Ν. Κανέλλος: Για δεκαετίες η Ελλάδα δεν δημιούργησε σταθερές για την εθνική ανάπτυξη της χώρας

Ο πρέσβης επί τιμή σχολιάζει στο Ράδιο ΕΝΑ τις εξελίξεις στα εθνικά μας ζητήματα

Σε νέο κομμάτι διεκδικήσεων και διεθνούς παρουσίας θα πρέπει να εισέλθει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιπαλέψει τις μεγάλες παραλείψεις των προηγούμενων ετών, όπου δεν δημιουργήθηκαν οι σταθερές για την εθνική ανάπτυξη και ταυτότητα της χώρας. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Βολιώτης πρέσβης επί τιμή κ. Νίκος Κανέλλος, σχολιάζοντας την κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών για την Τουρκία, που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με τον πρέσβη η κοινή δήλωση, το κείμενο συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών ακολουθεί το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, το οποίο είναι απολύτως αντικειμενικό για το τι συμβαίνει στην Τουρκία.

«Υπάρχουν αναφορές και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναφέρονται κυρίως και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης,  που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε υπογράψει και ο ίδιος πλέον ανακαλεί την υπογραφή του. Στο κείμενο των συμπερασμάτων σαφώς υπάρχουν τα εξής σημεία που πρέπει να ειπωθούν με ακρίβεια.

Αναφέρεται  στα 4 εκ. των προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία από τη Συρία. Αυτό είναι και ένας τρόπος να συμβιβαστεί η ΕΕ με ένα κείμενο , που θα δίνει κάποιες προοπτικές για την τελωνειακή ένωση ή για άλλα ζητήματα που η Τουρκία θέλει να πετύχει με την ΕΕ. Η απειλή και φόβος μήπως ανοίξει ο δρόμος για όλα αυτά τα εκατομμύρια προσφύγων για την ΕΕ. Από την άλλη η ΕΕ δεν παραλείπει να εκφράσει την προοπτική των σχέσεων αρμονικής συνεργασίας, όπως λέει, με την Τουρκία , δηλαδή να καλέσει την Επιτροπή να εξετάσει τους τρόπους αναγκαίας καλής συνεργασίας . Βέβαια με την έκκληση που κάνει, που είναι αρκετά καλά διατυπωμένη, αποφεύγει να μην προβαίνει σε μονομερείς πράξεις που δημιουργούν πρόβλημα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Προφανώς περιμένει να δει και τα αποτελέσματα των συνομιλιών της πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό», σχολίασε ο ίδιος.

Ο κ. Κανέλλος ανέφερε πως δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οτιδήποτε επεξεργαστεί αυτή η πενταμερής διάσκεψη, εάν δεν είναι σ’ αυτή τη βάση της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ , θα είναι προβληματική ως συνέπεια για το μέλλον.

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ΕΕ αναγνωρίζει μια καλή συμπεριφορά της Τουρκίας, με την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο και την έναρξη των διμερών συνομιλιών με την Ελλάδα.

Λάθη και παραλείψεις δεν ωφέλησαν την εθνική μας ανάπτυξη

«Η άποψή μου είναι σαφής κι έχει να κάνει με την εξής αντίληψη. Όταν δεν είσαι ισχυρός, υπόκεισαι τις συνέπειες που έχεις να υποστείς από αυτόν που είναι αντίπαλός σου. Βέβαια, να τονίσουμε ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα, ότι δεν κάναμε αυτό που έπρεπε τις στιγμές που έπρεπε και τώρα θα υποστούμε τις συνέπειες και ελπίζω να μην είναι συνέπειες δραματικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέλλος τονίζοντας πως όλες τις δεκαετίες μετά τη δικτατορία έγιναν παραλείψεις και πράξεις που δεν ωφέλησαν στην εθνική ανάπτυξη της χώρας.

«Δεν ενισχύθηκαν,  όπως θα έπρεπε οι ένοπλες , δεν αναπτύξαμε μία πολιτική που να στηρίζεται μεν στις δυτικές συμμαχίες αλλά να κοιτάζει και προς ανατολάς και δεν  αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια μια αξιόπιστη πολιτική,  ώστε να κοιτάξουμε τον αντίπαλο στα μάτια και να φοβηθεί τι πρόκειται να προέλθει από μας. Ακολουθήσαμε σε πολλές στιγμές την πολιτική των αντιπάλων αλλά δεν τους πείσαμε ότι εμείς ξαφνικά με τον τρόπο μιας αναπτυγμένης πολιτικής θα κάνουμε κάτι που θα τους βάλει σε πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.

