Ν. Τσεμπερλίδης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Θετικά τα μέτρα αλλά… πολύ χαμηλό το ποσό»

Επιφυλάξεις από τον πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ, για το αν τα 500 εκ. ευρώ είναι αρκετά να καλύψουν τα νοικοκυριά

«Τα μέτρα είναι μια δύσκολα προσεγγίσιμη ιστορία με την απόλυτη διαφάνειά της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών ΚΕΚΠΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δράση πανελλαδική, σχετικά με τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε μόλις χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για την ενίσχυση και ελάφρυνση των νοικοκυριών, απέναντι στις αυξήσεις-φωτιά σε λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Ο κ. Τσεμπερλίδης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, από τη μία πλευρά παρουσίασε τις θετικές παραμέτρους των μέτρων, από την άλλη όμως, φάνηκε αρκετά επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο το ποσό των 500 εκ. ευρώ θα καλύψει πραγματικά τις ανάγκες των νοικοκυριών στην πλειονότητά τους.
Αρχικά ο πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ τόνισε τη σημαντικότητα της διεύρυνσης των κριτηρίων, με αποτέλεσμα να δικαιούνται περισσότεροι πολίτες την ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος ή την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Αυτά τα διευρυμένα κριτήρια, θα βοηθήσουν να ενταχθούν καινούργιοι καταναλωτές οι οποίοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, άρα είναι ένα μέτρο που προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για να μείνει ένα μέρος τους εισοδήματος για να λειτουργήσει και η οικονομία», εξηγεί χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

«Είναι δύσκολο να επωφεληθούν πολλά νοικοκυριά
αν κάποιος κάνει την πράξη της διαίρεσης»

Συνεχίζει όμως, δίνοντας και την άλλη παράμετρο των μέτρων, με τον ίδιο να έχει αμφιβολίες για το πώς το ποσό των 500 εκ. που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, θα φτάσει να καλύψει τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών, στο χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών, μέχρι το τέλος τους έτους, αλλά και τους επόμενους τέσσερις του καινούργιου.
«Είναι δύσκολο να επωφεληθούν πολλά νοικοκυριά αν κάποιος κάνει την πράξη της διαίρεσης. Αν τα 368 εκ. ευρώ τα μοιράσουν σε περίπου 4.000.000 νοικοκυριά που έχουν ρεύμα, ποιο ακριβώς είναι το πόσο που θα πάρει ένα νοικοκυριό για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εξήγγειλαν;», αναρωτιέται, ενώ συνεχίζει, λέγοντας ότι «είναι ένα πολύ χαμηλό πόσο, γι’ αυτό ακόμα δεν έχω καταλάβει το σύνολο της βοήθειας. Αν τα μέτρα κατευθύνονται μόνο προς αυτούς που έχουν ανάγκη, τότε είναι απόλυτα θετικά. Αν όμως σκοπό έχουν να βοηθήσουν το σύνολο όλων όσων πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος τότε μου φαίνεται δύσκολο αυτό το ποσό να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών», αναφέρει, ολοκληρώνοντας τη σκέψη του.

«Δεν ξέρω τι υπολογισμούς έχει κάνει η Κυβέρνηση,
αλλά θα τα δούμε στην πράξη σε λίγες μέρες»

Την επιφύλαξή του όμως εκφράζει και για το μέτρο που σχετίζεται με την επιδότηση στην θέρμανση. Εξηγεί ότι το νέο μέτρο έχει διαφορετικούς συντελεστές από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας, στοιχείο που το κρίνει θετικά, καθώς οι πολίτες στις διάφορες πόλεις ζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά κριτήρια. «Είναι σωστό να επιδοτούνται με διαφορετικούς συντελεστές οικογένειες που ζουν στη Φλώρινα, εφόσον έχει περισσότερο κρύο, σε σχέση με άλλες οικογένειες, σε άλλες πόλεις της χώρας», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης.
Από την άλλη παρουσιάζεται αρκετά επιφυλακτικός, λόγω ακριβώς της μεγάλης διεύρυνσης των κριτηρίων, ταυτόχρονα με την τρομακτικά μεγάλη αύξηση στο φυσικό αέριο, η οποία, όπως αναφέρει, δεν ξέρει πώς θα καλυφθεί. «Δεν ξέρω τι υπολογισμούς έχει κάνει η Κυβέρνηση, αλλά θα τα δούμε στην πράξη σε λίγες μέρες», καταλήγει ο κ. Τσεμπερλίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.