Νάνσυ Καπούλα: Να βγουν από τα συρτάρια Υπουργείων, οι μελέτες για αντιπλημμυρικά

Πρόβλημα σε υποδομές και υδροδοτικό- Δεν έχει αυτή τη στιγμή πόσιμο νερό ο Αλμυρός

Δράση αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο – Παράρτημα Μαγνησίας στην καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή του Αλμυρού, μετά από απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έφερε ο «Ιανός» σε πολλά σημεία της χώρας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα ανέφερε τις δράσεις που ξεκινούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ, επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να βγουν από τα συρτάρια των Υπουργείων οι μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, να επικαιροποιηθούν και να προχωρήσουν, καθώς πλέον τέτοια καιρικά φαινόμενα που φέρουν μαζί τους την καταστροφή, θα είναι πιο συχνά. Στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών και Οικονομίας παρέστη δια της προέδρου του και το ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο θα βοηθήσει το έργο του Υπουργείου στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή του Αλμυρού.

Σοβαρές ζημιές σε υποδομές

“Οι πληγές στον Αλμυρό είναι πολύ μεγάλες. Με τέτοια καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να λέμε Δόξα τω Θεώ που δεν είχαμε θύματα και από την άλλη πλευρά, έτσι όπως έσπασε ο Ξηριάς στον Αλμυρό, πέρασε παράπλευρα της πόλης και ευτυχώς δεν είχαμε φαινόμενα αντίστοιχα με την Καρδίτσα. Άρα οι κατοικίες μέσα στον Αλμυρό δεν έχουν υποστεί ζημιές κι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη”, είπε η κ. Καπούλα. Η ίδια όμως ανέφερε πως οι ζημιές στις υποδομές είναι πολύ σοβαρές.
Ο περιφερειακός που περνά παράπλευρα στον Ξηριά, έχει ένα τεράστιο μέτωπο αστοχίας και θα πρέπει σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί, γιατί ειδικά μπαίνοντας στο φθινόπωρο σε ένα μέτωπο αστοχίας μπορεί να έχουμε κι άλλες βροχοπτώσεις. Αυτό που προέχει σύμφωνα με την ίδια, είναι να εξεταστεί η προσωρινή εξασφάλιση κάποιων τμημάτων, που μπορεί στη συνέχεια να υποχωρήσουν κι αυτά.

«Πρέπει να ελεγχθούν τα βάθρα της γέφυρας»

Ακόμη, το ΤΕΕ έχει αναλάβει να κάνει μία πρώτη εκτίμηση ως προς το ποια ήταν η πιθανή αστοχία στη γέφυρα του Ξηριά , διότι εκεί πέρασε με μεγάλη ορμή το νερό και επιπλέον πρέπει να ελεγχθούν τα βάθρα της γέφυρας. Παράλληλα, υπάρχει η μεγάλη αστοχία της γέφυρας στο Χολόρεμα, που είναι στο δρόμο που συνδέει το δίκτυο του Βόλου με τον Αλμυρό από την παλιά Εθνική. Αυτό το τμήμα έχει κοπεί εντελώς στο ύψος της γέφυρας. Εκεί , τόνισε η κ. Καπούλα, χρειάζεται άμεσο έργο αποκατάστασης διότι δεν έχει καμία πρόσβαση η μία πλευρά με την άλλη.
Πρόβλημα όμως εντοπίζεται με το υδροδοτικό του Αλμυρού, καθώς έχουν υποστεί κάποιες καθιζήσεις οι δύο γεωτρήσεις που τροφοδοτούσαν με πόσιμο νερό τον Αλμυρό. Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι δεν παίρνουν πόσιμο νερό, αλλά λαμβάνουν νερό για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες από γεωτρήσεις που έχουν επιταχθεί, όμως δεν έχουν κατάλληλο νερό για πόση.

Κατεστραμμένη η αγροτική οδοποιία

Η αγροτική οδοποιία, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, επλήγη στο σύνολό της. “Εξαφανίστηκαν από τον χάρτη οι αγροτικοί δρόμοι. Υπάρχουν και κάποιες ζημιές που θα καταγράψουμε σε αγροτικές κατοικίες”, συμπλήρωσε η ίδια.

Το νερό έχει μνήμη- Άλλαξαν ροές
χειμάρρων και μπαζώθηκαν ρέματα

Μιλώντας για το καιρικό αυτό φαινόμενο που κατέστρεψε τον Αλμυρό η κ. Καπούλα ανέφερε πως παλιά υπολόγιζαν ότι θα σημειώνονταν μία τέτοια βροχόπτωση μία φορά στα 80 χρόνια. Τώρα όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν φαινόμενα έντονης βροχόπτωσης σε μικρό διάστημα, δηλαδή μεγάλος όγκος νερού σε μικρό διάστημα χρόνου, που είναι καταστροφικό, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει τη βροχή. Εξάλλου, σημείωσε πως οι κυκλώνες, όπως αποφάνθηκαν οι επιστήμονες είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τη χώρα. Η κ. Καπούλα όμως στάθηκε και στο γεγονός ότι το νερό έχει μνήμη και πως “ό,τι έχουν μπαζώσει και καταπατήσει , το νερό θα περάσει από πάνω , διότι πριν από 50 χρόνια περνούσε από κει και θα βρει τη μνήμη του και τη διαδρομή του και θα επανέλθει. Έχουμε προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια , κακώς, να αλλάξουμε τις ροές των χειμάρρων, αλλά σε μια μεγάλη βροχόπτωση δεν έχει φέρουσα ικανότητα η δίοδος που έχουμε αφήσει και το νερό σπάει στις κλίσεις που είχε αρχικά. Έγιναν λάθη, αποψιλώσεις εδαφών, μπαζώματα, δομημένα τμήματα σε μέρη που έπρεπε να αφεθούν ελεύθερα”.

Δεν μπορείς να αντισταθείς στο νερό
– Συμβουλές προς τους κατοίκους

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε πως θα πρέπει να αποδεχτούμε όλοι ότι θα βλέπουμε πιο συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνεται, όπως και στις περιπτώσεις πυρκαγιάς είναι η σωστή προειδοποίηση του κόσμου, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί το φαινόμενο και να προστατέψει τη ζωή του.
” Δεν περνάμε από χείμαρρους, βρίσκουμε ασφαλές σημείο κτλ. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο νερό”, ανέφερε η κ. Καπούλα και συμβούλευσε τους κατοίκους του Αλμυρού να μην πλησιάζουν τα σημεία που έχουν πρόβλημα, καθώς επιφανειακά μπορεί να φαίνονται γερά όμως από κάτω μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει υποχώρηση.

Να ανοίξει το Υπουργείο τα συρτάρια του
και να βγάλει τις μελέτες των αντιπλημμυρικών

Τέλος, σε έντονο ύφος η κ. Καπούλα υπογράμμισε πως μετά από όλες αυτές τις καταστροφές όχι μόνο στον Αλμυρό αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ήρθε η ώρα τα Υπουργεία να βγάλουν από τα συρτάρια τους τις μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων. Μέχρι πρότινος δεν δίνονταν έμφαση σε αυτά και οι φάκελοι των μελετών “αράχνιαζαν” σε συρτάρια. Τώρα όμως, είναι αναγκαίο κι επιτακτικό να δοθεί έμφαση σε αυτό με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησία να στηρίζει αυτή τη άποψη με εμφατικό τόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.