Ακόμη όμως η Ελλάδα αντιμετώπισε πρόβλημα και για την περίοδο του 2010 με την οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κανέλλο την ίδια δεκαετία που πάρθηκαν εναντίον της Ελλάδας μέτρα και μνημόνια, η Τουρκία αναπτύχθηκε, ενώ εμείς πέσαμε, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα κατάπτυστα μνημόνια, που ήταν μια λανθασμένη πολιτική που ακολουθήσαμε με την ενίσχυση των δανείων και τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολιτική που συνδιαμορφώνουν μεγάλες δυνάμεις κι  ενώ θα έπρεπε να μειώσει την επιρροή των ξένων, αντίθετα την αυξάνει.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όπως υπογράμμισε ο κ. Κανέλλος να αναδείξουμε ως χώρα νέες μορφές διπλωματικής δραστηριότητας και να φτιάξουμε μία νέα υποδομή που θα δημιουργήσει την αναγκαία αξιοπιστία ώστε να πετύχουμε στον διπλωματικό μας στόχο, ενώ σχολίασε πως η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση ήταν μεταξύ άλλων και ένα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, για την ισχύ της Ελλάδας και για την συνεργασία με κάποιες δυνάμεις σε στρατιωτικό επίπεδο .

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές μονάδες παραγωγής, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για βοήθεια που θα διογκώσει και το διεθνές μας χρέος  και άλλα προβλήματα που θα υπάρξουν στο μέλλον. Ως συνεργοί μαζί μας οι ξένοι πρέπει να δουν ότι αντιμετωπίζουμε θετικά την σκέψη για αμυντική υποδομή στη χώρα και μαζί με αυτή να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αυταπάρνησης», είπε ο κ. Κανέλλος σχετικά με την ανατροπή του κλίματος που οι ίδιοι είχαμε δημιουργήσει εδώ και χρόνια.

Τόνισε όμως πως «Υπήρξε μία ανεκδιήγητη και λογική εμμονή κάποιων πολιτικών, ηγετών, και κομμάτων που αντί να δώσουν το πράσινο φως στην ίδρυση ενός κράτους ισχυρού, δημιούργησαν μια πελατειακή δομή με τους ψηφοφόρους τους και με το λαό και άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν κάτω από την ασφυκτική επιρροή και των ξένων αλλά και των αντιπάλων μας. Γιατί δεν έχουμε μόνο έναν αντίπαλο. Θέλουμε τη συνεργασία με τους λαούς, αλλά οι συνεργασίες είναι ωμές και κυνικές. Η Τουρκία ανέπτυξε μια ισχυρή οικονομία. Μπορεί να λέμε ότι πέφτει τώρα, αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό. Η αλήθεια είναι ότι κατάφερε στα χρόνια που εμείς πέσαμε στα μνημόνια να αναπτύξει μια οικονομία και μια βιομηχανία και επενδύσεις κτλ , όπως και αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική , από την οποία εμείς απέχουμε».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρέσβη θα πρέπει να  μπει σε ένα νέο κομμάτι διεκδικήσεων . Υπογράμμισε πως ο ελληνικός στόλος είναι ισχυρός, όπως και  η ελληνική ναυτιλία και  θα έπρεπε να ζητήσει και να επιδιώξει να πάρει ποσοστά των λιμανιών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο ,  ώστε να εδραιώσει την πεποίθηση ότι πάμε μπροστά και ότι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τα πράγματα απ’ ότι πριν.  Σημείωσε πως το άνοιγμα αυτό θα πρέπει να είναι οικονομικό, με την χώρα να μπει σε πιθανές αγορές και επενδύσεις στα εν λόγω λιμάνια.

«Ακόμη και σ αυτούς που λένε ότι μας υποστηρίζουν και μας αγαπούν θα πρέπει να αντιληφθούν ότι γινόμαστε ισχυρότεροι,  γιατί και η αγάπη και το ενδιαφέρον και το συμφέρον είναι εύθραυστα κι ανακοινώνονται για να μας κάνουν το χατίρι. Χρειάζεται νέα αντίληψη. Και θα πρέπει να θυμόμαστε πως ο κόσμος πάντα περιμένει ένα φως από μας, μια ανάδειξη των ικανοτήτων που έχουμε στα κύτταρά μας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρέσβης επί τιμή.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.