά ποδάρια», τόνισε ο ίδιος.

Επενδυτική ευκαιρία για τη Μαγνησία

Τέλος, ο κ. Ζουμπουλάκης μίλησε και για την ευκαιρία που έχει η Μαγνησία και η Θεσσαλία, μετά τις καταστροφές, ώστε να δει τα κακώς κείμενα, να τα αλλάξει και να ανασυνταχθεί. Σημείωσε ότι ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει στα μέτρα των θεσμικών δυνατοτήτων του να επανασχεδιάσει το παραγωγικό μοντέλο της Θεσσαλίας. Ακόμη, ανέφερε ότι μετά τις καταστροφές ακολουθούν οι ανακατασκευές των δρόμων και των υποδομών εν γένει κι αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι θα βρουν απασχόληση, εργολάβοι θα προσλάβουν υπαλλήλους κι αυτό θα αποτελέσει ένα εισόδημα και για τη Μαγνησία. «Καταστράφηκε ένα μέρος του κεφαλαίου στη Μαγνησία, τώρα αυτό το κεφάλαιο ξαναφτιάχνεται από την αρχή. Αυτό από μόνο του είναι μια επενδυτική ευκαιρία», είπε ο κ. Ζουμπουλάκης και σημείωσε πως τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα βοηθήσουν πολύ  την ελληνική οικονομία. Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα, που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εξέφρασε την ελπίδα του να πλαισιωθεί από μια ομάδα κι άλλων ακαδημαϊκών κι άλλων ανθρώπων για να του δίνουν συμβουλές μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.