Μπλόκο από σήμερα στον κόμβο Αερινού

Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες - Διογκώνονται χρόνο με το χρόνο τα προβλήματά τους

Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα οι αγρότες του Αερινού, όπου και θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο στην Εθνική Οδό, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματά τους, που συνεχώς, όπως υποστηρίζουν, χρόνο με το χρόνο διογκώνονται. Οφειλές, μείωση της παραγωγής, αυξημένα κόστη, κατάργηση της επιστροφής πετρελαίου αλλά και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που εισέρχονται στην ελληνική αγορά αποτελούν βασικά αιτήματα των αγροτών που ζητούν λύση. Ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Αερινό κ. Νίκος Αγγελής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο ΕΝΑ 102.5», για τους λόγους που οδηγούν τους αγρότες στα συλλαλητήρια, καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική διαμαρτυρία όλους τους αγρότες της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα αυξάνονται και συσσωρεύονται με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή εν έτη 2020 να υπάρχουν ακόμη καλλιέργειες του 1960 και 1970.
“Φύγαμε από τις μεγάλες καλλιέργειες και βασική αιτία είναι το κόστος παραγωγής που δεν μας κάνει ανταγωνίσιμους στη διεθνή αγορά. Όταν μιλάμε για ένα κόστος παραγωγής 200 -220 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι και το εισόδημά μας είναι περίπου 160 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς που είμαστε, καθώς μια μεσαία παραγωγή είναι της τάξεως των 400 κιλών”, επεσήμανε ο κ. Αγγελής.

Φθηνές τιμές πώλησης, ακριβό πετρέλαιο …

Ο ίδιος ανέφερε πως προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί ελαιολάδου στο Πήλιο, ενώ και στον κάμπο οι αγρότες έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα, σημείωσε πως το καλοκαίρι οι αγρότες πωλούσαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους όπως 0,16 ευρώ το καλαμπόκι, 0,17 ευρώ το σιτάρι και 0,15 ευρώ κριθάρι, τη στιγμή που υπάρχει ακριβό πετρέλαιο, αυξημένο κόστος παραγωγής και καμία υποδομή. Παράλληλα, καταφθάνουν στη χώρα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και ανταγωνίζονται τα ελληνικά.
“Έχουμε τον ΕΛΓΑ που είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός, και ζητάμε την αλλαγή του κανονισμού του έχουμε εισφορές , αυξήσεις και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2022-2029 προβλέπεται η μείωση 50% των ενισχύσεων. Τα προβλήματα είναι συλλογικά και αγγίζουν τους περισσότερους αγρότες”, τόνισε ο κ. Αγγελής καλώντας όλους τους αγρότες να κινητοποιηθούν μαζικά.
Όπως επεσήμανε, εκτός από το μπλόκο του Αερινού υπάρχει και η συζήτηση για πορεία με τα αγροτικά οχήματα στην πόλη του Βόλου, ενώ οι αγρότες της περιοχής θα συμμετάσχουν δυναμικά και στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της αγροτικής έκθεσης Agrotica.
“Να γίνει ένας διάλογος με την κυβέρνηση, να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε λύσεις κι εάν θέλει να είμαστε στα χωράφια μας ή όχι”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε νέους ανθρώπους να αναλάβουν τα χωράφια»

Ακόμη ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου είναι και η επιστροφή πετρελαίου, που δίνονταν μέχρι το 2016. Όπως ανέφερε ο κ. Αγγελής οι αγρότες λάμβαναν 4,5 ευρώ το στρέμμα για τις ξερικές καλλιέργειες και 12 ευρώ το στρέμμα για τις ποτιστικές.
“Πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Εμείς ζούμε στα χωριά, δεν έχουμε νέους ανθρώπους να αναλάβουν τα χωράφια. Παλεύουμε για την ζωή και την εκπαίδευση των παιδιών μας καθημερινά, που τα μετακινούμε σε άλλες περιοχές για τα φροντιστήριά τους, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Πρέπει να δουν συνολικά τη ζωή των αγροτών. Ακόμη, μεγάλο θέμα είναι και τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία και η παροχή των υπηρεσιών”, τόνισε τέλος ο κ. Αγγελής περιγράφοντας γλαφυρά τη ζωή των αγροτών στα χωριά όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά όλης της Ελλάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.